І на дереві паляниці родять

23.08.2013
І на дереві паляниці родять

Хлібне дерево з плодами.

Це могутнє довговічне дерево з розлогою зеленою кроною, що росте на островах Океанії і Зондського архіпелагу, здалеку схоже на дуб чи каштан і носить ім’я артокарпус. Місцеві жителі називають його кемпедак, тобто хлібне дерево, на міцних гілках якого або товстезному округлому стовбурі виростають велетенські довгасті кремово–золотисті, схожі на дині чи гарбузи плоди, завдовжки близько метра.

Такі «хлібини» масою до 20 кілограмів, а то й більше, зі своєрідним гострим запахом достигають iз листопада по серпень. Майже протягом року хлібне дерево постачає населенню свої плоди, набирає сили, цвіте, росте і розвивається, щоб знову зарясніти дивовижними плодами. Воно плодоносить без перерви понад 70 років і здатне прогодувати одну–двох осіб, а 5–7 дерев — велику сім’ю.

Плоди хлібного дерева містять 60—80% крохмалю, 14% цукру і майже 1% олії. Під час жнив тубільці сім’ями вирушають у хлібні гаї й знімають дозрілі плоди з хлібних дерев довгими роздвоєними на кінці палицями. Потім короткими і заго­стреними кілками їх наколюють i залишають на ніч до наступного дня. Уночі м’якоть плодів, наче пшеничне тісто на дріжджах, починає інтенсивно бродити. А вранці «тісто» заготовляють на майбутнє і силосують, як корм для худоби. Викопують у землі метрової глибини ями, стінки і дно яких рівномірно вистеляють камінням i банановими або іншими листками й складають туди, утрамбовуючи, ретельно очищені від шкірки плоди. Зверху яму накривають листям і придавлюють камінням. Незвичайне ароматне тісто, приготовлене за такою технологією, на відміну від нашого, що швидко псується, не втрачає своїх якостей до нового врожаю!

Згодом, коли «тісто» перебродить, яму відкривають, беруть його в необхідній кількості, додають води, кокосової олії, змішують тривалий час i руками розминають у спеціальних дерев’яних коритах. Невеликі, розміром iз нашу хлібину, шматки тіста загортають у листя і печуть у печах або на розжареному камінні. Спечені таким способом булки майже не відрізняються від справжнього хліба, мають високі харчові й лікувальні властивості, містять макро– й мікроелементи, вітаміни групи В та Е. Можна споживати і недостиглі плоди хлібного дерева, які печуть у попелі, як картоплю.

Чому я розповідаю про цю екзотику? Та тому, що хлібне дерево — це рідкісний вид дикої флори, який можна інтродукувати в Україну. Кліматичні умови тут цілком сприятливі для вирощування «хліба на деревах». Може, зараз це й здається неймовірним, але, враховуючи той факт, що проблема екологічно чи­стих харчів перед людством щороку дедалі більше загострюється, хтозна, може, й українці згодом їстимуть паляниці з «борошна», яке виросло на дереві.

Іван ГРИГОРЮК,
доктор біологічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України
  • Оаза для «родичів» Тимка

    Популярність харківського синоптика байбака Тимка, що вже десять років поспіль прогнозує у лютому весняну погоду, ніскільки не вплинула на чисельність місцевої популяції цих симпатичних тваринок. >>

  • Якщо глисти не з’їдять...

    Здавалося б, тому факту, що за останні 15 років у головній річці України з’явилося шість нових видів риби, треба радіти. Але у фахівців це, навпаки, викликає тривогу. >>

  • Лише екзотики бракувало

    На Харківщині плесо найбільшої річки Східної України — Сіверського Дiнця — місцями повністю вкрила широколиста пістія. Приголомшені екологи здивовано розводять руками: цей тропічний водяний бур’ян росте винятково у спекотних частинах світу, тому появу його на Слобожанщині називають небезпечною сенсацією. Якщо лапата рослина з довгим коренем успішно перезимує в наших краях, то боротися з нею стане ще важче. Для Сіверського Дінця, що й без того серйозно потерпає від забруднення заводськими стоками, тропічна «окупація» може обернутися серйозним екологічним лихом. >>

  • «Кафрські буйволи мене мало не затоптали»

    Віктора Гавриленка, директор заповідника «Асканія–Нова», можна слухати і не наслухатися. А ще краще побути з ним на природі. Хіба не диво спостерігати, як віслюки, побачивши в степу машину з «шефом», прагнуть її зупинити, перекривши дорогу. У такий спосіб вони випрошують собі гостинці — звикли, що в Віктора Семеновича для них завжди є щось смачненьке. Звернення до хитрунів зазвичай починається з лагідного «звірята»… >>

  • Покинутий рай

    Сьогодні вже важко навіть повірити, що такі типові для наших краєвидів дерева як біла акація, каштани, тополі й канадські клени з’явилися в Україні лише 200 років тому. Завезли їх у різний час і акліматизували до місцевих природних умов Іван Назарович та Іван Іванович Каразіни — батько та син. Колискою для тоді ще фактично екзотів став створений ними дендропарк у селі Основинці поблизу містечка Красний Кут, що й понині вражає багатством і різноманітністю культивованих дерев та чагарників. Але, на жаль, сьогодні цей унікальний куточок природи з багатьох причин переживає не найкращі часи. Чи не вперше за свою довгу і непросту історію він опинився на межі повного занепаду. >>

  • Там, де гори...

    Після теплого морського узбережжя нашого обивателя більше за все тягне в гори. Заворожує їхня дика краса, несподівані краєвиди, що відкриваються майже за кожним черговим поворотом. А ще важливішими є легенди, старанно створені місцевими мешканцями мало не для кожної чимось помітної каменюки при дорозі, не кажучи вже про скелі, печери й водоспади на мальовничих гірських річках. Цікаво, що практично все з перерахованого є в Південному Донбасі. Немає лишень голов­ного — легенд. >>