Почесний громадянин Рукомиша

30.06.2011
Почесний громадянин Рукомиша

Віктор Ющенко з отцем Михайлом Суканцем під час храмового свята в Рукомиші. (Фото Петра ГОНЧАРА.)

Надовго запам’ятається жителям села Рукомиш Бучацького району, що на Тернопільщині, храмове свято, яке відбулося минулої неділі. Насамперед тому, що участь у духовних урочинах стародавньої Свято–Онуфріївської церкви брав третій Президент, лідер партії «Наша Україна» Віктор Ющенко.

Про унікальне, відзначене і благословенне Господом місце в Рукомиші, куди Віктор Андрійович приїжджав уже не вперше і не випадково, «УМ» детально розповідала напередодні цьогорічних різдвяних свят, тож коротко нагадаємо читачам лише найцікавіше. Саме в Рукомиші розташований скельний монастир, що його заснували православні ченці ще в першій половині XIII століття; там знаходиться відома мистецькому світу скульптура святого Онуфрія, виготовлена славнозвісним Георгієм–Іоаном Пінзелем. Поряд б’ють джерела з цілющою водою, яка допомогла повернути здоров’я дуже багатьом людям. І там же — нерукотворний образ Спасителя, який під час ІІ Світової війни чудесним чином врятував селянам життя.

Пов’язана зi скелею біля Свято–Онуфріївського храму i ще одна незвичайна історія — свого часу в її товщі було облаштовано криївку, де впродовж двадцяти (!) років, із 1947–го по 1967–й, переховувався від помсти радянської влади боєць Української повстанської армії, мешканець села Рукомиш Юрій Михайлецький. Коли ж його видали, він вирішив за краще живцем спалити себе в тому кам’яному сховку.

Під час свого першого приїзду в Рукомиш минулої осені Віктор Ющенко дізнався про трагічну долю упівця від настоятеля Свято–Онуфріївської церкви отця Михайла Суканця. Тоді ж він пообіцяв посприяти і встановленню гідного пам’ятника Михайлецькому, і проведенню необхідних наукових досліджень на території рукомиської святині, підземелля під якою (а біоенергетики зафіксували постійно струмуючий звідти потужний потік позитивної енергії) приховують ще не одну історичну таємницю.

Тримаючи на початку храмового свята слово перед своїми парафіянами та численними гостями, отець Михайло Суканець повідомив, що скульптура для пам’ятника Палаючому повстанцю, фундатором якого став Ющенко, вже виготовлена у Львівській Академії мистецтв. Розповів і про інші важливі для села речі, яким посприяв і якими продовжує опікуватися Віктор Ющенко. Зокрема, про те, що в населеному пункті цілий тиждень працювала спеціальна історико–спелеологічна експедиція з Києва; її учасники започаткували глибоке дослідження історичної та духовної спадщини Рукомиша на всеукраїнському рівні. Після того як науковці завершать роботу з архівними документами, у незвичайній місцевості нарешті почнуться археологічні розкопки. А окрім згаданого вже пам’ятника, біля Свято–Онуфріївського храму в недалекому майбутньому постануть також релігійні скульптури «Зняття Ісуса з Хреста», «Зустріч Христа з самаритянкою» та «Жінки — мироносиці».

Віктор Ющенко у своєму вітальному виступі з нагоди храмового свята порівняв Рукомиш із новим Афоном. Лідер «Нашої України» зізнався, що вже назавжди прив’язався душею до цього святого місця. «Те, що я побачив у вашому селі, стало для мене двояким символом, — сказав Віктор Андрійович. — Єдність у дусі — це найглибша єдність, і ніякі матеріальні цінності не здатні так глибоко об’єднати людей, як духовність, як наша віра і церква. Храм у Рукомиші став для мене символом того, що ми маємо пройти нелегку дорогу повернення в рідну помісну українську церкву. І я глибоко переконаний, що пройдемо, що не так довго вже залишилося. Сьогодні ж хочу попросити в Господа Бога, щоб послав нам «єдиномисліє і правдолюбіє», про яке так багато говорив до своєї нації Тарас Шевченко. Якщо хочете побачити сильну націю, то зробіть одне — будьте єдині. У нас є шанси, але це робота всіх 46 мільйонів».

Віктор Ющенко наголосив, що саме соборність є надійною передумовою розвитку нашої держави і що «саме єдності навколо ключових цінностей — мови, культури, історії, віри — сьогодні так бракує Україні. Бо тільки у соборної нації сили народу не тануть на взаємному протистоянні, не розпорошуються на взаємне поборення , а спрямовані на творення».

Перебуваючи в Рукомиші, Віктор Ющенко взяв участь у святковому богослужінні у скельному монашому храмі та церемонії освячення води в капличці Зарваницької Божої Матері. Він також висповідався та отримав від священика причастя.

А від громади села — пам’ятну грамоту про присвоєння звання почесного громадянина Рукомиша. Її вручив дорогому гостю 83–річний учасник національно–визвольної боротьби Йосип Матвіїв, який змушений був понад 20 років провести в радянських тюрмах за звинуваченням у націоналізмі.

Ющенко досить довго розмовляв з селянами — люди ніяк не хотіли його відпускати, прагнучи почути від авторитетної і шанованої людини відповіді на численні запитання.

  • Влада мститься малому та середньому бiзнесу

    У рамках програми «Владу — під контроль!» голова політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко та голова центрального виконкому Сергій Бондарчук наприкінці минулого тижня побували на Волині. У Луцьку вони зустрічалися із підприємцями Завокзального ринку, де кілька років люди відстоювали своє право на працю в судах, бо їх хотіли позбавити права на оренду торгових місць. Лідери «НУ» мали також зустріч із громадськістю міста Горохів. На Горохівщині почалися заходи з відзначення 360–річчя Берестецької битви. У неділю Наливайченко та Бондарчук долучилися до офіційних урочистостей у селі Пляшева Рівненської області в Національному історико–меморіальному заповіднику «Поле Берестецької битви». >>

  • «Прапор перемоги — жовто–блакитний»

    Радянський тоталітаризм намагався знищити українство — перервати в Україні історичний зв’язок між поколіннями, викорінити національну пам’ять, особливості нашої ментальності, культури і мови. А в чомусь ці деструктивні процеси тривають і зараз. Про це заявив голова партії «Наша Україна» Віктор Ющенко, виступаючи у меморіальному комплексі «Дем’янів Лаз». У цьому урочищі неподалік від Івано–Франківська 60 років тому проводились масові розстріли в’язнів із тюрми НКВС, загинуло понад 500 осіб. >>

  • «По совісті служити Україні»

    Суботнього ранку в селi Пустовiйтiвка біля Свято–Троїцької церкви вправляються сонце, висвічуючи в хрестах, та козаки Роменського козацького товариства, готуючись вітати шановних гостей. Організатори свята «Калнишева рада» дещо нервуються: чи зійдуться люди? Та хвилина за хвилиною, і вже з якоїсь машини роздаровують стрічки, прапорці з символікою «Нашої України», під’їздить один, другий автобуси, вишиковуються легкові автівки. Незабаром на майдані людно й гамірно. >>

  • Замок для Наливайченка

    Минулої неділі на Тернопільщині зі святково–робочим візитом перебував голова політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко. Святковим — бо, по–перше, приїхав якраз на Трійцю, а по–друге, взяв участь в оригінальних урочинах у старовинному замку. Захід був присвячений 10–літтю Державного історико–архітектурного заповідника міста Бережани — його проведенню сам Наливайченко і посприяв. >>

  • ВІДГУКНИСЬ, ЧИТАЧУ!

    Шановна читацька громадо! На нашому редакцiйному календарi невдовзi кругла дата — 20–рiччя. Сподiваємося, що серед вас, друзi «України молодої», є ветерани–передплатники, хто знайомий iз нашою газетою вiд перших її випускiв; є читачi з меншим стажем; а хтось, може, придбав щойно цей номер... >>

  • Передмова до вибору–2010

    Виборча кампанія — привід визначатися не лише для простих громадян, а й для відомих інтелектуалів, громадських діячів, людей мистецтва тощо. Зробивши вибір, вони прагнуть донести свої аргументи й до інших. Хтось співає у виборчих турах, хтось агітує в телевізійних ток–шоу. А знаний поет і дипломат Дмитро Павличко, відомий правозахисник і дисидент Євген Сверстюк та політик Микола Поровський виклали свої погляди на папері. Ідея цієї шпальти зародилася в них у небі над Сумщиною, під гуркіт гелікоптерного двигуна: троє авторів літали до Хоружівки разом із Віктором Ющенком, який у рідному селі отримував благословення на другий президентський термін. >>