ХРОНІКА

08.08.2013

Футбол

УЄФА порушив дисциплінарну справу щодо харківського «Металіста» з приводу критеріїв допуску клубу до турнірів під егідою Європейської футбольної спілки. Нагадаємо, Спортивний арбітражний суд у Лозанні визнав матч «Карпати» — «Металіст» 2008 року договірним. Справу щодо можливої дискваліфікації «Металіста», який грає у кваліфікації Ліги чемпіонів, буде розглянуто в штаб­квартирі УЄФА в Ньоні 13 серпня.

* * *

УЄФА назвала трьох претендентів, які посперечаються за звання найкращого футболіста Європи сезону­2012/13 за версією цієї організації. Ними стали нападники Ліонель Мессі («Барселона»), Кріштіано Роналдо («Реал») і півзахисник Франк Рібері («Баварія»). Фінальний тур голосування відбудеться 29 серпня в Монако під час жеребкування групового етапу Ліги чемпіонів.

Ця нагорода вручається з сезону­2010/11. Першим її володарем став Мессі, другим — його одноклубник Андрес Іньєста.

* * *

Федерація футболу Вірменії довічно дискваліфікувала двох своїх арбітрів за упереджене суддівство у матчі Ліги Європи. Андранік Арсенян та Оганес Авакян, що обслуговували матч 1­го кваліфікаційного раунду ЛЄ «Інтер» (Фінляндія) — «Вікінгур» (Фарери), визнали, що цілеспрямовано намагалися вплинути на результат зустрічі. На цю гру у букмекерських конторах було зроблено ставку на суму понад 300 тисяч фунтів стерлінгів. Бригада на чолі з Арсеняном призначала два сумнівні пенальті — по одному у ворота кожної з команд, щоб пройшла ставка «обидві заб’ють». Щоправда, фарерські футболісти пенальті реалізували, а фінські — ні, і матч закінчився з рахунком 0:1.

* * *

Після матчу 4­го туру російської прем’єр­ліги з «Ростовом», у якому «Анжі» програв з рахунком 0:1, у власника махачкалинського клубу Сулеймана Керімова виникли проблеми зі здоров’ям. Обдумавши майбутнє дагестанської команди, бізнесмен прийшов до висновку, що не варто надалі витрачати свої нерви і здоров’я. Мільярдер Керімов вирішив змінити вектор розвитку клубу й орієнтуватися не на зірок, а на місцевих футболістів.

Найближчим часом офіційно буде представлений як головний тренер команди Гаджі Гаджієв, який замінить голландця Рене Меленстена. Нинішніх лідерів команди — Ето’О, Буссуфа, Жиркова, екс­«шахтаря» Вілліана — обіцяють гідно працевлаштувати, виплативши належні їм за контрактом суми.

* * *

Бразильський новачок «Шахтаря» Веллінгтон Нем отримав травму меніска й найближчим часом вилетить на операцію до Рима. Про терміни відновлення нападника поки не повідомляється.

Фехтування

У Будапешті третій день триває чемпіонат світу з фехтування. До столиці Угорщини прибули всі найсильніші українські «мушкетери», крім олімпійської чемпіонки з фехтування на шпазі Яни Шемякіної. Позавчора наші шпажисти просувалися через 1/64 і 1/32 фіналу без втрат, а першим вибув із боротьби рапірист Володимир Колтиго, який не зміг потрапити до числа 64.

Теніс

Турнір ATP World Tour у Монреалі (3,496 млн. дол.). Перший раунд. Долгополов (Україна) — Андерсон (ПАР) — 7:6, 6:4.

АТР Challenger в Аптосі (100 тис. дол.). Перший раунд. Молчанов (Україна) — Морійасо (Японія) — 6:4, 6:2.

АТР Challenger в Сан­Марино (64 тис. євро). Перший раунд. Сергєєв (Україна) — Унгур (Румунія, 2) — 6:1, 3:6, 1:6; Недовєсов (Україна) — Віргілі (Італія) — 6:3, 4:6, 6:7.