По газ — до суду

17.06.2014
По газ — до суду

Україні доведеться тугіше затягнути «газовий пояс»: Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк уже дав доручення підготувати законопроект про надзвичайний стан в енергетичній галузі. (УНІАН.)

Чи не вперше за багато років оголошення Росією чергової «газової війни» Україна зустріла з рішучим настроєм «но пасаран». Справжня, кривава, зі смертями, біженцями й поламаними долями війна в нашій мирній державі, яка була б неможливою без потужної підтримки з боку «газованого» сусіда, загартувала українців — і народ, і владу. І стала, можливо, першою реальною нагодою раз і назавжди покласти край шантажу Москви, що, підсадивши на «газову голку» всю Європу, розраховувала довіку безкарно користуватися своєю монополією. Навряд чи це буде легко, проте рано чи пізно переходити на ринкові, а не політичні умови ціноутворення довелося б усім — й Україні, й Росії, і Євросоюзу.

Учора о 9-й ранку вичерпався термін ультиматуму, висунутого «Газпромом» Україні. «Останні» переговори за участю єврокомісара Гюнтера Еттінгера, голови правління «Газпрому» Олексія Міллера та Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, в ході яких сторони ще нібито намагалися знайти компроміс, тривали до 3-ї години ранку і завершилися безрезультатно. Як повідомив журналістам пан Еттінгер, Єврокомісія в його особі пропонувала компромісний варіант: Україна сплатить 1 мільярд доларів боргу за газ Росії вже в понеділок, 16 червня, а решту несплачених рахунків буде погашено за шість додаткових платежів до кінця року. Що стосується ціни, то взимку вартість російського газу для Києва становитиме 385 доларів США за 1000 куб. м, а влітку — близько 300 доларів США за такий самий обсяг.

Україна на такі умови готова була погодитися. І хоча й наполягала на тому, що красна ціна російського «блакитного палива» — 268 доларів за 1000 кубометрів, все ж схилялася прийняти середню ціну в розмірі 326 доларів. Росію це не влаштувало.

Зрештою «Газпром» не відступився від наполягання на тому, щоб Київ негайно, тобто вже вчора, сплатив 1,951 мільярда доларів, а вартість кожної тисячі «кубів» російського газу для України й надалі становила 385 доларів незалежно від пори року.

Завершилося все цілком очікуваним результатом. Після вичерпання встановленого терміну «Газпром» перекрив Україні газовий кран і встановив режим передоплати, тобто вранці гроші — ввечері газ, і ніяк інакше. Як повідомив на засіданні уряду міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, у «трубі» залишився тільки обсяг транзиту газу, який іде в європейські країни.

Майже одразу обидві сторони конфлікту звернулися із взаємними позовами до Стокгольмського арбітражного суду.

Причому «Газпром» навіть випередив «Нафтогаз», який про намір шукати справедливості в європейському суді оголосив першим. Російський монополіст у своїй позовній заяві вимагає стягнути з України заборгованість за раніше здійснені поставки газу, відповідно до газового контракту 2009 року, на суму близько 4,5 мільярда доларів. Водночас, усупереч попереднім погрозам, «Газпром» не став вимагати виплати за невибраний газ, хоча згідно з укладеним свого часу урядом Юлії Тимошенко з Кремлем контрактом, Київ зобов’язаний виплачувати й обсяги невибраного газу. У 2013 році ця сума становила 11,4 мільярда «зелених».

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», у свою чергу, звернулася до Стокгольмської феміди з позовом на ВАТ «Газпром», у якому вимагає стягнути з російськоїх компанії переплату за газ, поставлений Україні з 2010 року. За оцінками «Нафтогазу», переплата становить 6 мільярдів доларів.

Іще напередодні газового «нуля» в «трубі» українське керівництво заявляло, що готове до такого розвитку ситуації. Недарма ж домовлялися з європейськими сусідами про реверсні постачання «блакитного палива». А вчора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк укотре твердо заявив, що «українці не витягатимуть із кишень 5 мільярдів доларів на рік, щоб Росія купувала на ці кошти зброю, танки, літаки і бомбила українську територію». Перспективи добитися справедливості у Стокгольмському арбітражі глава уряду назвав «дуже й дуже високими», а «рішення щодо захисту України, нашої незалежності і наших громадян — єдино правильним». «На російський тиск ми не піддаватимемося. І вночі з ними жодні папери підписувати не будемо, тому що ці папери можуть мільярдами доларів вилізти. Прозорі публічні переговори ми провели, і надалі проводимо нашу політику в тому самому форматі — чесно, відкрито, прозоро, на ринкових умовах разом із позицією європейських партнерів», — заявив Прем’єр, наголосивши, що українці «не дотуватимуть російський «Газпром».

ЄВРОПА ДОПОМОЖЕ?

НАК «Нафтогаз України» звертається до Європейської Комісії з проханням сприяти повному відкриттю газового коридору з боку Словаччини, який блокує «Газпром». Як заявив голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв, цим коридором Україна щорічно може одержувати до 30 мільярдів кубометрів газу.

Також Коболєв заявив, що на сьогодні німецька компанія пропонує Україні газ за ціною близько 300 доларів за тисячу кубометрів, що значно нижче за ціну російського палива.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>