І знову номер 242...

09.08.2011
І знову номер 242...

За Юлією Тимошенко знову зачинилися важкі металеві двері знайомої камери.

Уже четверту ніч арештована лідерка БЮТ Юлія Тимошенко провела у добре їй знайомій камері №242 Лук’янівського СІЗО №13. Адже десять років тому — у лютому–березні 2001 року — вона відсиділа саме в цій камері рівно 42 дні, доки санкцію Генпрокуратури щодо її арешту не скасував усе той же Печерський райсуд столиці. До речі, нагадаємо, що важливе для Тимошенко рішення ухвалив тодішній голова суду Микола Замковенко, який через п’ять років після того став нардепом від БЮТ. Нині екс–суддя вважає, що «газову» справу Тимошенко також має вести вельми досвідчений суддя, бажано — голова суду, а не малодосвідчений Родіон Кірєєв.

 

Скільки Юлія Володимирівна пробуде в СІЗО, цього разу не може спрогнозувати жоден експерт. Утім умови перебування в камері №242 десять років тому змінила саме вона. Леді Ю. не раз згадувала цю камеру в інтерв’ю й скаржилася, що «брудна камера настільки маленька, що в ній ледь можуть розминутися дві людини», а параша «смердюча до знемоги». Тож арештантка попросила адвоката передати їй довгі гумові рукавички і сама віддраїла стіни й підлогу холодною водою.

Відтоді цю камеру на три особи вважають доволі комфортною. Автор побував у камері №242 двічі — у 2007–му та 2008 роках, коли адміністрація СІЗО запрошувала пресу в рамках відкритості кримінально–виконавчої системи й попутно радо демонструвала «історичну камеру». Один iз працівників СІЗО, відчиняючи важкі металеві двері камери №242, розповідав, що косметичний ремонт тут зроблено ще з часів перебування Тимошенко. Ще й шкодував, що ні під час першого перебування на чолі уряду, ні під час другого прем’єрства вона не побувала в СІЗО. «Хоча ви ж розумієте, що нормальна людина не бажає повертатися в такі місця», — одразу зазначив тоді охоронець.

У камері №242 велике заґратоване вікно з кватиркою та видом на внутрішній дворик СІЗО.

На перший погляд, сама камера має площу приблизно 15 квадратних метрів. Тут велике заґратоване вікно з кватиркою для провітрювання (площею 160 х 120 см), з якого відкривається вид на внутрішній дворик ізолятора. Кілька років тому тут був невеличкий телевізор JVC, тоді як минулої п’ятниці, коли арештантка Тимошенко переступила поріг камери, телевізора не виявилося. Тож цими вихідними чоловік i донька Юлії Тимошенко передали їй і телевізор, і холодильник, що не заборонено. Вони також регулярно передають їй продукти харчування.

Панелі камери, як і окремий санвузол, пофарбовано у блакитний колір. На центральній стіні — велика картина із зображенням Ісуса Христа, нижче — на тумбочці між ліжками — ікона Богоматері. До речі, самі ліжка застелені чистою білою білизною з мереживом. Кілька років тому в камері було багато кімнатних квітів, адже тут утримують лише жінок. На одній зi стін тоді висів агітаційний плакат іншої жінки–політика, екс–нардепа Людмили Супрун.

Зрозуміло, що умови утримання в цій камері не змінилися з роками на гірше, адже тут утримують не простих підсудних, які здатні за власний кошт покращити свій побут за ґратами. Окрім телевiзора, в камері Юлі є ще й радіоточка, передають одну газету на день. Прес–служба «Батьківщини» з посиланням на власні джерела повідомила, що біля дверей камери №242 адміністрація СІЗО встановила камеру відеоспостереження. Це при тому, що ліворуч від дверей камери розташований туалет. Тож БЮТівці не виключають, що незабаром відео з камери спостереження може з’явитися в iнтернеті. «Влада настільки безсила перед Юлією Тимошенко, що вже не має інших інструментів боротьби, крім відвертого приниження», — переконані в прес–службі партії.

Натомість чоловік арештантки Олександр Тимошенко більше переймається тим, що одна зі співкамерниць Юлі палить. Мовляв, у дружини алергія на сигаретний дим і вона болісно на це реагує. Учора перед початком чергового судового засідання пан Олександр зазначив, що рідні намагаються зараз якось вирішити це питання.

До речі, представник омбудсмана Ніни Карпачової Анатолій Палій, який відвідував Юлію Тимошенко в СІЗО, повідомив, що вона в бадьорому настрої й не скаржиться на умови утримання. Згідно з внутрішнім розпорядком слідчого ізолятора, в суботу пані Тимошенко разом з іншими ув’язненими жінками відвідала лазню, а впродовж останніх двох діб виходила на прогулянку тривалістю до однієї години. Учора на суді леді Ю. розповіла, що в СІЗО їй передали малюнок красивої України від маленького хлопчика. Арештантка також учергове наголошує, що є не схильною до самогубства. Мовляв, ті «штуки, які влаштували з Кравченком і Кірпою», з нею не пройдуть.