Одне селище — чотири гетьмани

17.10.2013
Одне селище — чотири гетьмани

На постаментi «зустрiлися» чотири гетьмани України — Богдан Хмельницький,Іван Мазепа, Байда Вишневецький та Петро Дорошенко. (Олександра ЧЕРЕВКА.)

Ідею вшанувати монументом відразу чоти­рьох українських гетьманів, про що «УМ» розповідала ще у квітні 2011 року, таки втілили в життя в місті Тальне на Черкащині. У дні відзначення Покрови тут встановили пам’ятник Богдану Хмельницькому, Івану Мазепi, Байдi Вишневецькому та Петру Дорошенку.

«Гарний вийшов пам’ятник. Його виготовлено з червоного граніту, а висота сягає більше семи метрів», — розповiдає «УМ» тальнівський меценат Володимир Мовчан, який є ініціатором та спонсором спорудження монументу.

«Монумент вражає величністю, такого немає ніде в Україні — щоб чотири гетьмани стали на одному постаменті», — додає голова Тальнівської райдержадміністрації Микола Бардадим.

До речі, ще у 2009 році коштом Володимира Мовчана у його рідному селі Криві Коліна  Тальнівського району було відкрито величний  пам’ятник Тарасу Шевченку, на якому золотими літерами написані слова: «У те найкращеє село, у те, де мати повивала. Мене малого...».  І над цим монументом, і над пам’ятником чотирьом гетьманам у Тальному працювали київські майстри — скульптор Олександр Хівренко та каменяр Василь Коржов.