Шкідливий «вантаж»

22.10.2013
Шкідливий «вантаж»

Якщо стримувати емоції — можна і захворіти. Тож покричіть, але недовго.

Аналізи в нормі, УЗД і кардіограма не завважують загроз для здоров’я, а біль у серці продовжує докучати, шлунок не дає спокійно заснути, кістки і суглоби просто «викручує». І найгірше — пігулки не тамують болю, а лікарі губляться, визначаючи діагноз. Водночас мало хто підозрює, що причиною поганого самопочуття можуть бути невисловлені образи і пригнічені емоції. Адже емоція, якщо її стримувати, може завдати дошкульного удару — проявлятиметься болем, який з часом трансформується у хворобу. Тож лікарі радять бути уважнішими до власних відчуттів, намагатися скерувати сум, дратівливість, гнів у позитивне русло.

«Звісно, ніхто не каже, що людина повинна збирати емоції в кулак і міцно його тримати, вдаючи з себе мумію. Кожна емоція важлива для організму, — пояснює столичний психолог Інна Васильєва. — Сум, скажімо, потрібен, аби щось «відпустити» — розпрощатися з коханим, сказати «бувайте» колишнім однокурсникам, з якими п’ять років тісно спілкувався. Гнів часто допомагає зважитися на рішучий вчинок (наприклад, висловити наболіле), страх відповідає за самозбереження. Здоров’я опиняється під загрозою тільки тоді, коли вас намагається здолати надмір емоцій — занадто сильний гнів, перебільшена тривога тощо. Скажімо, надмірна самокритичність викликає головний біль, а безпросвітна нудьга — хворобу нирок».

Особливо руйнівну дію має злість, тому намагайтеся не допускати її в свою душу. За спостереженнями лікарів, «концентрована» злість викликає напругу в жовчному міхурі і печінці, запускаючи механізм недуг травного тракту. Страх може спровокувати хвороби нирок і сечового міхура, а втрата радості призвести до недуг серця і кишечнику. Хронічний неспокій ладен зіпсувати шлунок і підшлункову залозу.

«Часто хворобу провокує цілий ланцюжок емоцій. Скажімо, ви злякалися сильного звуку авто, що раптово вигулькнуло з–за повороту і ледве не зачепило вас своїми колесами. Коли через деякий час вас починає турбувати безсоння, навряд чи ви пов’яжете ці два фактори однією ниткою. Однак саме страх, який ви не вихлюпнули назовні, не «проговорили» з рідними чи лікарем, а залишили в душі, викликав таку реакцію і призвів до кепського сну», — пояснює ­фахівець.

Лікар переконана: для здоров’я дуже важливо регулярно давати вихід емоціям. Скажімо, хочеться кричати від радості — робіть це відразу ж, відчуваєте потребу ридати з відчаю — пошукайте галявину в лісі чи віддалений парк, не ризикуючи когось налякати, і викричіть там свій біль. Зняти напругу ефективно допомагають заняття спортом. Прогулянки, біг підтюпцем, плавання допомагають «випустити пару» і позбутися вантажу шкідливих емоцій.