Особисте зобов’язання для генерала

19.09.2013
Особисте зобов’язання для генерала

Сергій Коломієць має з’являтися у прокуратуру за викликом слідчого. (з архіву автора.)

Днями Голосіївський районний суд Києва обрав особисте зобов’язання як запобіжний захід для колишнього начальника Департаменту ДАІ МВС Сергія Коломійця, який підозрюється у скоєнні посадових злочинів і завдаванні державному бюджету близько 2 млн. грн. збитків. Як повідомляє столична прокуратура, відповідне рішення суд прийняв за поданням слідчого прокуратури.

«Згідно з рішенням суду, колишній начальник ДАІ МВС України буде зобов’язаний з’являтися до прокуратури для проведення слідчих дій. Голосіївським райсудом Києва екс–керівнику Державтоінспекції України, викритому у зловживаннях та службовому підробленні, обрано міру запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання», — зазначають у прокуратурі.

Отже, згідно з новим КПК, якщо підозрюваний не виконає якесь із зобов’язань слідчого, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід або грошове стягнення. Серед іншого, пан Коломієць не може «відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду, і повинен здати на зберігання свій паспорт для виїзду за кордон» тощо. До того ж екс–керманичу ДАІ можуть вдягнути електронний браслет для контролю його пересування.

У відомстві нагадують, що 54–річному генерал–майору раніше було вручено повідомлення про підозру у скоєнні посадових злочинів, зокрема у вчиненні службового підроблення та зловживань службовим становищем (відповідно до ч. 2 ст. 366 та ч. 3 ст. 364 Кримінального кодексу України). Досудове розслідування, яке проводить слідчий відділ прокуратури Києва, триває.

Нагадаємо, що Сергій Коломієць двічі очолював Департамент ДАІ МВС: у березні 2005 року й у грудні 2007 року (обидва рази — одразу після того, як главою МВС призначали Юрія Луценка. Звільнений iз посади у 2010 році одразу після перемоги на президентських ви­борах Віктора Януковича та призначення главою МВС Анатолія Могильова. На посаді генерал Коломієць запам’ятався тим, що ініціював значне підвищення штрафів за порушення правил дорожнього руху (про необхідність таких заходів він наголошував в інтерв’ю «УМ» ще у 2006 році), а також запровадив горезвiсні «листи щастя» у 2008 році, коли прав позбулися близько 35 тис. водіїв.

На минулому тижні про нинішні неприємності пана Коломійця дізналася громадськість. Начальник слідчого відділу столичної прокуратури Максим Рябенко заявив, що екс–керманич Держ­автоінспекції отримав статус підозрюваного у справі щодо зловживань та службового підроблення, що спричинили збитки державному бюджету на суму близько 2 млн. грн.

За словами слідчого Рябенка, у 2009 році Департамент ДАІ МВС уклав iз приватним товариством договір на постачання та встановлення серверного обладнання, а також розробку програмного забезпечення та впровадження єдиної централізованої системи обліку адміністративних правопорушень, яка б діяла на території всієї держави. У подальшому на підставі акта виконаних робіт, затвердженого тодішнім керівником ДАІ Сергієм Коломійцем, на розрахункові рахунки приватного підприємства з держбюджету було переведено майже 2 млн. грн.

«Однак експертним дослідженням, проведеним Інститутом судово–технічних експертиз СБУ та Київським науково–дослідним інститутом судових експертиз встановлено, що на серверному обладнанні, яке було поставлене комерційною структурою, немає будь–якого програмного забезпечення, яке б свідчило про впровадження єдиної централізованої системи обліку», — стверджує пан Рябенко.

Слідчі стверджують, що керівництву ДАІ (зокрема і пану Коломійцю) було достеменно відомо про невиконання комерсантами своїх зобов’язань, однак, незважаючи на це, посадовець затвердив акт виконаних робіт, що й стало підставою для проведення розрахунків iз приватним підприємством.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>