Чиї горішки? Українські!

26.09.2013
Чиї горішки? Українські!

Земляний горіх навчилися вирощувати і в Україні.

Спроби «приручити» земляний горіх родом iз Латинської Америки в Україні тривали понад 20 років. Учені Південної державної сільськогосподарської дослідницької станції Аграрної академії наук досі не наважувалися задіяти вітчизняні поля під масовий засів арахісом. Усі роботи з його селекції проводили на невеликих ділянках у Голопристанському та Білозерському районах на Херсонщині. А ось у 2013 році аграрії нарешті вивели новий сорт «Клинський» (за назвою села Великі Клинці, де саме й розкинулося арахісове поле) та зважилися віддати під горіх більші площі угідь.

«Ми зламали стереотип про те, що арахіс — це винятково імпортний продукт, — розповідає директор станції, кандидат сільськогосподарських наук Володимир Лимар. — Цього року ми не тільки розробили технологію вирощування арахісу в степовій Таврії, а й вивели свій ексклюзивний посухостійкий сорт».

Вітчизняний сорт арахісу «Клинський» на крапельному зрошенні дає вже всі 20 центнерів iз гектара. При цьому собівартість арахісу становитиме лише 15–16 гривень за кілограм. А його закупівельна ціна в зернах — від 30 гривень. Володимир Лимар стверджує, що такою окупністю на сьогодні не спроможнi «похвалитися» ані пшениця, ані кукурудза, ані томати з кавунами. При цьому ринок збуту для арахісу практично необмежений. Адже його продають не тільки як ласощі, а й як сировину для кондитерської та харчової промисловостей. Власники підприємств, якi спеціалізуються на цьому, охоче закуповують дешевший вітчизняний горіх, а не дорогий імпортний, позбуваючись при цьому клопотів iз розмитненням останнього.

Учені впевнені, що при дотриманні агротехнологій i використанні сортового насіння, адаптованого до посушливого клімату півдня України, вирощування арахісу в перспективі буде дуже прибутковим. Уже зараз селекціонери з Херсонської, Одеської, Миколаївської та частково Запорізької областей готові віддати великі площі під арахіс. Саме в цих регіонах кліматичні умови відповідають усім необхідним вимогам для вирощування земляного горіха.