«Білорусь–2» в нас не пройде

20.10.2011
«Білорусь–2» в нас не пройде

В.Ю. на прес–конференції. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

«Московська» газова угода 2009 року стала тим ключем, який глибоко поранив українську економічну політику і зовнішньополітичні наміри. Саме після неї розпочалися ті незворотні процеси, які на 180 градусів розвернули вектор розвитку України. Такою думкою поділився з журналістами на вчорашньому брифінгу в офісі «Нашої України» лідер партії Віктор Ющенко. Екс–Президента дивує, чому суспільство сьогодні ламає списи довкола того, багато чи мало «дали» Тимошенко, і при цьому зовсім не бачить тієї «бомби, і не такої вже уповільненої дії», яка була закладена угодою 2009 року.

Очільник «Нашої України» зізнається, що краще б Печерський суд скасував той невигідний газовий контракт, аніж виносив вирок екс–прем’єрці Юлії Тимошенко. «Я не прихильник жор­сткого вироку. Для мене головна мета проведення цього судового процесу — спонукати владу скасувати або принаймні змінити газові угоди 2009 року», — каже Ющенко. Він зазначає, що в цій ситуації персональне переслідування будь–кого не має бути основною метою. Віктор Андрійович дорікнув і журналістам, які акцентують увагу зовсім не на тому. «Мені прикро, що сьогодні український журналіст плутається в трьох соснах. Бо політизація цього питання завдала найбільшої шкоди. Замість аналізу першопричини і формування відповіді, як уникнути найбільших трагедій, ми подались на дошкільний аналіз персоніфікованої наслідковості», — вважає екс–Президент.

На його думку, «московська» газова угода — це угода капітуляції країни. «Енергетична і, зокрема, газова залежність — це ахіллесова п’ята суверенної внутрішньої і зовнішньої політики України, — наголошує Віктор Ющенко. — «Московська» угода є найдосконалішим кремлівським проектом і зрадою національних інтересів». Екс–глава держави вкотре наводить аргументи: на неадекватній ціні за газ ми сьогодні щорічно переплачуємо 4 мільярди доларів. А на українському транзиті, який сьогодні оцінений утричі дешевше, ніж німецький, французький чи британський, втрачаємо 3,5 мільярда. Водночас штраф за невибраний газ становить більше 4 мільярдів доларів. Віктор Ющенко наголошує: якщо «Нафтогазу» сьогодні покладуть рахунок за той невибраний газ, ми матимемо банкрута. Хоча теоретично це найбільш дохідна компанія в країні.

«Харківських» угод не було б, якби не було «московської» угоди, — вважає Віктор Ющенко. — І не було б щойно підписаної «санкт–петербурзької» угоди про зону вільної торгівлі з Росією. Я переконаний, що за нею піде тема Митного союзу, валютного союзу або тема, яка трансформується в трагічну долю української газотранспортної системи. І лише після цього ми отримаємо або знижку на газ, або підвищення транзитного тарифу. Все буде замикатися навколо цього».

Ющенко також здивований і не до кінця зваженою позицією Заходу щодо судового процесу над Тимошенко. «Значна частина посилів якось слабко кореспондується з нашим суверенітетом, — зазначає він. — Я думаю, що значна частина тих реакцій Заходу сформована і заготовлена в самій Україні. Цим самим Україну штовхають до міжнародної ізоляції. Я знаю, що для певних політичних сил чим гірша внутрішня ситуація в країні, тим краще». Ющенко застерігає, що є низка політиків, які мріють зробити в Україні «Білорусь–2». Але за останні сім років українці пройшли велику школу, тому це буде зробити зовсім не так легко, як комусь здається.

Ліна ТЕСЛЕНКО

 

ДО СУДУ

Віктор Ющенко прокоментував також своє рішення подати до суду на Геннадія Москаля: «Його заява (про спробу Ющенка отримати громадянство США) не відповідає дійсності. Мене ніколи не приваблювала перспектива жити не на своїй землі. В мене навіть думки такої не виникало! Такі заяви принижують мене. Я знаю, хто попросив Москаля сказати це, знаю, які матеріали йому надали. Це політики від опозиції. Мені відомі їхні імена, і я хочу, щоб вони про це знали».