Удар Тайсона відкладається

17.09.2013
Удар Тайсона відкладається

До рішення про набуття українського громадянства Тайсона Барселлоса Фредапідштовхнув гендиректор «Шахтаря» Сергій Палкін (ліворуч).

Новий поворот з’явився у справі можливої натуралізації атакувального півзахисника «Шахтаря» Тайсона Барселлоса Фреда. Зрозуміло, що «гірники» хочуть отримати для бразильця український паспорт, аби він не підпадав під ліміт на легіонерів. Водночас Тайсон міг би суттєво підсилити і національну збірну України. І сам 25–річний хавбек, і вболівальники, ясна річ, думають насамперед про виступ на чемпіонаті світу–2014 у Бразилії. Однак, виявляється, навіть у випадку позитивного рішення українського «паспортного столу» Тайсон не матиме права грати за Україну на найближчому «мундіалі».

Річ у тім, що в 2008 році на конгресі ФІФА в Австралії було змінено правила натуралізації гравців. Відтоді для зміни футбольного громадянства гравець повинен не менше п’яти років виступати у національному чемпіонаті нової батьківщини. Натомість Тайсон виступає в Україні із серпня 2010 року (спершу — в «Металісті», тепер — «Шахтарі»). Тобто виступити за збірну України Барселлос зможе не раніше серпня 2015 року.

У червні 2011 року представники Об’єднаних Арабських Еміратів, прагнучи запросити у свою збірну низку бразильських виконавців, ініціювали на конгресі ФІФА пом’якшення цієї норми — аби «карантин» тривав не п’ять, а три роки. Але на підтримку цього ново­введення виступило всього 42 федерації (тоді як загалом до ФІФА входять 208 країн).

До того ж, за регламентом ФФУ, футболіст, який отримав громадянство України, і надалі вважається легіонером, якщо не має права виступати за національну збірну України.

Тим часом думки щодо потреби Тайсона в збірній розійшлися. Його колишній наставник у «Металісті» Мирон Маркевич вітає рішення про натуралізацію й каже, що «Тайсон у збірній закриє будь–яку атакувальну позицію». Головний тренер національної команди Михайло Фоменко — теж «за». «Це тільки ми починаємо рухатися в цю сторону, а весь світ вже давно так живе. Він же не простий футболіст, правильно? Тайсон нам допоможе, якщо все буде нормально і йому дадуть громадянство», — сказав Фоменко в інтерв’ю програмі «Великий футбол». Натомість Олег Лужний і ще чимала група вітчизняних тренерів та експертів переконані: «У збірній мають грати українці, а залучення іноземців у національну команду — це тупиковий шлях для українського футболу».

Нагадаємо, наразі в збірній України — двоє натуралізованих футболістів: серб Марко Девич та бразилець Едмар. Перед ними були білорус Мілевський та росіянин Алієв, а раніше — велика група росіян (Калитвинцев, Серебренников, Кормильцев, Яшкін, Бахарєв).