Оселедець на профі–рингу

26.09.2013
Оселедець на профі–рингу

Олександр Усик та його новий патрон Віталій Кличко на прес–конференції. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Олімпійський чемпіон Лондона Олександр Усик перейшов у професіонали. Учора в Києві за присутності журналістів кримський атлет з оселедцем на голові підписав п’ятирічний контракт із промоутерською компанією братів Кличків «К2 Promotions».

«В аматорах я досяг усього, що тільки можна, — каже 26–річний атлет, який, крім Олімпіади–2012, виграв першість світу–2011 та ЧЄ–2008. — Звісно, я б міг все це закріплювати і подвоювати, але все–таки я звик досягати чогось нового, тому й вирішив погодитись на пропозицію. Тим паче, працювати в професіоналах було моєю давньою мрією. Тому найближчим часом уся Україна побачить мене на професійному рингу». При цьому тепер уже колишній боєць клубу «Українські отамани» обіцяє зберегти зачіску–оселедець, із якою він став знаменитим на Олімпіаді і яку називає «не фішкою, а виявом патріотизму, що має бути в кожного».

Перший бій за участю Усика–професіонала відбудеться 9 листопада, причому — в Україні. Однак хто саме стане дебютним суперником Олександра, боксер та його промоутери не розголошують.

Присутній на прес–конференції глава «К2 Promotions», народний депутат Віталій Кличко зазначив, що при виборі суперників головний принцип буде не ганятися за славою, а вдосконалюватись поступово. «Не можна відразу перескочити і опинитись на вершині. Із самого початку ми підбиратимемо суперників у тому ключі, щоб вони надавали нам досвід, щоб вони були видовищні, щоб Олександр відчував хороші досягнення», — каже чемпіон світу за версією WBC. До речі, двобій Усика з Кличком–старшим неможливий, прийнамні наразі. Адже Віталій — «супертяж», тоді як Олександр Усик боксуватиме у ваговій категорії, що на рівень нижча, — «крузер вейт» (до 90,7 кг).

Таємницею залишається і питання щодо тренера: Усик зазначив, що вибір уже зроблено, а ім’я наставника оголосять найближчим часом.

Пропозицій щодо вибору промоутерів надходило безліч. Олександр нещодавно повернувся з Америки, Англії, де його також запрошували працювати у профі–рингу, проте вибір було зроблено на користь української компанії. «Побувавши в США, я не побачив там нічого цікавого для себе — ні в боксі, ні в житті. Ви не хвилюйтесь, в Америку я ще обов’язково доберусь, але вже по пояси», — жартома каже Усик у коментарі «УМ». За його словами, ключовим у підписанні контракту з «К2 Promotions» став принцип: «якщо ти хочеш бути кращим — працюй із найкращими».

Як зазначив Віталій Кличко, «ми робимо усе, щоб хлопці не від’їжджали за кордон, а реалізовували себе в Україні. Прагнемо, аби рівень роботи був нічим не гірший, ніж у США чи Англії. «Зроблено в Україні» має звучати гордо!»

Кличко провів паралель: «Я володію поясом, яким колись володів великий Мохаммед Алі. А Усик народився в один день із цим легендарним боксером. Я вірю в те, що нічого випадкового в житті не буває. Тому думаю, якщо Саша поставить для себе мету заволодіти тим самим поясом, вона обов’язково реалізується».

До речі, щодо можливого повторення кар’єри Кличка й походу в політику, Усик — герой багатьох телереклам та передвиборчий агітатор за «Регіони» — сказав: «На даний момент я про політику не думаю і хочу поки займатися тим, що насправді люблю — це бокс. Зараз мене все влаштовує».