Юля виходить — вони бояться?

23.10.2013
Юля виходить — вони бояться?

Арсеній Яценюк та Віталій Кличко в сесійній залі. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Учорашнє пленарне засідання Верховної Ради почалося з повідомлення Голови парламенту Володимира Рибака про виключення зі складу фракції «Батьківщина» ще двох нардепів, колишніх «фронтовиків» Арсенія Яценюка — Андрія Павелка та Леоніда Сергієнка. Їх усунули з фракції «за зраду інтересів народу України та систематичне невиконання рішень фракції щодо голосувань з питань порядку денного ВР». Як писала «УМ», раніше Павелко разом із колегою по фракції Володимиром Полочаніновим заявляли про намір створити нову партію «Демократи» — правонаступницю «Фронту змін». Однак Полочанінова «за відсутності підстав» із фракції не виключили.

Слід зауважити, що від початку роботи ВР 7–го скликання «Батьківщину» добровільно чи примусово покинули вже 11 із 101 депутата — батько й син Табалови, В’ячеслав Кутовий, Володимир Купчак, Олег Канівець, Віталій Немилостивий, Роман Стаднійчук, Ігор Скосар, Василь Кравчук, Павелко й Сергієнко.

Відтак спікер запропонував затвердити порядок денний на тиждень, узгоджений у понеділок на погоджувальній раді, але депутати від опозиції виступили з вимогами затвердити порядок денний усієї сесії. Відмову голосувати обумовили вимогами розглянути проект Держбюджету, проекту про прокуратуру та питання створення тимчасової спеціально комісії з реформування виборчого законодавства.

Як заявив заступник голови «Батьківщини» Олександр Турчинов, парламенту немає сенсу працювати, поки уряд не прозвітує з приводу затримки заробітних плат і соціальних виплат: «Цей уряд бюджету не має. Він припинив соціальні виплати. Не робить хоч якихось дій, які б нейтралізували наслідки його ж злочинних проектів. Сьогодні економіки немає. Є піраміда, яка може бути зруйнована вщент у будь–яку мить». У свою чергу лідер «УДАРу» Віталій Кличко повідомив про заборгованість уряду з соціальних виплат більш як на 2 млрд. грн. та запропонував терміново заслухати міністра соціальної політики Наталію Королевську.

«Учора вони заявляли, що хочуть працювати, а сьогодні прийшли й працювати не хочуть. Навіть за порядок денний, який завжди традиційно голосували у парламенті, вони не голосують. — Голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов оцінив дії опозиції на брифінгу в кулуарах. — Для блокування в залі приводи можуть бути будь–які. Як мені здається, сьогодні їх (опозицію) налякало те, що просування в питанні Тимошенко може вийти на логічний шлях завершення».

За словами Єфремова, базою для компромісного рішення у справі Юлії Тимошенко може стати проект позафракційного Сергія Міщенка, зареєстрований зранку. Сам екс–БЮТівець каже, що такий закон дозволить Тимошенко поїхати на лікування до Німеччини «як вільній людині». При цьому лідер фракції «регіоналів» зазначає, що проект Міщенка можна було б розглянути вже в четвер, але «тільки за умови, що за дані законопроекти будуть голосувати консолідовано представники опозиції». «Якщо ми будемо бачити, що опозиція не хоче вирішувати це питання, то в нас голосів у самих немає. Комуністи за дані питання не голосують», — уточнив Єфремов.

Водночас Арсеній Яценюк зробив заяву, яка наштовхує на думку про справедливість підозр Єфремова щодо боязні лідерів опозиції нарешті вирішити «проблему Тимошенко». «Проектом передбачено лікування засуджених практично, як відбування покарання, а крім цього, цей термін не зараховується до загального терміну покарання, в даному разі до семи років ув’язнення [Тимошенко], — сказав Яценюк про напрацювання Міщенка. — Мені здається, що це, скоріше, проект якоїсь Банкової. Тому я звертаюся до Президента і Банкової. Припиніть ці політичні ігрища. У вас є свій варіант, то вийдіть з ним відкрито. І на цьому варіанті мав би стояти підпис Віктора Януковича з підписами Кокса і Кваснєвського та підписи опозиції. А все інше — це ігрища для того, щоб відтягнути час і потім зіграти у гру «хто винен».

Опозиція, як видно, на компроміс іти не бажає — Яценюк ще раз заявив, що в прийнятті закону про лікування ув’язнених за кордоном узагалі немає потреби — все це й так нібито прописано в законодавстві. Хоча вже й представники ЄС вимагають ухвалити такий законодавчий акт.

Сама Юлія Тимошенко, за словами її соратників, згодна і на «часткове помилування», яке пропонує спостережна місія Європарламенту у складі міністрів закордонних справ Карла Більдта та Радослава Сікорського.

За словами Яценюка, опозиція буде реєструвати свій законопроект про прокуратуру, який отримав схвалення Венеціанської комісії. І в цьому питанні «єврокомпроміс» між фракціями опозиції та Партією регіонів, з якого у вересні почалася ця сесія ВР, також зруйновано. Асоціація з ЄС на листопадовому саміті у Вільнюсі — під загрозою.

ПРО ЩО ПРОЕКТ МІЩЕНКА

Позафракційний нардеп Сергій Міщенко пропонує внести пункт «хвороба засу­дженого, що потребує лікування за кордоном» до підстав отримання відстрочки виконання вироку, якщо тільки претендент на її отримання не засуджений за тяжкий чи особливо тяжкий злочин із застосуванням насильства.

Законопроектом пропонується передбачити, що суд у зв’язку з хворобою засу­дженого може відстрочити покарання особи на строк її лікування за кордоном.

Разом зі встановленням судом терміну відстрочки має бути подана письмова згода держави, в якій планується проходження лікування засудженого.

Також засуджений має подати медичний висновок, який підтверджує необхідність його лікування за кордоном, та взяти зобов’язання НЕ ВІДЛУЧАТИСЯ з відповідної лікувальної установи без дозволу суду. Після закінчення цього строку засуджений зобов’язаний повернутись в Україну для подальшого відбування покарання.

Суд може припинити дію відстрочки, «якщо засуджений ухиляється від лікування або не виконує взяті на себе зобов’язання». Термін відстрочки у загальний строк відбування покарання пропонується не включати.

 

КОНТАКТИ

Учора зустрічі з політиками та державними лідерами в Києві проводили одразу дві пари високопоставлених представників Євросоюзу. Співголови Моніторингової місії Європарламенту Александр Кваснєвський і Пет Кокс обговорили з Прем’єром Миколою Азаровим виконання Україною умов, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Зокрема, йшлося про прийняття так званих євроінтеграційних законопроектів, визначених планом дій.

А міністри закордонних справ Польщі та Швеції — Радослав Сікорський і Карл Більдт — мали важливі зустрічі з Президентом Віктором Януковичем, Прем’єром Азаровим, главою МЗС Леонідом Кожарою та лідерами опозиції.

В інтерпретації Арсенія Яценюка, Євросоюз нібито виступає категорично проти вірогідного виїзду Юлії Тимошенко для лікування за кордон за рішенням суду про відстрочення відбування покарання. «Навіть якби сама Тимошенко погодилася на такий варіант, то на це не згоден Європейський Союз. Ключова вимога Європейського Союзу — це припинення політичних переслідувань, а не їх відстрочення», — сказав Яценюк журналістам. При цьому, нагадаємо, минулого тижня у Страсбурзі «місіонери» ЄС презентували компромісний варіант — зі своєрідними «лікувальними канікулами».

При цьому партія «УДАР», як заявив на зустрічі з Більдтом і Сікорським Віталій Кличко, готова підтримати будь–яке рішення, що буде прийнятним для європейських партнерів та реально розблокує шлях до підписання Угоди про асоціацію з ЄС.