Кілок від Яцуби

08.08.2013

Ветерани ВМС України обурені кадровим призначенням у Севастопольській міськ­держадміністрації. Суб’єкт їхньої цілком слушної реакції — відомий депутат міської ради від партії «Рускій блок» Дмитро Бєлік, яким глава СМДА Володимир Яцуба заповнив вакансію свого заступника з соціальних питань. Із цього приводу рада громадської організації «Ветерани Військово–Морських сил України» на чолі з контр–адміралом у відставці Віктором Носенком звернулася з офіційним листом до прокурора Севастополя Ігоря Пілата, аби той перевірив законність цього призначення та вніс відповідний протест. А ще «Ветерани ВМСУ», як повідомив «УМ» член їхньої ради, капітан першого рангу запасу Мирослав Мамчак, мають намір звернутися до Президента України.

Найсерйозніший компромат на Бєліка — це те, що 43–річний політик, а тепер і чиновник, начебто має судимість. Отже, відповідно до Закону України «Про державну службу», не може бути призначеним на посаду заступника керівника міської держадміністрації. А ще на слуху в місті скоєна ним ДТП. «22 лютого 2013 року о 12:45, — сказано у зверненні до міського прокурора, — депутат Севастопольської міської ради від партії «Рускій блок» Дмитро Бєлік, який перебував за кермом позашляховика «Вольво», здійснив наїзд на 32–річного Лазаренка Р. С. та зник iз місця події... Потерпілий переходив дорогу по пішохідному переходу. Перехожі стали свідками зухвалої поведінки Бєліка, який iз лайкою накинувся на постраждалого зі звинуваченнями «в псуванні його машини». При цьому Бєлік неодноразово наголошував, що він депутат, має впливових покровителів у ДАІ та обіцяв «знайти скільки завгодно кишенькових свідків», які «правильно все розкажуть».

Після демонстрації своєї всемогутності перед напівживою людиною, яка спливала кров’ю, водій утік iз місця події, не дочекавшись «швидкої допомоги» та співробітників ДАІ. Міліція склала відповідний протокол. Лікарі констатували в Лазаренка закриту черепно–мозкову травму, струс головного мозку та інші травми. Зазначені дії Д. Бєліка підпадають під визначення «злочин» і мають отримати відповідну юридичну оцінку».

Освіжили у пам’яті ветерани також події 5 липня 2008 року на Графській пристані. Тоді проросійські активісти зірвали пам’ятну дошку на честь 90–річчя підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту. Зловмисники жбурляли сіль в очі військовослужбовцям ВМСУ, які стояли в оточенні, обливали їх фарбою. Натхнеником і організатором цього дикунства був саме «русблоковець» Бєлік. Надалі він навіть намагався героїзувати формене хуліганство, порушивши на сесії міськради питання про узаконення «Дня Графської пристані».

Загалом в «активі» пана Бєліка чимало подібних акцій проти «окупаційного» українського флоту і державної влади загалом. «Його призначення викликає біль, образу та обурення у всіх патріотів нашої держави, небайдужих до майбутнього України і Севастополя зокрема, та викликає підозру у «кришуванні» владою злочинців і їх повній безкарності»,— сказано у зверненні ветеранів українського флоту.

Однак глава міськдержадміністрації Володимир Яцуба прихильний до нового «зама»: «Бог у поміч. Мені Бєлік подобається. Я ще один кілок забив у душу тим, хто не вірить Яцубі. Передайте ветеранам — нехай не хвилюються. Бєлік буде працювати. Іще знайдемо, хто буде працювати. Кілків багато березових заб’ємо»,— цитує градоначальника «Новий регіон — Севастополь».