Нiжин без «Освіти»

14.05.2013
Нiжин без «Освіти»

Приміщення бібліотеки університету ім. Миколи Гоголя. Фото з сайта osvita.org.ua.

Попри те, що книгарня «Освіта» розташована у приміщенні гуртожитку Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя більше пів­століття, напередодні травневих вихідних Міністерство освіти та науки дало її власникам аж... три дні, щоб звільнити приміщення. Причин і пояснень співробітники книгарні не почули від чиновників і досі.

Директор Ганна Сулій, яка вже написала звернення з цього приводу до прокуратури, пояснює «УМ», що Міносвіти просто відмовилося продовжити договір оренди: «За останні десять років це вже не перший конфлікт. Останній раз нам з боями продовжили термін договору оренди на три роки. Нині відмовили взагалі. Звісно, будемо боротися, адже закон на нашому боці».

Депутат Ніжинської міської ради Максим Багрінцев пояснює «УМ»: діяльність книгарні захищена статтею 1 Закону України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок», але чиновників це не зупиняє. «Комісія з майнових питань, що входить до сфери управління Міносвіти, без будь–яких підстав та аргументації відмовила книгарні у продовженні договору оренди. Такі дії є порушенням не тільки чинного законодавства, а й морально–етичних норм. Адже поруч із книгарнею, яка займає лише 74,8 кв. м. площі, без будь–яких перешкод функціонують гастроном, магазин сувенірів і ювелірна крамниця», — каже пан Багрінцев.

Українська асоціація видавців, членом якої є «Освіта», вже направила уряду відкритого листа з вимогою не допустити виселення книгарні. Цього ж у депутатському зверненні на ім’я очільника МОН Дмитра Табачника і ніжинської влади вимагають народні депутати Ірина Геращенко і Марія Матіос.

Співробітники книгарні переконані, що керівництво університету домовилося з міністром Табачником. «Кажуть, що тут хочуть розмістити поліграфічну фірму. Нібито саме такий бізнес має один iз проректорів ВНЗ, який, вочевидь, вирішив, що студенти, яким весь час треба роз­друкувати то курсову, то реферат, — ласий шматок заробітку», — припускають у розмовi з «УМ» працiвники.

А Ганна Сулій тепер ламає голову, що ж робити із понад 140 тисячами книг, придбати які в «Освіту» приїжджають учні, студенти та вчителі не лише з Ніжина, а й з усього району. «Попри те, що діяльність книгарні захищена законом, нам навіть не пропонують альтернативи, куди переїхати, — обурюється жiнка. — 85% асортименту продукції — українська література, яку в Ніжині більше не буде де придбати».