«Ревізія» в аптечці

08.08.2013
«Ревізія» в аптечці

«Не уявляєш, що це таке — викидати мотлох із домашньої аптечки, — розповідає знайома телефоном. — За останній час зібралося декілька пакетів із пігулками, сиропами, інгаляторами. Збираємося на море, тож деякі ліки треба взяти в дорогу. Кинулася до своїх запасів, а там майже половина — препарати, термін використання яких минув або добігає кінця. Аж втомилася кілька годин відбирати зайве і викидати у смітник».

Справді, як часто ми зазираємо в домашні аптечки і чи знаємо, які ліки мають бути завжди «на підхваті», а якими краще не запасатися наперед?

Приступаючи до «генерального» прибирання «медичних» шухляд, насамперед варто позбутися різних «підозрілих покладів» — упаковок із кількома пігулками, купленими незрозуміло коли і з якої причини, із незрозумілими назвами або буквами, що стерлися. Для решти припасів визначальним мотивом є термін придатності.

Майте на увазі, що цей термін виробник здебільшого вказує з певним запасом. Тому якщо якісь ліки для вас цінні, їх іноді можна використовувати «зайві» півроку. Маєте сумнів — проконсультуйтеся з фармацевтом у найближчій аптеці. Але ті препарати, термін придатності яких скінчився давно, викидайте без найменшого вагання. Пацієнтів, які шкодували викинути «старі мікстури», лікарям нерідко доводиться рятувати від отруєння. Тож не поповнюйте ряди невігласів.

Перебираючи препарати, посортуйте їх також за випадками, в яких вони можуть знадобитися. Заодно варто уважно прочитати анотації і звернути увагу на побічні реакції, які викликають ті чи інші ліки. Адже лікар міг і не врахувати деяких моментів, коли рекомендував вам ці пігулки. Ліки можуть викликати і головний біль, і тимчасове погіршення зору, і шкірні висипи. Якщо подібні неприємності виникли — уважніше почитайте інструкцію і обов’язково розкажіть про це лікареві.

Якщо маєте судинні проблеми і хвороби серця — на першому місці в аптечці мають лежати ліки саме від цих недуг. Зверніть увагу, чи достатньо у вас препаратів, які мають зарадити в кризові моменти. Також бажано мати заспокійливі ліки і щось універсальне від болю в серці на кшталт валідолу.

Ще в аптечці повинно бути щось знеболювальне, препарати для зняття жару і протизапальні ліки. Можна, про всяк випадок, додати і ліки від грипу, зокрема, від нежитю, препарати, що допомагають позбутися мокроти у бронхах, антиалергійні та противірусні ліки. Непогано мати вдома засоби, що підвищують імунітет, на зразок гомеопатичного афлубіну, та таблетки для розсмоктування при болю в горлі, якщо маєте схильність до ангін. Якщо любите лікування травами, запасіться на випадок застуд ромашкою й евкаліптом.

Обов’язково в аптечці мають бути препарати, які допомагають при кишково–шлункових розладах: засоби від діареї, сорбенти (активоване вугілля), а також препарати проти спазмів, наприклад но–шпа.

Прикупіть також «зовнішні» антисептики: йод, зеленку, перекис водню, засіб від опіків, бактерицидний пластир, вату, бинти.

А ось чи потрібні вам антибіотики про запас — питання сумнівне. Адже ніколи не знаєш, з якими видами бактерій матимеш нещастя «зіткнутися» найближчим часом. До речі, якщо минулого разу лікар виписав вам антибіотик, який виявився неефективним, скажіть про це йому під час наступної зустрічі.