Астронавти над Лідо

29.08.2013
Астронавти над Лідо

Велосипедист проїжджає повз фасад палацу кіно, прикрашений логотипами ювілейного фестивалю. (Рейтер.)

Учора в Палаці кіно на знаменитому острові Лідо, що поруч із Венецією, урочисто стартувала ювілейна Мостра — 70–й Міжнародний Венеціанський кінофестиваль. Круглу дату найстарішого у світі огляду фільмів вирішили символічно «обрамити» стрічками, зробленими за останнім словом техніки. Уперше в історії Мостра відкрилася фільмом у технології 3D — американською картиною «Гравітація» Альфонсо Куарона. Закриватимуть фестиваль також роботою в тривимірному зображенні — «Амазонкою» документаліста Тьєррі Рагобера.

«Гравітація» Куарона — фантастична драма про надзвичайну ситуацію з астронавтами на орбіті. У головних ролях — Джордж Клуні й Сандра Буллок, персонажі яких залишаються в космосі без найменшої надії на порятунок і повернення на Землю. Це буде світова прем’єра фільму з бюджетом 80 млн. доларів.

Також у день відкриття глядачі на Лідо побачили альманах, що складається з короткометражок довжиною 60–90 секунд, знятий 70 режисерами з різних країн. Так оригінально викладено розповідь про історію фестивалю у Венеції.

У рамках основного конкурсу цього року представлено 20 фільмів, серед яких — жодного українського й навіть російського. У списку картин, що претендують на «Золотого лева», крім художніх, є анімаційні та документальні роботи. Так, гуру анімації Хаяо Міядзякі представить стрічку «Вітер дужчає», присвячену авіаконструкторові Дзиро Хорікосі. Італійська документальна картина режисера Джанфранко Розі «Священна окружна» розповість про римську кільцеву автодорогу та події, що відбуваються на ній і вздовж неї.

Інша документальна робота — американська стрічка «Невідоме відомо» режисера Еррола Морріса — готується вразити аудиторію скандальністю. Головним її героєм став колишній міністр оборони Дональд Рамсфелд, який відіграв вирішальну роль у плануванні удару США по Іраку й Афганістану у відповідь на теракти 11 вересня 2001 року. Після відходу з посади в 2006 році Рамсфелд опублікував мемуари «Відоме й невідоме», які й лягли в основу картини.

Як повідомляє РІА «Новості», «політичний градус» збережеться і в деяких художніх фільмах конкурсу. Так, «Паркленд» американця Пітера Ландесмана представить хронологію подій 22 листопада 1963 року, коли було вбито президента Джона Кеннеді.

Відбудеться у Венеції і довгоочікувана прем’єра нової стрічки Террі Гілліама «Теорема Зеро», яка розповідає про комп’ютерно­го генія, котрий є монахом–відлюдником у світі, що нагадує оруеллівське суспільство «1984». Головну роль у цій картині виконав дворазовий лауреат «Оскара», австрієць Крістоф Вальц.

У венеціанському конкурсі можна буде побачити нові фільми молодих «кіновундеркіндів» Ксав’є Долана і Джеймса Франка , а також оцінити акторські роботи Скарлетт Йоханссен та екс–«Аліси» Мії Васіковської. Перша грає у фільмі «Побудь у моїй шкурі» Джонатана Глейзера загадкову іншопланетянку, яка нищить чоловіків, а друга — відому мандрівницю й фотографа Робін Девідсон у картині «Стежки» Джона Каррена.

Журі фестивалю очолює 72–річний класик італійського кінематографа, режисер Бернардо Бертолуччі, який уже виконував цю місію на 40–й Мострі 1983 року. Серед інших зірок у складі журі — французька акторка Віржині Ледуайєн та американська — Керрі Фішер, відома широким колам як Принцеса Лея у «Зоряний війнах».

Загалом у рамках фестивалю буде продемонстровано 3470 фільмів, серед яких 1534 повнометражні. Світових прем’єр заанонсовано аж 52.

Цікаво, що цього року на Лідо вперше влаштують окремий конкурс і для традиційної програми «Венеціанська класика», в якій глядачам демонструють випробувані часом шедеври з різних країн. Членами журі цієї секції стали студенти різних італійських університетів, а відкриється «Класика» відреставрованою стрічкою «Чаклун» Вільяма Фрідкіна. Цей 77–річний режисер найбільш знаний за картинами «Екзорцист» і «Французький зв’язковий», але сам він вважає своїм найкращим творінням саме «Чаклуна» 1977 року.

Уже відомо, що саме Фрідкіну вручать почесного «Золотого лева» за життєві досягнення у кіномистецтві. «Фрідкін зробив помітний внесок в оновлення американського кіно, посприявши виникненню «нового Голлівуду», одним із визначних майстрів якого він є. Цей режисер революціонізував жанри поліцейського трилера і фільму жахів. Творчість Фрідкіна досі є зразком високого інтелектуального кіно, водночас цікавого й захопливого», — каже директор фестивалю Альберто Барбера.

Імена переможців 70–ї Мостри оголосять 7 вересня.