Бокс на два боки

13.11.2013
Бокс на два боки

Віталій Кличко в парламенті. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Наприкінці минулого тижня Віктор Янукович таки підписав — без зайвих зволікань — ухвалений Верховною Радою «антикличківський» Закон № 657— VII «Про внесення правок до Податкового кодексу щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень».

Нагадаємо, що 24 жовтня більшість у ВР непомітно прийняла поправки, подані від імені члена фракції ВО «Батьківщина» Ігоря Бриченка, про те, що особа, яка має право на постійне проживання на території іноземної держави, вважається такою, що не проживає в Україні. Тоді як Конституція вимагає від кандидата в президенти проживати в Україні мінімум десять років перед виборами. Брати Клички хоч і завжди були громадянами України, але мають дозвіл на проживання у Німеччині (там їхній боксерський промоутерський бізнес). Тож, вважається, що поправки до Податкового кодексу можуть заборонити політику–боксеру балотуватися на виборах 2015 року.

«Закон, який Якукович нещодавно підписав, вважається його «козирною картою», яку режим може «вийняти з рукава», якщо Кличко захоче висунути свою кандидатуру на пост Президента», — пише авторитетне німецьке видання «Франкфуртер альгемайне». Водночас німці вважають цю спробу влади невдалою, «оскільки новий закон не може бути застосовано до минулого через заборону зворотної дії».

В «УДАРі» наголошують, що «цей законопроект був ухвалений без обговорення в сесійній залі, що є порушенням регламенту Верховної Ради». «Перед тим відбулася фальсифікація рішення профільного комітету, коли в зал були внесені правки до документа, за які профільний комітет не голосував. Ці поправки «протягували» з політичних мотивів — для можливого тиску на лідера «УДАРу»,  який сьогодні має найвищі шанси перемогти Януковича на виборах Президента», — ідеться в партійній заяві, оприлюдненій після підписанням закону Президентом.

Пікантним є питання авторства «пастки на Кличка». Адже поправки до ПК були подані від імені члена фракції «Батьківщина» Ігоря Бриченка. Він спершу заявив, що не подавав таких поправок, але пізніше, даючи свідчення в МВС, погодився, що є автором 31 поправки до законопроекту. «Але тих двох поправок я не вносив, і на засіданні комітету вони не розглядалися», — наполягав нардеп.

Зрештою судово–почеркознавча експертиза встановила, що підпис під листом з «антикличковськими» правками зроблений саме Бриченком. У «Батьківщині» цю експертизу назвали фальшивкою. На даний момент слідче управління Києва встановило факти «штучного перешкоджання народним депутатам шляхом надання їм завідомо неправдивої інформації під час розгляду законопроекту» й закрило кримінальне провадження щодо можливої фальсифікації закону про зміни до Податкового кодексу.

Але — так чи інак — поправки стали законом. Чи скористається ними влада, покаже час. Соратник Віталія Кличка, член фракції «УДАР» у парламенті Віктор Чумак у коментарі «УМ» каже: «Було б величезною дурістю з боку влади навіть спробувати таке робити — зняти найбільш рейтингового, найбільш популярного кандидата за якимось надуманим приводом, який не визнає жодний європейський, жодний світовий лідер, не визнає 80 відсотків населення України. Це делегітимізує всю виборчу кампанію 2015 року. Якщо влада шукає привід, щоб їх знесли не просто у вигляді волевиявлення, а у форматі мобілізаційної народної хвилі, то кращого підґрунтя для опозиції годі й шукати».

«Жодна поправка нікого не втримає, — каже Чумак. — Віталій і партія «УДАР» вестимуть повноцінну перед­виборчу кампанію. Цю дурницю, яку зробила влада, ми використовуватимемо проти неї самої».