Ні вершка української землі, ні грама українського сала

29.09.2015
Ні вершка української землі, ні грама українського сала

Через блокпости активістів муха не проскоче — а тим паче вантажівки.

«Бандерівська їжа» в Криму різко подорожчала: найбільше зросли ціни на м’ясо, овочі та молочні продукти.
Ще за кілька днів до старту блокади окупованого півострова мешканці Криму масово атакували КПП «Чонгар», де ще можна було отоваритися дешевими українськими продуктами. Крім того, активісти з Генічеська розкрили цілу напівлегальну мережу постачання до Криму курячого м’яса з материкової України.

Політична акція набирає обертів

У Генічеському районі, за десять кілометрiв від КПП «Чонгар», щодня збирається понад тисяча людей. Є серед них й активісти «Правого сектору», лідери кримськотатарського руху, приїжджають народні депутати, але немало й звичайних громадян із різних куточків нашої країни, які самостійно вирішили підтримати Україну. На місці блокади встановлено сцену, розгорнуто намети, є пункти польової кухні, облаштовано санвузли. Також туди вже провели електрику, забезпечили підвезення води, створили умови для роботи рятувальників, швидкої допомоги, міліції, співробітників СБУ та військових.

Як повідомив радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк, за правопорядком у місцях проведення акції громадянської непокори слідкуватимуть бійці спецпідрозділу УМВС у Херсонській області, а також батальйони особливого призначення «Херсон» та «Дніпро-1». Для більш оперативної роботи створено координаційний штаб, через який правоохоронці погоджуватимуть усі свої дії з представниками МВС, СБУ та прикордонної служби.

А от на ділянці Чаплинка—Армянськ несуть чергування бійці батальйону «Херсон», представники «Правого сектору» та батальйону «Січ».

Тим часом на півострові...

Ще за тиждень до того, як активісти політичної акції оголосили про заплановану блокаду Криму, в супермаркетах на півострові стали замiнювати цінники. Так, один із мешканців Феодосії iз сумом написав на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» про те, що ціни на молоко вже виросли більше як на 10 рублів, сир у середньому подорожчав на 30 рублів, а от м’ясо — відразу на 100 рублів. На думку блогера, уже перша доба блокади показала як ступінь жадібності кримських торговців, так і реальну реакцію місцевих і федеральних властей. Хоча немало в Криму й таких, хто вважає, що блокада півострова не піде на користь самій Україні: мовляв, звільнену продуктову нішу швидко можуть зайняти фермери з Росії. Однак люди визнають, що якщо у них буде вибір, то купуватимуть усе-таки українські продукти. Адже вони не тільки дешевші за російські, а й мають більш високу якість.

На адміністративному кордоні з Кримом у районі КПП «Чонгар» за кілька днів до початку блокади скупчилися величезні черги з фур. Саме так на півострові вирішити хоч на перший час забити під зав’язку склади своїх супермаркетів. Приблизно така ж ситуація була й в Армянську, де кілька днів стояли довжелезні черги з вантажних фур.

У перший же день блокади активісти «Правого сектору» і бійці батальйону «Айдар» затримали водія фури, який встиг швидко здати товар у Криму і повертався на материкову Україну. З’ясувалося, що автомобіль-рефрижератор iз донецькими номерами вивіз зі складу в Генічеську м’ясо фірми «Курочка Ряба» (ця фірма офіційно зареєстрована в місті Черкаси). Водія довго не впускали в Україну і радили виїжджати з півострова по «керченському мосту».

«Бюджет України від такої нечесної торгівлі втрачає величезні суми, — заявив голова Генічеської РДА Олександр Воробйов. — Мало того, що самі водії вантажних машин мають на руках подвійний пакет документів при в’їзді до Криму, так іще й самі представники влади окупованого півострова примудряються переправляти українські товари нелегальним шляхом на материкову територію Російської Федерації. Прикордонники, які несуть чергування, добре знають про цю проблему, але все, що вони можуть зробити в цій ситуації, — це розвернути фуру у зворотному напрямку. Причому продуктами харчування справа не обмежується, везуть до Росії й наші будматеріали, й видобутий незаконним способом пісок та інше».

Відзначимо, що в Миколаєві представники громадської організації «Кріп» також підтримали блокаду Криму й організували акцію протесту. За словами активістів, які вийшли з транспарантами на центральну автомагістраль Миколаєва, їхня мета — попередити водіїв, які рухаються у бік Криму, що проїзд для них закритий надовго.