Підлога з підігрівом і карасі на сніданок

10.09.2013
Підлога з підігрівом і карасі на сніданок

Вісім рожевих і один кучерявий пелікан нарешті «відсвяткували» у Харківському зоопарку довгоочікуване новосілля. Їхній Дім будувався майже два роки, але просторі «апартаменти» з усіма пташиними зручностями таки встигли звести до холодів. Якби цього не сталося, то екзотичних пернатих довелося б знову відловити на місцевому озері (сюди їх випускають навеснi) й сховати від холодів у тісному зимовому «гуртожитку» з іншими птахами. Тепер же у їхньому розпорядженні — просторе приміщення з підігрітою підлогою та окремим басейном, куди вже запустили живу річкову рибу. «Усі наші пелікани, як і належить, — рожеві, — каже директор зоопарку Олексій Григор’єв. — Вважається, якщо ці птахи змінюють свій природній окрас, то це свідчить про неправильне харчування. Ми ж годуємо своїх птахів правильно: річковими карасями та невеликими коропами, а також нежирною океанічною рибою із сімейства тріскових».

Дім пеліканів може вмістити два десятки «мешканців», тому співробітники зоосаду сподіваються на швидке поповнення пернатого сімейства. Надії не безпідставні — усі дев’ятеро птахів ніколи не жили на волі й народилися вже в Харкові. За словами Олексія Григор’єва, останнім часом зоопарки більше не відловлюють тварин у живій природі, поповнюючи свої колекції по обміну. «Допомагають» їм у цьому також контрабандисти та власники приватних звіринців, які не завжди знаходять кошти для утримання тих, кого приручили. Скажімо, не так давно у харківському Лісопарку екологи та правоохоронці закрили міні–зоопарк, власниця якого не мала коштів на утримання більш ніж ста тварин. Деякі звірі втекли з кліток і бродили лісовим масивом. У цій приватній колекції були леви, ведмеді, мавпи і навіть деякі червонокнижні тварини та птахи.

Наразі зоологи намагаються знайти їм новий прихисток. Уже, наприклад, відомо, що до Менського зоопарку поїдуть єнотовидні собаки, до Черкаського — муфлони, а в кримському парку «Тайган» поселять бездомних левів. Ведмедів поки що розмістили у харківському ведмежатнику, бо клишоногі вкрай виснажені від голоду та хворі. Після повної реабілітації їм теж шукатимуть нових господарів.