Анжеліка й «королева»

05.11.2013
Анжеліка й «королева»

Голосів наразі не набирають ані проект Лабунської, ані владний проект Міщенка. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Попри заяви лідерів «Батьківщини» щодо наміру не підтримувати законопроект про відправку Юлії Тимошенко на «лікувальні канікули у кайданках» (БЮТівців раніше вдовольняло лише її повне звільнення), нині вони вже готові підтримати законопроект колишньої БЮТівки, а нині позафракційної Анжеліки Лабунської. В опозиції її законотворчу ініціативу про лікування ув’язнених за кордоном спочатку забракували, а «добро» дали минулого уїк–енду — після того, як керівники місії Європарламенту Пет Кокс і Александр Квасневський визнали саме цей проект найкращою основою для пошуку компромісу з вирішення «проблеми Тимошенко».

Законопроект Лабунської хоча й передбачає, що суд при ухваленні рішення про лікування в’язня за кордоном має звільнити його від покарання через хворобу, не такий райдужний, як помилування. За цим проектом — лікування за кордоном зараховується в термін відбування покарання.

«Прошу депутатів парламентської опозиції без будь–яких поліпшень і поправок, без жодних дискусій і суперечок, невідкладно реалізувати пропозиції Кокса–Квасневського і негайно загалом проголосувати у Верховній Раді за законопроект пані Лабунської, одночасно відклавши той законопроект опозиції, що передбачає мою політичну реабілітацію, звільнення і повернення громадянських прав», — мовиться у п’ятничній заяві екс–Прем’єрки, оприлюдненій її захисником Андрієм Кожем’якіним біля харківської лікарні Укрзалізниці.

Партія регіонів уже оголосила, що не голосуватиме за проект Лабунської без поправок. «Свобода» зголошується його підтримувати разом із «Батьківщиною». А партія «УДАР» «готова підтримати будь–який варіант вирішення «проблеми Тимошенко», який запропонує Європа». Тобто пошук компромісу триватиме. Щоб якийсь варіант отримав більшість голосів, або «регіони» мають якоюсь мірою підтримати проект опозиції, або — навпаки.

Зареєстровані на минулому тижні законопроекти народні депутати планують розглянути в сесійній залі в четвер, 7 листопада. Крім не бездоганного з юридичної точки зору проекту Лабунської, це, зокрема, зміни до Кримінально–виконавчого кодексу за авторством Сергія Міщенка, який вважається провладним і пропонує не зараховувати «лікарняний у кайданках» до загального терміну; а також законопроект, внесений лідерами трьох опозиційних фракцій, про заборону вибіркового правосуддя і персональну амністію Тимошенко, що передбачає звільнення екс–Прем’єра від тюремного покарання і повернення їй права обіймати посади в органах дер­ж­авної влади.

Також на цьому тижні очікується розгляд у першому читанні ще двох законів із «європакета» — про прокуратуру і про вибори.

А ТИМ ЧАСОМ...

«Батьківщина» брехала
про непричетність до
«кличківської поправки»?

Судово–почеркознавча експертиза встановила, що підпис під листом щодо внесення до Податкового кодексу «поправок Кличка» належить справді народному депутату від «Батьківщини» Ігорю Бриченку. Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на свої джерела.

Як вказано у документі, експертизу провели на виконання постанови слідчого у кримінальному провадженні щодо можливих фальсифікацій при поданні поправок до Податкового кодексу. Нагадаємо, ідеться про документ, проголосований парламентом, який визнає Кличка нерезидентом України і може усунути його від участі в президентських виборах. Відповідну поправку подавав БЮТівець Бриченко, але надалі він заперечував своє авторство й говорив про фальсифікацію підпису.

Те, що «антикличківська» поправка — не підступи Банкової, а справа рук керівництва «Батьківщини», свідчить смс–повідомлення пана Бриченка «правій руці» Яценюка Андрію Іванчуку: «Андрей, мне нужна помощь по ситуации с поправкой. Когда ты просил подписать, ты не говорил, что будут такие проблемы. Надо срочно встретиться (не в зале)!!! И.Б.» Текст цього месиджу у «Фейсбуці» оприлюднив скандальний журналіст Олександр Чаленко.