Нашестя наших

03.10.2013
Нашестя наших

«Хлопчик на конику» залишиться офіційним логотипом «Молодості», а компанію на постері йому складе ще одни вершник, роботи киянина Олександра Захарова.

Особливої уваги удостоїла молодих українських кінематографістів організаційна команда «Молодості»: в той час як деякі міжнародні учасники фестивалю вже відомі, імена, які представлятимуть український конкурс, оголосили лише зараз, коли до кінофоруму залишаються лічені дні (фестиваль стартує 19 жовтня).

За «Оленя» в українській секції змагатимуться короткометражні фільми 2012—2013 року. Всього на конкурс було подано близько 180 робіт, iз них відібрали 22 стрічки. «Характерна особливість цьогорічних фільмів — переконливий хронометраж, майже немає коротких «п’ятихвилинок», середня тривалість — 20 хвилин, — розповідає програмний директор «Молодості» Денис Нікітенко. — Ще більше тішить те, що українська мова у фільмах переважає. Водночас є й російська, англійська та кримськотатарська».

У змаганні зійдуться дебютанти та режисери з міжнародним фестивальним досвідом, однак переважна більшість — молода генерація. Серед знайомих імен — «Уроки української» Руслана Батицького, короткометражка, що отримала нагороду міжнародної кінопреси FIPRESCI на останньому кінофестивалі в Одесі. Ще один одеський призер — «Дорога» Максима Ксьонди — також позмагається за відзнаку «Молодості». Дмитро Сухолиткий–Собчук, котрий минулого року тут показав короткометражку «Борода», а також устиг побувати на Каннському та Нью–Йоркському кінофестивалях, презентує новий фільм «Красна Маланка». Ірина Цілик представить короткометражку «Помин», що заслужила схвальні відгуки на останньому Берлінале.

«Ми дуже раді з того, що в українському конкурсі є багато робіт, які були представлені на пітчингах, змогли подолати той нелегкий шлях від початку виробництва і до кінцевої стадії, вийти на екран в Україні. Кому ж, як не «Молодості», сприяти цьому», — підтримує молодих режисерів голова Держкіно Катерина Копилова. Генеральний директор «Молодості» Андрій Халпахчі, у свою чергу, висловлює сподівання, що їхній майданчик стане лише початком фестивальної історії цих фільмів: «Багато представників різних міжнародних форумів, у першу чергу, запитують, в які дні показують українські фільми, аби їх переглянути. Тобто наш фестиваль є цілком серйозною відбірковою платформою для інших фестивалів».

Судитиме український конкурс п’ятірка міжнародного журі. Серед них голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, генеральний директор російської кінокомпанії «Нові люди» Наталя Мокрицька, австрійсько–українська акторка Вікторія Малекторович та український продюсер Максим Онопрієнко. Ім’я останнього члена журі тримають у таємниці, обіцяють приємний сюрприз.

У три категорії міжнародного конкурсу організатори відібрали чотири стрічки. В повнометражній відбудеться світова прем’єра фільму Дмитра Мойсеєва «Такі красиві люди» — історія п’ятьох відлюдьків, якi живуть біля моря. У студентському конкурсі покажуть кримінальну замальовку Філіпа Сотниченка «Обійми», а в короткометражному змагатимуться фільми «Помин» Ірини Цілик і «Так закінчилось літо» Марини Рощіної.

Наостанок — новий офіційний постер 43–ї «Молодості» — картина українського художника Олександра Захарова «Переправа», абстрактне зображення вершника на коні. До слова, Захаров — автор того самого логотипу фестивалю. «хлопчика на конику», що супроводжує напис «Молодість» уже багато років.

РЕТРОСПЕКТИВА

 

У рамках фестивалю знайдеться місце і для старого вітчизняного кіно. Серед спеціальних подій «Молодості» — показ відреставрованої класики «За двома зайцями» з віднайденою українською доріжкою. Новина набула розголосу ще влітку, водночас україномовна версія з’явилася в мережі. Однак організатори показу — Національний центр Олександра Довженка — запевняють, що з «інтернетною» версією плачевної якості їхня відреставрована плівка має мало спільного, тобто постане в новому кольорі та з «почищеною» аудіодоріжкою. «Аж до 2010 року про існування такої доріжки ніхто не знав, за винятком виконавиці ролі Проні — Маргарити Криницької, що невтомно просила Спілку кінематографістів віднайти українську копію. На жаль, акторка не дочекалася цього дня», — зітхає заступник директора центру Довженка Іван Козленко. Фільм обіцяють показати просто неба 20 жовтня на майдані Незалежності.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>