20 років мужності й екстазу

10.09.2013
20 років мужності й екстазу

Книжковий ярмарок у Львові: аж очі розбігаються...

Сьогодні починається Форум видавців, ювілейний, 20–й. «Увесь Львів, а разом з ним і вся Україна, порине в захоплюючий вир книжкового щастя й екстазу», — каже голова громадської організації «Форум видавців», незмінний президент цього свята книги Олександра Коваль. Вона пригадує, як у 1993–му перший Форум зібрав представників 47 видавництв і вміщався у приміщенні Національного музею книги. Це був вузькопрофесійний захід — тільки для книговидавців, письменників тоді ще не запрошували, не було того, що нині прийнято називати автограф–сесіями, не було музик, ночі поезії і творчих авторських вечорів, не було багатьох подій, які нині є родзинками Львівського форуму. Форуму вистачило якоїсь п’ятирічки для того, щоб розростися від музейного будинку до масштабів цілого міста і перетворитися на інтелектуальний карнавал.
Олександра Коваль за версією журналу «Фокус» увійшла до сотні найвпливовіших людей країни. Вочевидь ця жінка варта звання Героя України чи бодай медалі «За мужність» (тієї, що давали за фронтові заслуги), адже завдяки зусиллям і затятості пані Коваль львівське свято книги не тільки існує, а є головною культурною подією країни. Це при тому, що держава фактично не допомагає форуму матеріально або дає такі крихти, яких не вистачить навіть на найдешевшу автівку з урядового автопарку.

Гроші

Цього року Форум, а точніше його захід найвищого представництва — урочисту академію — вшанують присутністю високі урядовці — на вечорі у театрі ім. Заньковецької очікують віце–прем’єра Костянтина Грищенка та міністра культури Леоніда Новохатька. Можливо, це данина дипломатичному чину, адже позаяк Польща є зірковим гостем цьогорічного Форуму, у численній делегації цієї країни прибуває до Львова й міністр культури та національної спадщини Богдан Здроєвський. Але, думаю, раптом держава Україна вирішила нарешті відкрити свої фінансові обійми Форуму, в чому вищі чиновники заприсягаються вже не перший рік? Питаю про це в Олександри Коваль. Наша розмова відбулася за чотири дні до офіційного відкриття заходу, і на той час, за словами президента Форуму видавців, жодної копійки з Києва не було отримано. «Мені казали, що уряд виділить 95 тисяч гривень, але наразі нічого немає, — відповідає пані Леся. — Натомість кошти виділяє місто Львів й область, меценати, спонсори». Щоб уявити порядок витрат і на його тлі обсяг урядової підтримки, варто зазначити, що лише призовий фонд конкурсу «Найкраща книга Форуму видавців» становить більш як половину обіцяного державою — 50 тисяч гривень.

Уможливили розмах книжкового свята партнери — Польський Інститут, Фонд Ріната Ахметова, «Київстар» та інші. «Ми співпрацюємо з форумом кілька років, підтримували різні проекти видавців. Минулого року ми підтримали проект «Контекст», спрямований на розвиток культурного менеджменту в царині літератури і книг, а цього року — «Контекст–2», котрий концентрується на культурній журналістиці і критиці», — розповідає керівник програм і проектів Фонду «Розвиток України» Олеся Островська–Люта.

Дивовижно, але за таких обставин Львівський форум навіть сам стає… меценатом. Уперше соціальну підтримку матимуть «люди третього віку» — так делікатно у ГО «Форум видавців» величають пенсіонерів. Для них, за словами Лесі Коваль, відбудеться шість спеціальних заходів, зокрема, спектакль «Ромео і Джульєтта» у театрі ім.Заньковецької, зустрічі з Еммою Андієвською, Татьяною Толстою, Валерієм Шевчуком, Ігорем Калинцем, Юрієм Макаровим, Василем ­Шклярем. Для людей похилого віку буде безкоштовним і вхід на книжковий ярмарок, а першим восьми тисячам обіцяють 20–гривневу знижку на купівлю книжок.

Події

Центром форумового всесвіту вважається книжковий ярмарок, який розпочнеться традиційно в палаці Потоцьких 12 вересня. Описати цей розмай палітурок і захват книгоманів можна тільки цифрами: цього разу в палаці на вулиці Коперника розкладуть свої ятки понад 220 видавництв, буде представлено близько ста тисяч видань, зокрема 10 тисяч — це новодруки. За усталеною традицією, увечері першого дня ярмарку оголосять і «Найкращу книгу Форуму», точніше двадцятку найкращих у різних номінаціях.

Друге місце у списку найбільш відвідуваних заходів посідає «Ніч поезії та музики нон–стоп». До цьогорічної програми входять: поезія  Енріка Казасеса, Лінор Горалік, Клауса Анкерсена, Бахита Кенжеєва, Томаша Ружицького, Еугеніуша Ткачишина–Дицького, Юрка Іздрика, Галини Крук, Івана Малковича та інших. І все це у супроводі гуртів PabloPavo i Ludziki (Польща), Ян Бедерман (Росія), DRUMТИАТР та ZAPASKA (Україна). Верлібри та рими звучатимуть ще на фестивалі «Молода республіка поетів» (проба пера для тих, кому менше 25 років), на поетичних читаннях у Дрогобичі (у цьому красивому місті вперше відбудеться захід Форуму).

А фахівці з цікавістю очікують на видавничий бізнес–форум, гостем якого буде Едвард Навотка (Edward Navotka), засновник і головний редактор publishingperspectives.com — порталу, який є одним iз найпопулярніших фахових ресурсів світу. Пан Навотка виступить iз лекціями «Чи справді Америка проти світу: правда про Amazon, Apple, Microsoft and Google» та «Книговидання в еру глобалізації: чудово, хвилююче, що далі?», а також подискутує з українськими видавцями про авторське право, електронні книги і підручники.

Фестиваль «ТРАНСЛІТ», проект, спрямований на промоцію перекладацької діяльності, підiб’є підсумки перекладів з української на основні європейські мови та навпаки — з інших мов на українську за всю еру незалежності.

Загалом заплановано 720 заходів та акцій — ціле море і на всі смаки. Від іронічної мистецької виставки «Жлоб–арт» iз презентацією альманаху «Жлобологія» (проходитиме перформенс у ресторані з відповідною назвою — «Сало»), або представлення «пияцької» антології «Жити–пити. 40 градусів життя» за участі Жадана, Кокотюхи, Ірен Роздобудько — до серйозних, гостро проблемних точок. Так, наприклад, у рамках Форуму відбудеться зустріч iз групою «Першого грудня» (Блаженнійший Любомир Гузар, Євген Сверстюк, Мирослав Попович, Мирослав Маринович). А Фонд «Розвиток України» проведе панель, присвячену боротьбі з раком — буде презентовано книгу лауреата Пулітцерівської премії Сіддхартхи Мукерджі «Імператор хвороб: біографія раку».

Окремим «потягом» прибувають поляки, 48 персоналій, усі з іменами: їхня країна — почесний гість Львівського форуму. На першому плані — високочолі теми. Зірковий гість Форуму філософ Зигмунт Бауман прочитає лекцію «Про час» і представить свою видану «Критикою» книгу «Плинні часи». Чекають у місті Лева і екс–президента Польщі, легендарного Леха Валенсу, якого посвятять у почесні доктори Львівської політехніки. Поза цим — потужний польський «десант» відомих в Україні авторів та громадських діячів — Адам Міхнік, Януш Леон Вишневський, Януш Гловацький, Ришард Криницький, славетний режисер Кшиштоф Зануссі та багато інших.

Книжки

Як сказав на котромусь iз попередніх форумів Іван Малкович, директор «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–Ги», «до Львова кожен видавець готується, як до Великодня, — намагається «спекти найліпшу пасочку», тобто приберегти до вересня найкращу книжку». Свої нові твори презентуватимуть саме на Форумі видавців чимало письменників. Так, Марія Матіос «спекла» повість «Черевички Божої матері», яку представить у Львові. А Видавництво Старого Лева приурочило новинки до ювілею — їх, відповідно, двадцять. Зокрема, «Нові пригоди ракети на чотирьох лапах» Джеремі Стронга, «П’ятикнижжя» Чубая–старшого та дебютна дитяча книга подружжя Прохаськів «Хто зробить сніг». Цю казку для дітей написав Тарас Прохасько, а його дружина Мар’яна підготувала ілюстрації.

Читаючій Україні особливо трепетно дізнатися, що на форумі буде презентовано другий, після «Кляси», роман Павла Вольвача. Павло вирвався з лабет тяжкої хвороби і встиг закінчити та ще й видати книжку до Львівського форуму. Борітеся — поборете! Роман називається «Хрещатик–плаза», а в центрі сюжету — журналісти радіо «Свобода», де Павло працював багато років.

Декотрі зоряні автори не втримали свою «пасочку» до «книжкового Великодня» і представили на читацький загал дещо раніше. Наприклад, поетична збірка Іздрика «Після прози» вже пройшла дебютну сходинку на київському «Книжковому Арсеналі» наприкінці травня. Як і філософсько–містичне дослідження Євгена Сверстюка «Гоголь і українська ніч», як і український переклад романа Януша Вишневського «На face з сином». Утім у будь–якому разі це — новинки року 2013–го.

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

* 700 заходів у програмі 20–го Форуму видавців

* 250 автограф–сесій

* 5 000 000  поінформованих про Форум видавців в Україні і за кордоном

* 100 000 книжок привезуть учасники, з них 10 000 — це нові видання

* 50 000 відвідувачів очікують на заходах Форуму

* 711 учасників, серед них 362 автори, 220 видавців, 41 книготорговець, 20 громадських організацій та 10 бібліотек

* 20 країн залучені до співпраці на Форумі, з них Польща — зірковий гість нинішнього року — візьме участь у 49 заходах

* 200 акредитованих журналістів зі 100 українських та іноземних ЗМІ

* 340 книжок від 80 видавництв, номінованих на здобуття премії «Найкраща книга Форуму 2013»

ВАРТО ЗНАТИ

* Павло Вольвач. «Хрещатик–плаза». Український пріоритет

* Грицько Чубай. «П’ятикнижжя». Видавництво Старого Лева

* Тарас та Мар’яна Прохаськи. «Хто зробить сніг». Видавництво Старого Лева

* Кшиштоф Занусі. «Пора вмирати». Фоліо

* Данута Валенса. «Мрії і таємниці». Фоліо

* Зигмунт Бауман. «Плинні часи». Критика.

* Павел Коваль. «Між Майданом і Смоленськом». Літопис

* Ян Пєкло. «Запах ангела». Літопис

* Роберт Вальзер. «Прогулянка» (Переклад Юрія Андруховича). Meridian Czernowitz

* Роальд Дал. «ВДВ» («Великий Дружній Велетень»). А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА

* Люко Дашвар. «На запах м’яса». Клуб Сімейного Дозвілля

* Любко Дереш. «Миротворець». Кальварія

* Енрік Казасес. «Фосфоресцентні канарки». Крок

* Мічіо Каку. «Фізика майбутнього». Літопис

* Брати Капранови. «Мальована історія Незалежності України». Зелений Пес

* Ольга Кобилянська. «Апостол черні». Букрек

* Жан–Клод Маркаде. «Малевич». Родовід

* Сідгартха Мукерджі. «Імператор усіх хвороб: Біографія раку». Видавництво Жупанського

* Анджей Піліп’юк. «Хроніки Якуба Вендровича». Зелений Пес

* Ірен Роздобудько. «ЛСД. Ліцей Слухняних Дружин». Клуб Сімейного Дозвілля

* Джеремі Стронг. «Нові пригоди ракети на чотирьох лапах». Видавництво Старого Лева

* Кшиштоф Чижевський. «Лінія повернення». Кальварія