Трилер на злітному полі

29.05.2013

Провідна чеська газета «Лідове новіни» лише зараз описала драматичний інцидент, що стався в Празькому міжнародному аеро­порту ім. Вацлава Гавела ще на початку травня, але був засекреченим. Протистояння на полі цього аеропорту між російськими і чеськими спецслужбами цілком могло перерости у міжнародний конфлікт.

Головним фігурантом подій був 53–річний російський бізнесмен Олексій Торубаров, власник мережі ресторанів у Волгограді. 2011 року він втік до Відня, де звернувся з проханням про політичний притулок. Як підставу для такого прохання Торубаров назвав переслідування з боку російської мафії, яка, контролюючи прокуратуру й міську владу Волгограда, намагається відібрати в нього бізнес. Російська влада, натомість, звинуватила Торубарова в розбазарюванні коштів і видала міжнародний ордер на його арешт. Австрійці затримали підозрюваного для з’ясування обставин справи, але Росії не видали. Підозри підприємця стосовно власної безпеки виявилися не позбавленими сенсу — в таборі для біженців на нього напали з ножем, і він ледве уникнув смерті.

Минулого року австрійці вислали росіянина до Чехії, оскільки він в’їхав до Австрії за чеською візою, до того ж у Празі мешкають його дружина і старший син. Чехи також затримали Торубарова і кілька місяців тримали під арештом, попри те, що він і до тамтешньої влади звернувся по політичний притулок. У квітні міністр юстиції Павел Блажек постановив, що Торубаров може сподіватися на справедливий суд у Росії і, незважаючи на протести чеських правозахисних організацій та «Міжнародної амністії», підписав рішення про екстрадицію.

Другого травня події почали розгортатися блискавично. На надзвичайному засіданні чеського уряду п’ятеро міністрів — глави МЗС, МВС, міністерств промисловості, транспорту та фінансів — заблокували рішення про екстрадицію. Але в цей час російські спецслужби вже садили Торубарова в літак «Аерофлоту», який прибув за ним до Праги. Дізнавшись про це, міністр внутрішніх справ наказав главі поліції Мартіну Чевічкові не допустити злету російського літака. Об 11.30, коли лайнер уже вирулював на злітну смугу, дорогу йому за наказом уже міністра транспорту перегородив бензовоз. Диспетчерам було наказано не давати дозволу на зліт.

Та російські спецслужбісти не відступали: вийнявши вогнепальну зброю, вони почали вимагати від чехів офіційного документа з рішенням про анулювання екстрадиції. І перемогли в цій війні нервів. Глава МЗС Карел Шварценберг під власну відповідальність дав дозвіл на зліт літака з Торубаровим на борту.

Відтоді за ним у Росії і слід загув. А в Чехії після публікації статті про цей політичний трилер вибухнув скандал, наслідком якого, вочевидь, стане кілька відставок на найвищому рівні. Ймовірно, першим свою посаду втратить міністр юстиції, який дав згоду на екстрадицію росіянина, вважає чеський адвокат Торубарова Мілан Гулік.

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора прем’єр–міністр Чехії Петр Нечас відвідав Росію з візитом. Головними питаннями його переговорів із главою російського уряду Дмитром Медведєвим та президентом РФ Володимиром Путіним були питання двосторонньої співпраці в галузях енергетики та приладобудування.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>