НОВИНИ ПЛЮС

25.09.2013

КС: суддів і Генпрокурора можна призначати безстроково

Конституційний Суд визначив як конституційні положення законопроекту про призначення суддів у суди загальної юрисдикції безстроково. Відповідний висновок КС учора оголосив глава суду В’ячеслав Овчаренко.

Ідеться про «євроінтеграційний» законопроект №2522–а, яким пропонується скасувати 5–річний термін першого призначення суддів і дозволити їх призначати безстроково для забезпечення більшої суддівської незалежності.

Також КС розглянув пропозицію призначати Генпрокурора безстроково, а не на 5 років, як зараз. Конституційний Суд вирішив, що «надання Генеральному прокурору України можливості здійснювати свої повноваження без обмеження 5–річним терміном сприятиме його неупередженості та незалежності, а також стабільності роботи очолюваної ним прокуратури».

Ініціатором законопроекту, що передбачає внесення змін до Конституції, виступив Президент Віктор Янукович. Крім іншого, проект передбачає призначення і звільнення суддів не Верховною Радою, а Президентом України за поданням Вищої ради юстиції. Передбачається, що згоду на затримання чи ­арешт судді також даватиме ВРЮ, а не парламент. Встановлюється граничний вік перебування на посаді судді — 70 років, а віковий ценз для призначення суддею підвищується з 25 до 30 років.

На Фаріон тиснуть комуністи в суді й «титушки» на вулиці

Учора Шевченківський райсуд Львова частково задовольнив позов народного депутата Зубчевського (фракція Компартії) до депутатки Ірини Фаріон зі «Свободи». Суд визнав образливими слова Фаріон, що публічно прозвучали на адресу Зубчевського, та постановив, що націоналістка має сплатити колезі з КПУ 20 тис. грн. за моральну шкоду. Ідеться про висловлювання Фаріон у парламенті, коли вона вимагала забезпечити синхронний переклад російськомовного Зубчевського державною мовою.

Дізнавшись про рішення суду. Ірина Фаріон заявила, що не виплачуватиме Зубчевському жодних компенсацій і «робитиме все, що робила, але ще з більшим натхненням». За словами Фаріон, рішення суду «зайвий раз засвідчує, що судової гілки в нас немає».­

* * *

Сутичками й провокаціями обернулася позавчора зустріч народних депутатів від ВО «Свобода» Ірини Фаріон, Ігоря Сабія та Олександра Мирного з виборцями в Кам’янці–Подільському. У Будинку культури зібралося понад півтисячі містян, і частина прихильників націоналістичної фракції залишилася надворі. Водночас до будинку намагалися потрапити близько 70 молодиків у спортивному одязі, яких прийнято називати «титушками». Опір молодчикам, котрі представляли себе як опонентів «Свободи», чинив один підполковник міліції, вбраний у цивільне. Він вступив із ними у сутичку й накрив своєю курткою димову шашку, кинуту нападниками.

Власенко попереджає про арешти адвокатів Тимошенко

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявляє про можливий арешт двох інших адвокатів екс–Прем’єрки. «Від співробітників Служби безпеки України ми отримали інформацію, якій довіряємо стовідсотково, що проти Олександра Плахотнюка найближчим часом відкриватимуться кримінальні справи. Така ж сама ситуація і по Миколі Титаренку, — повідомив Власенко на вчорашній прес–конференції. — На сьогоднішній день СБУ отримала вказівку «нарити» будь–що на Плахотнюка, для того щоб найближчим часом була порушена кримінальна справа з метою ув’язнення».

Власенко нагадав, що свого часу він отримував подібну інформацію і щодо себе, однак пізніше влада вирішила тиснути на нього за допомогою «нарахування неіснуючих фінансових зобов’язань», використовуючи для цього колишню дружину Власенка.

Симоненко й далі працює на Митний союз та звинувачує «регіоналку» в тиску на суди

Компартія продовжить спроби провести референдум про вступ України до Митного союзу і пропаганду цього вибору. Про це лідер КПУ Петро Симоненко заявив в інтерв’ю агенції «Ліга». За словами Симоненка, КПУ готова «допомогти людям» організувати референдум, незважаючи на заборони судів і ЦВК. «Я стверджую: [Олена] Лукаш особисто як міністр юстиції працювала з судами, щоб заблокувати проведення зборів громадян і початок процедури збору підписів за всеукраїнський референдум», — сказав Симоненко.