Яке їде — так і здибаємо

13.08.2014
Яке їде — так і здибаємо

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

Новина про те, що з Підмосков’я в бік України вирушила колона військових вантажівок, спричинила черговий сплеск паніки в українському суспільстві. Байдуже, що колона носить «благородну» назву «гуманітарного конвою», який нібито везе суто благодійну допомогу в постраждалі від війни регіони нашої держави.
Упродовж учорашнього дня про цю місію з’являлися суперечливі новини. У Москві стверджували, що вантаж не має жодного стосунку до військових дій (той факт, що йдеться про «допомогу» від агресора, якому Україна й «завдячує» цією безглуздою й кривавою війною, у Кремлі, звісно, до уваги не беруть) і взагалі їде під егідою Червоного Хреста. Там, у свою чергу, дивувалися, що «відбувається щось незбагненне». В адміністрації Президента України запевняли, що на жодну «допомогу» від Росії Київ не погоджувався — лише від міжнароних організацій. Але якщо Червоний Хрест залучить до неї росіян — то що ж, мовляв, поробиш...
А тим часом колона вантажівок, нашвидкуруч перефарбованих із військового хакі в «гуманітарний» білий колір (фото й відео аврального пофарбування виклали в соцмережах спраглі до слави російські вояки), невблаганно наближалася до нашого кордону. І люди з доброю пам’яттю нагадували, як свого часу Росія так само «допомагала» сторонам конфліктів у Грузії, Придністров’ї тощо. «Гуманітарним вантажем» таких конвоїв від північного сусіда зазвичай виявлялася зброя, а «допомогою» — вторгнення військ і кривава розв’язка.

Місія «під прикриттям»

«Те, що зараз намагається зробити Путін, мовою міжнародного права називається легалізацією агресії, — наголосив в інтерв’ю виданню «Гордон» екс-радник президента Росії Володимира Путіна, економіст Андрій Ілларіонов. — Введення так званого «гуманітарного конвою», «миротворчих військ», «підрозділів МНС» — один з етапів відпрацьованої російською владою методології із захоплення чужих територій. Спочатку на чужій землі починають діяти диверсанти і терористи, потім стає зрозуміло, що протистояти озброєним силам країни, де діють, вони не можуть, — і на допомогу їм поспішають так звані «миротворчі війська», «гуманітарні місії», «конвої МНС», справжня мета яких — легалізація сепаратизму, тероризму і анексій. Цей сценарій добре відомий, цю методологію агресор застосовував неодноразово — в Абхазії, Південній Осетії, Придністров’ї».

Саме вимушена згода покійного президента Грузії Едуарда Шеварднадзе на розміщення російських «миротворців» на території країни призвела до втрати Абхазії та Південної Осетії, анексованих Росією. Недарма ж словосполучення «російський миротворець» в інтернеті тепер фігурує переважно на сайтах анекдотів. У філології таке поєднання називають оксюмороном — щось на кшталт «гаряча крига» чи «суха вода».

Червоний Хрест: «Що відбувається?!»

Напередодні, в понеділок, президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу поінформував про те, що направляє в Україну гуманітарну допомогу «без втручання військових» і «у взаємодії з представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ)».

Згодом в адміністрації Московської області повідомили: до складу колони входять близько 280 вантажних автомобілів із продовольством, медикаментами, питною водою, спальними мішками, електрогенераторами — загалом 2 тисячі тонн вантажу.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков у коментарі британській «Файненшл таймс» запевнив: колона увійде на територію України в тому місці, яке буде обрано за погодженням із Києвом.

Червоний Хрест підтвердив: сприяти доставленню гуманітарної допомоги в Україну комітет готовий, але така допомога виключає будь-який збройний ескорт. «У понеділок МКЧХ зустрівся з представниками влади України і Росії та передав документ, який визначає спосіб, яким може бути здійснена така операція», — зазначено в заяві комітету з цього приводу. Зокрема, у згаданому документі наголошується, що все має відбуватися за погодженням сторін, і Росія зобов’язана надати Червоному Хресту всі деталі й повний перелік предметів, які будуть доставлені.

Учора ж представник МКЧХ Андре Льорш в інтерв’ю «Німецькій хвилі» заявив, що Москва порушила домовленість і відправила «гуманітарну» колону, так і не надавши такого списку. «Саме тому нас так здивувала звістка про те, що з Росії все-таки направлена колона гуманітарної допомоги. Ці повідомлення остаточно нас заплутали: тепер ми повинні самі розібратися в тому, що відбувається», — зауважив Льорш.

«З’ясувати, що взагалі коїться», президент Червоного Хреста планував у розмові з Президентом України Петром Порошенком.

В Україну не пустимо!

За правилами таких місій, міжнародна благодійна організація, що їх курирує (тобто в даному випадку — МКЧХ), сама визначає, хто і в якому місці на кордоні зустріне і прийме вантаж. Але як про це домовлятися, якщо Червоному Хресту офіційно навіть не повідомили, що саме їде в тих перефарбованих вантажівках?

Незважаючи на це, як повідомив агенції «Інтерфакс-Україна» колишній Президент України Леонід Кучма, на засіданні контактної групи «було вирішено, що російська гуманітарна допомога під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста перетне українсько-російський кордон на митному посту в Харківській області». До контактної групи, нагадаємо, окрім самого Кучми, входять представники ОБСЄ, Росії та «ДНР» і «ЛНР». Останні, втім, у цьому конкретному засіданні участі не брали, хоча російський вантаж, згідно з повідомленнями тамтешніх ЗМІ, призначений нібито передусім для постраждалих від бойових дій регіонів Луганщини. Кучма також наголосив, що колону супроводжуватимуть представники ОБСЄ.

Згодом заступник голови адміністрації Президента України Валерій Чалий підкреслив: про будь-яке пересування російської «гуманітарки» українською територією взагалі не йдеться. «У транзитній зоні буде митне оформлення, розмитнення. Вантажі будуть перевантажені на транспортні засоби, які орендує Червоний Хрест, і таким чином ми не допустимо супроводження МВС Росії чи інших силовиків по Україні. Все буде під контролем української сторони, ми беремо на себе відповідальність за доставку гуманітарного вантажу», — запевнив Чалий. І визнав: що саме лежить у білих вантажівках, залишається загадкою...

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Ірина Геращенко,
народний депутат, Уповноважений
Президента з мирного врегулювання
конфлiкту в Донецькiй та Луганськiй
областях:

— Наголошу на кількох принципових речах, пов’язаних із «гуманітарним конвоєм» iз Росії.

1) І принципове! Україна не погоджувалася ні на які конвої від Росії, хоч би як цього хотілося кремлівським конвоїрам.

2) У Луганську через дії терористів склалася критична ситуація із забезпеченням мирного населення продуктами харчування та водою, мирні громадяни потерпають від нестачі групи товарів першої необхідності.

3) Українська влада докладає максимуму зусиль для допомоги мирним громадянам. На жаль, на території, контрольовані бандитами, немає можливості безпечно поставити необхідні продукти. Бандити обстрілюють навіть машини швидкої допомоги, мародерствують і грабують продуктові склади.

4) Тому Президент виступив з ініціативою створення міжнародної гуманітарної місії під егідою Червоного Хреста, яка зайде через Україну, пройде узгодженим Україною маршрутом під охороною представників української армії та міжнародних місій. Ніяких інших військових і «миротворців». Ніяких росіян там не повинно бути. Але при цьому гуманітарна місія має бути реалізована — задля мирних громадян, якнайшвидше. Чи хтось хоче сказати, що ми, поки триває АТО, не повинні докладати зусиль для забезпечення тих людей, хто залишився на страшних територіях, найнеобхіднішим?

5) Ініціативу Ппрезидента про міжнародну гуманітарну місію підтримали Німеччина, США, Велика Британія, ЄС. Якщо хтось ще хоче передати Червоному Хресту «гуманітарку» — це вирішуватиме Червоний Хрест, який і буде передавати цей вантаж мирним громадянам.

6) Українська влада наполягає: українською стороною і міжнародною місією має бути проконтрольовано, що вантаж доставлений і розподілений цивільному населенню, а не потрапив у лапи терористів, яких зараз стискають у кільце сили АТО.

7) Конвоїрів і конвою ми не потребуємо. Нехай залишаються вдома

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>