«Або Сибір, або Брюссель!»

28.08.2013
«Або Сибір, або Брюссель!»

Микола Азаров iз Дмитром Медведєвим пiд час переговорiв у московській резиденції «Горки-9». (Рейтер.)

У понеділок вранці, коли українці хоч і з важкими головами, але ще веселилися, проводячи свій законний вихідний після Дня Незалежності, очільник нашого уряду Микола Азаров, діловий і серйозний, вже сідав в урядовий літак на Москву. У білокам’яній, — логічно розсудив він, — жодного святкового настрою цей день не несе, натомість у своїй державній резиденції «Горки–9» його терпляче очікував російський колега Дмитро Медведєв.

Український чиновник перед відльотом повідомив: він хоче з’ясувати, чому українські товари віднедавна так довго простоюють на російських кордонах. А у деяких випадках і взагалі не можуть подолати цю перепону. Представник РФ натомість анонсував: він говоритиме про величезну користь від Митного союзу та неймовірну шкідливість для організму кожного українця внаслідок iмовірного підписання між Києвом та Брюсселем угоди про Асоціацію. Хоча і перший, і другий, як і більшість населення обох країн, чудово розуміли: вони говоритимуть про одне й те саме.

«Радий змозі знову звірити годинники», — єхидно привітав гостя Дмитро Медведєв, дослівно повторивши фразу Віктора Януковича, сказану ним одного разу Володимиру Путіну. «Спасибі за теплий прийом», — видушив із себе у відповідь Микола Янович перед тим, як обидва прем’єри усамітнилися для розмови за зачиненими дверима.

Про конкретні домовленості внаслідок двогодинної розмови не йшлося, сторони, як повідомили анонімні джерела, продовжили діалог, розпочатий у Сочі. Тема розмови — можливі наслідки ймовірного підписання Україною угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. Українська делегація, збираючись за кордоном, старанно демонструвала публіці святу наївність. «Є пропозиції щодо врегулювання проблеми, — повідомив прес–секретар Азарова Віталій Лук’яненко, пояснюючи, чому обидві зони вільної торгівлі — з Європою та СНД, — у принципі, не мали б суперечити одна з одною. — Обидві вони побудовані на принципах СОТ».

Утiм не встиг iще літак із надписом «Україна» на борту взяти курс на Київ, як Росія публічно і популярно пояснила, що Микола Азаров її ні в чому особливо не переконав. Першим спікером iз боку Російської Федерації, який узявся коментувати підсумки дружнього звіряння годинників, став перший віце–прем’єр російського уряду Ігор Шувалов. «Якщо Київ підпише угоду про асоційоване членство, Росія може почати застосовувати щодо України спеціальні механізми митного контролю», — сказала друга людина в уряді РФ. Що саме він мав на увазі, мали продемонструвати показові виступи: торговельна війна, яку Росія почала наприкінці липня. Тобто Росія перекриє краник українським товарам на лише на своїй території, а й принаймні у Білорусі та Казахстані, які також входять у Митний союз. В ультиматумі Шувалова йшлося і про те, що російська сторона вважає безглуздим продовження подальших переговорів про перспективи одночасної участі України в зоні вільної торгівлі з Євросоюзом і в Митному союзі.

Чиновник трохи нижчого рангу, радник президента РФ Сергій Глазьєв, відповідно до дипломатичного протоколу, дозволив собі більше відвертості. «Україна перестане бути для нас стратегічним партнером, вона зникне як суб’єкт міжнародного права, оскільки всі свої дії в торговій сфері вона повинна буде узгоджувати з Євросоюзом, — сказав Глазьєв. — Україна не зможе кроку зробити назустріч нам без того, щоб Євросоюз їй цього не дозволив зробити. Ми не розуміємо, навіщо Україна добровільно віддає свій суверенітет у Брюссель, відмовляючись від співпраці з нами на преференційних умовах». За його словами, «це катастрофа для України, і це великий удар для нас».

Ще радник Путіна чесно зізнався, що вони дуже хотіли б цього, тобто підписання Угоди, уникнути. Українська ж сторона мовчить і офіційних обіцянок розвернутися на Схід не дає.