«Мишко без кігтів нікому не потрібен»

19.12.2014
«Мишко без кігтів нікому не потрібен»

Був лаконічним — говорив усього три години.

Ювілейна, десята за рахунком, велика прес-конференція Володимира Путіна виявилася однією з найкоротших. Президент РФ розмовляв із журналістами всього лише 3 години і 10 хвилин, хоча запитань у понад 1200 присутніх у залі представників ЗМІ вистачило б і на вдесятеро довше спілкування.

ВВП вийшов до преси в нелегкий час: після «чорного вівторка», коли російський рубль стрімко знецінився щодо основних світових валют, а нафта впала в ціні до 59 доларів за барель. Станом на вчора ситуація трохи вирівнялася (як жартували дотепники, «якщо підрахувати, скільки грошей вбухали, щоб підняти рубль до прес-конференції президента, це вийде найдорожче шоу в історії людства»). Але для оптимістичних прогнозів щодо подальшого стану рубля підстав не було. А щодо нафти — то навіть сам Путін визнав, що вона може здешевіти ще більше. Хоч станом на вчора порівняно з початком тижня ціни на «чорне золото» також зросли — до 63,2 долара за барель нафти елітної марки Brent.

Путін часто покашлював і говорив трохи захриплим голосом — кажуть, бронхіт. Вигляд у Володимира Володимировича також був не найкращий, але хтозна, чи від того, що недобре почувався, чи знову якась міграція ботоксу в «омолодженому» обличчі...

Як написала згодом у своєму «Твіттері» Ксенія Собчак, яка нарівні з журналістом української агенції УНІАН поставила найгостріше запитання брифінгу, «треба визнати, що ця пресуха була в тисячу разів цивілізованіша за попередні. Немає плюшевих ведмедиків і всього цього «я як мати і як жінка...».

Справді, «дурних» випадків, якими славилися попередні великі брифінги ВВП, на цей раз не було. Не поставила запитання «зірка» цих прес-конференцій Марія Солов’єнко із Владивостока, яка щоразу запитувала якусь дрібницю, перед тим перекидаючись із президентом фразами на кшталт «Здравствуйтє, нєсравнєнний Владімір Владіміровіч! — Ви мєня смущаєтє просто. — Мнє очєнь пріятно. Женщіна должна смущать мужчіну». Або «Садісь, Маша. — Спасібо, Вова!». Не було й обов’язкового запитання «про дачне» від газети «Ваши 6 соток». До речі, її головний редактор Андрій Туманов тепер — депутат Держдуми РФ.

Дівчат із плюшевими іграшками, щоправда, в залі сиділо чимало. Одна з них терпляче піднімала свого зайчика і плакат «Добрий вопрос» упродовж майже всієї прес-конференції — як тільки руки не стомилися. Але прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, який «викликав» журналістів, їй слова так і не надав. Зате дав поставити запитання українському журналісту в светрі з написом «УКРОП» і зображенням кропу, який поцікавився, коли Путін нарешті відпустить політв’язня Надію Савченко і скільки російських військових воює на Донбасі.

А також уже згаданій Собчак. «Навіщо ти їй дав слово?» — нібито жартома обурився Путін, звернушись до Пєскова, коли Ксеня почала говорити про те, як за наказом глави Чечні Рамзана Кадирова без суду й слідства спалюють будинки родичів чеченців, нібито причетних до нападу на Грозний; як Кремль ділить російських громадян на «правильних» і «п’яту колону»; як російські канали розпалюють ненависть страшилками про «розіп’ятого хлопчика» й вигадують обзивалки типу «жидобандерівців» та показують фільми про «друзів хунти». «Ви не боїтеся такого градуса ненависті? Вважаєте, що люди діляться на ваших соратників і бандерлогів?»

Відповідь на запитання Собчак

«Ну, про бандерлогів іще Кіплінг писав, зауважте».

«Ніякого організованого цькування людей зараз немає, ніхто з офіційних органів влади цим не займається»...

«Будинки родичів терористів у Чечні палять, але це все провокація. В Америці після 11 вересня взагалі були легалізовані тортури! Тому життя складне і розмаїте. Але ми повинні жити за законом».

Про «градус ненависті на російському телебаченні Путін так і не відповів.

Про Савченко і російських вояків на Донбасі

«Тут у залі сидять колеги двох журналістів, убитих в зоні АТО. За даними наших правоохоронних органів, наводчиком при цьому вбивстві була пані Савченко. Але її долю вирішить суд. Якщо суд визнає її невинною, вона буде тут же звільнена, інакше —відбуватиме покарання».

«Каральну операцію (на Донбасі) влаштувала нинішня київська влада, після того як частина країни відмовилася визнати державний переворот».

«А ті, хто йдуть воювати на території чужої держави за покликом серця і добровільно, — вони не найманці».

Про кризу в Росії

«Це закінчиться. Неминуче буде «відскок» — десь через два роки. Ціни на нафту можуть ще знижуватися... Але економіка підлаштується до низьких цін на енергоносії».

«Помилки завжди є. Але уряд справляється».

Про Мінські домовленості

«Наші представники в Мінську підписали меморандум у вересні. А до нього були долучені протоколи, які визначали лінію розмежування (між бойовиками і силами АТО). Тобто представники Донецька ці протоколи не підписали. Ось у чому питання...

Вони від самого початку сказали: «Ми не можемо». І коли ми намагалися наполягати, — скажу відкрито, чесно, — нам відповіли: «Не можемо ми піти з цих сіл — там 3-4 села, які є спірними, — у нас там родини живуть, у нас там діти, дружини, сестри, і ми не хочемо, щоб їх там усіх повбивали-поґвалтували».

«Але й українські офіційні особи не відводять свої підрозділи з тих пунктів, звідки вони повинні були піти. Скажімо, з аеропорту «Донецьк». Вони ж там сидять! Ви знаєте, останні які події? Значить, ополчення дозволило їм ротувати в аеропорту своїх військовослужбовців, у лазню їх звозило, розумієте, продукти харчування послало...

Можна, звісно, посміхнутися на це, але, з іншого боку, у тому є і певний позитив. Ну, можливо, врешті-решт, людям вдасться домовитися».

Про Ходорковського

«Я не шкодую, що рік тому (на такій самій прес-конференції. — Ред.) помилував Михайла Ходорковського. Я, коли це рішення ухвалював, не виходив із того, що він може й чи займатиметься він надалі політикою. Це — його вибір. Бог у поміч. Хай працює».

Про те, чи не боїться він заколоту наближених осіб

«Щодо палацових переворотів — заспокойтеся. У нас немає палаців».

Про дії Росії у відповідь
на санкції Заходу

«Ведмідь повинен захищатися. А коли вирвуть зуби й кігті, тоді мишко взагалі не потрібен»...

Про особисте життя «головного жениха країни»

«Не хвилюйтеся, все добре! Мене люблять!»

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>