Левова частка Тарковського

20.08.2013
Левова частка Тарковського

Андрій Тарковський надихатиме нинішнього «КіноЛева».

Щорічна кіноподія Західної України, фестиваль незалежного ігрового, анімаційного та документального кіно «КіноЛев», традиційно триватиме з 22–го по 25 серпня. Незмінна дата, не залежна від дня тижня, — одна з традицій фестивалю. Організатори пояснюють, що кінодійство неодмінно мусить припадати на День Незалежності (24 серпня). До дати і програма відповідна: у державне свято України глядачам пропонують добірку молодого українського кіно, а також, як у випадку із цьогорічною програмою, кіно про Україну (як–то німецька стрічка «Александр Гранах — Ось іде людина» Анґеліки Віттліх, або ж французька «Провал пам’яті» Домініка Еннекена).

Водночас лейтмотивом «КіноЛева»–2013 стане постать метра радянського кіно Андрія Тарковського. Обирати щорічного патрона фестивалю — ще одна неодмінна традиція. Творчість кіномитця та його вплив на становлення сучасного кінопроцесу стає темою навколофестивальної дискусії та формує концепцію фесту в цілому. Так, за 5 років існування «КіноЛева» фестиваль робив присвяту творчості шведського режисера Інгмара Бергмана, італійця Федеріко Фелліні, француза Франсуа Трюффо, співвітчизника Юрія Іллєнка та вірменського режисера Сергія Параджанова. На честь Тарковського відбудеться ретроспективний показ семи стрічок режисера, об’єднаних у програму «7 слів», та презентація трьох документальних робіт, присвячених феномену Тарковського. Спеціально з нагоди цієї події Львівська обласна контора прокату кінофільмів підготувала до показу у кінопалаці «Коперник» чотири стрічки режисера на плівці.

У спеціальній програмі «Літня школа кіномови «Приголомшені Тарковським» глядачам запропонують поглянути на те, що є сучасним кіно через призму радянського режисера. Імениті сучасники у царині фільму, як–то Ларс фон Трієр, Карлос Рейгадас, Бруно Дюмон, не раз говорили про беззаперечний вплив Тарковського на формування їхньої кіномови. У рамках секції пройде показ фестивальних хітів, у яких так чи інакше можна знайти відголоски естетики Тарковського, як–то «Туринський кінь» Бели Тара, «Відьма війни» Кіма Нгуена, «Антихрист» Ларса фон Трієра, «Пьєта» Кім Кі Дука, «Табу» Мігеля Гоміша тощо.

Започаткована минулого року секція «Кінолевчик» — програма дитячого кіно спільно з Міжнародним фестивалем молодого глядача Alekino — запропонує добірку нових європейських анімацій, ретроспективу Аліни Малішевської й два повнометражні фільми «Фелікс, Нет і Ніка та теоретично можлива катастрофа» Віктора Скшинецького і «Велика подорож Болека і Льолека» Владислава Негребецького. За словами координатора програми Ірини Магдиш, секція вже другий рік поспіль опікується фільмами для наймолодших глядачів — сегмента, який чомусь випускають з уваги сучасні фестивалi. «Програма дитячого фестивалю видається нам дуже важливою, — пояснює Ірина. — Якщо ми зараз не будемо виховувати мислячого глядача з маленького віку, то через десять років на кінофестиваль не буде кому ходити». 

Для старших глядачів, окрім філософського кіно у стилі Тарковського,буде презентовано нову стрічку Ігоря Подальчака «Деліріум» та фантастичну історію про Чорнобильську АЕС «Загублене місто» Віталія Потруха. Документальну стрічку про легендарного українсько–польського актора «Александр Гранах — Ось іде людина» Анґеліки Віттліх представить письменник Тарас Прохасько.

Фестивальні покази відбудуться у Музеї ідей та Бернарденґардені (вул. Валова, 18–а), в кінопалаці «Коперник» (вул. Коперника, 9), а також у Музеї–меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (вул. Бандери, 1).