Ідіотизм чи провокація?

23.08.2013
Ідіотизм чи провокація?

Під час закритого засідання Ради Безпеки штаб–квартиру ООН у Нью–Йорку пікетували активісти, що вимагали покарати сирійський режим за застосування хімічної зброї. (Рейтер.)

Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй закликала провести негайне та об’єктивне розслідування повідомлень про використання хімічної зброї у перед­місті сирійської столиці Дамаска. Водночас на екстреному засіданні РБ ООН, яке відбулося за зачиненими дверима, не було ухвалено заяви із закликом до сирійської влади допустити на місце ймовірної хімічної атаки інспекторів ООН. Хоча це питання стояло в порядку денному і проект відповідної заяви був готовий. Проте Росія і Китай, які мають право вето, заблокували голосування.

Рада Безпеки зібралася так терміново після останніх повідомлень із Сирії. Як стверджують сирійські повстанці, в середу вранці урядові війська застосували хімічну зброю, внаслідок чого загинуло понад 1100 мирних мешканців оази Гута на околиці Дамаска. За словами повстанців, їхні позиції обстріляли ракетами з боєголовками, начиненими отруйними речовинами.

Сирійська армія, як і завжди після заяв опозиції про застосування хімічної зброї, назвала ці повідомлення «безпідставними та сфабрикованими». Зазвичай уряд президента Башара Асада у відповідь сам звинувачує повстанців у володінні хімічним арсеналом. Цього разу обійшлося без таких заяв. Хоча найбільша з початку громадянської війни в Сирії хімічна атака одразу після приїзду в країну інспекторів ООН, які приїхали перевірити скарги опозиції на застосування хімзброї урядовими військами, навіть у західних оглядачів викликала підозри про провокацію. Адже з боку влади це було б повною дурістю.

Двадцятеро інспекторів ООН, які прибули до Сирії 18 серпня, мають розслідувати кілька епізодів, під час яких, ймовірно, було застосовано хімічну зброю. 35 країн–членів ООН, зокрема Британія, Франція і США, звернулися до керівника місії інспекторів Аке Селстрему з проханням якомога швидше взятися за розслідування подій у Гуті. Проте чи вдасться їм туди потрапити, наразі невідомо.

Ситуація навколо Сирії на міжнародному рівні загострюється. Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус заявив в інтерв’ю телеканалу BFM: якщо інформацію про застосування сирійськими урядовими військами хімічної зброї буде підтверджено, Франція не виключає застосування сили у Сирії. Свого часу схожі заяви французького МЗС завершилися вторгненням міжнародних військ у Лівію.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>