«Оздоровчі» від нардепа

08.08.2013
«Оздоровчі» від нардепа

В очах пересічного українця «благодійність» українських депутатів виглядає здебільшого як політтехнологія: продовольчі пайки раз на п’ять років, агітаційні концерти, відремонтовані за бюджетний кошт дитячі майданчики — і майже все це — лише під час передвиборчої лихоманки. Гучні наміри відмовитися від депутатських пільг також залишаються лише словами. Насправді ж витрати на життєзабезпечення народних обранців лише зростають — безплатні літаки й поїзди, автопарк ВР, VIP–зали аеропортів, спецсанаторії, командировочні та оздоровчі кошти, матеріальна допомога як доважок до постійної зарплатні. Усе це — для й так зовсім не бідних «слуг народу».

Але, як виявилося, не всі з них «стоїчно» приймають до своїх гаманців номенклатурні бонуси. Наприкінці другої сесії депутати цілої фракції заявили про відмову від «оздоровчих» грошей, які, за Законом «Про статус народного депутата України», надають парламентаріям у вигляді двох місячних окладів. На такий крок пішли представники «УДАРу Віталія Кличка». А що інші?

 

Куди пішли гроші «УДАРу»

Перед канікулами «слугам народу» в парламентській бухгалтерії вже традиційно нарахували, залежно від розміру зарплати, від 28 до 34 тисяч гривень матеріальної допомоги, якою можна скористатися у відомчих санаторіях Ялти. Саме ці гроші не взяли партійці Кличка.

«Наша фракція прийняла одностайне рішення: кошти, які надаються депутатам на оздоровлення, ми спрямуємо на оздоровлення важко хворих дітей і оприлюднимо повну інформацію про те, куди саме кожен із депутатів направив ці 35 тисяч гривень, — повідомила у «Фейсбуці» депутат від «УДАРу» Ірина Геращенко. — Щодня я й мої колеги отримуємо листи від батьків, які борються за життя своєї дитини. Отже, дай Боже, ми врятуємо життя. Спочатку ми планували всією фракцією написати просто про відмову від так званих «оздоровчих», але дізналися, що тоді ці кошти все одно підуть на утримання апарату ВР чи на інші потреби Ради. Тому вирішили так — нехай ідуть адресно, на оздоровлення тих, хто дійсно їх потребує».

Ірина Геращенко повідомила «УМ», що розподілила свої «оздоровчі» так: по сім тисяч — онкохворим, трьом дітям і жінці з Черкащини, а також по чотири тисячі гривень — двом родинам із хворими на ДЦП дітьми.

«Я вирішив спрямувати ці кошти для лікування дітей з патологією органа зору, — написав у своєму блозі «УДАРівець» Павло Розенко. — Зокрема, було придбано для Українського центру дитячої офтальмології і мікрохірургії ока три комплекти штучних кришталиків, які дозволять повернути зір трьом хворим діткам, та набір для вітректомії».

«Я відмовилася від «оздоровчих», які надавали мені як нардепу, — розповіла представниця «УДАРу» Оксана Продан, для якої це перше скликання ВР. — Пишучи заяву про відпустку, вказала, що відмовляюся від цих грошей. Моє рішення таким було ще до того, як фракція партії «УДАР» прийняла рішення одностайно перераховувати кошти хворим дітям. Я надам ці гроші з інших джерел — із депутатської зарплати, наприклад. Мені не потрібні ті гроші, які не повинні бути в народного депутата».

Чому «Свобода» взяла «оздоровчі» і про що скромно мовчить «Батькiвщина»

За повідомленням прес–служби Верховної Ради, у благодійний фонд було перераховано «оздоровчі» кошти 36 нардепів. Від нарахування матеріальної допомоги відмовились 19 народних депутатів.

«Свободівці» відмовилися користуватися відомчими санаторіями в Криму — «Дюльбер», «Нова Ореанда» і «Таврійські зорі». «Санаторії мають використовувати ті люди, які насправді потребують соціального захисту», — заявляв депутат із фракції ВО «Свобода» Ігор Швайка.

Щодо їхніх рішень з приводу «зайвих» виплат, то націоналісти від «оздоровчих» не відмовилися. «Ці гроші («оздоровчі») ми взяли свідомо, бо якщо ми від них відмовимося, вони підуть у бюджет, який розкрадається», — так пояснив «УМ» дії свє фракції «свободівець» Ігор Мірошниченко. За його словами, націоналісти «роблять великі справи тихо» — віддають 10% депутатських доходів у благодійний фонд партії, який умовно називається «Фонд підтримки талановитих дітей». «Із самого початку була ідея допомагати дітям учитися, потім ми стали підтримувати людей, які потребують термінового лікування, також за рахунок фонду організовуємо інші доброчинні акції», — каже Мірошниченко.

А от позиція «Батьківщини» щодо депутатських курортних пільг виглядає неоднозначною. «Мені дуже сумно, коли на чужому горі хтось робить піар, — сказав у коментарі «УМ» Сергій Пашинський. — Партія «Батьківщина» ще раніше прийняла рішення потратити ці кошти на соціальні потреби, але хвалити свої доброчинності — це поганий тон. На початку вересня ми опублікуємо цю інформацію на нашому партійному сайті».

«У фракції існувало дві точки зору: відмовитися від цих грошей, тобто залишити їх у бюджеті спікеру Рибаку, а інша частина говорила, що це соціальні гроші, які мають використатися адресно. Я так із ними і зробив. Допоміг онкохворому та людині з низькими статками», — додав БЮТівець Олександр Бригинець.

 

ІНША СТОРОНА

«Регіони»: анекдот для порівняння

За словами першого заступника керівника фракції Партії регіонів Михайла Чечетова, «за весь час існування ПР не переставала займатися благодійністю». «На відміну від опозиції, яка хизується на всю країну, ми робимо це спокійно. Чим ми від них відрізняємося? Приблизно так: стоїть бабця біля світлофора і боїться перейти на зелене світло. Член Партії регіонів підходить тихенько, бере її за руку і переводить. А представник партії «УДАР», Яценюк чи «Свобода» підганяють спочатку телебачення, журналістів із «Радіо «Свобода», «Німецької хвилі», «5–го каналу», ТВі і починають переводити бабцю під телекамерами. Ми шляхетні справи робимо тихо. У нас усі депутати розподілені по округах, і кожен у своєму окрузі займається благодійністю виходячи із потреб округу. Десь це шпиталь для ветеранів, десь дитячий будинок, десь школа. Це наша внутрішня потреба», — розповів «УМ» «регіонал».

Свої конкретні справи Чечетов не уточнив.