Мат подвійної сили

19.11.2013
Мат подвійної сили

Українки — перед стартом вирішального матчу з вірменками. (з сайта etcc2013.com.)

На початку року збірна України відібрала командний титул чемпіонок світу в китаянок, а минулого уїк–енду, граючи в тому ж складі, що й на «мундіалі», Катерина Лагно, Анна Ушеніна, Марія Музичук, Катерина Жукова та Інна Гапоненко–Яновська зробили «золотий» дубль, скинувши з континентального трону російських шахісток, які виграли три попередні єврофоруми.

Чемпіонат Старого світу, який проходив у Варшаві під патронатом Президента Польщі Броніслава Коморовського, українська жіноча команда виграла достроково. Перемігши за тур до завершення турніру своїх головних конкуренток — збірну Вірменії, підопічні Михайла Бродського стали недосяжними для інших колективів. На шляху до другого в історії титулу чемпіонок Європи (перший у 1992 році здобули Аліса Галлямова, Марта Літинська та Ірина Челушкіна) наші дівчата набрали 15 із 16 можливих очок: виграли сім поєдинків й у одному матчі — з грузинками — розписали нічию. Натомість у грі останнього туру проти росіянок «синьо–жовті» дозволили собі розслабитися й програли перший матч на турнірі.

У грі з чемпіонками Європи 2007, 2009 та 2011 років Михайло Бродський дав відпочити другому номерові збірної Анні Ушеніній, що, очевидно, і визначило долю протистояння. За другою дошкою місце екс–чемпіонки світу Ушеніної зайняла молода львів’янка Марія Музичук, яка білими програла Олександрі Костенюк. У битві перших номерів збірних — Катерини Лагно та Валентини Гуніної — сильнішою також стала російська шахістка. Водночас ані Жуковій, ані Гапоненко виправити ситуацію не вдалося. Хай там як, а фінальна поразка росіянкам, думається, не сильно засмутила українську збірну, для якої 2013 рік став справдi золотим.

Водночас наша чоловіча команда навряд чи зможе цьогорічну європейську першість занести собі в актив. Олександр Арещенко, Андрій Волокітін, Захар Єфіменко, Олександр Мойсеєнко та Сергій Федорчук завершили варшавський ЧЄ на дев’ятому місці. На відміну від наших жінок, які з першого до останнього дня пробули в лідерах турніру, українські шахісти не змогли зачепитися навіть за призову трійку, хоча й були посіяними на змаганнях під четвертим номером. Зрештою, від чемпіонів — азербайджанців — українці відстали на три пункти.

ТАБЛО

 

Командний чемпіонат Європи (Польща). Жінки. 6–й тур. Грузія — Україна — 2:2. 7–й тур. Польща–3 — Україна — 1,5:2,5. 8–й тур. Україна — Вірменія — 3:1. 9–й тур. Росія — Україна — 3:1.

Підсумкове становище: Україна — 15, Росія, Польща — 14.

Чоловіки. 6–й тур. Англія — Україна — 2:2. 7–й тур. Україна — Білорусь — 2:2. 8–й тур. Україна — Грузія — 1,5:2,5. 9–й тур. Словенія — Україна — 0,5:3,5.

Підсумкове становище: Азербайджан — 14, Франція, Росія, Вірменія — 13.

ТИМ ЧАСОМ

 

Після чотирьох мирових на старті матчу за титул чемпіона світу претендент iз Норвегії Магнус Карлсен виграв у чинного володаря світової шахової корони Віші Ананда дві партії поспіль. На думку експертів, від подвійного удару Ананд навряд чи зможе розправити крила. Принаймні в сьомій партії, в якій індус грав білими, йому знову не вдалося створити проблеми для 23–річного лідера рейтингу ФІДЕ, тому вже після 32–го ходу був змушений запропонувати суперникові нічию.

Матч за титул чемпіона світу (Ченнаї). П’ята партія. Карлсен (Норвегія) — Ананд (Індія) — 1:0. Шоста партія. Ананд — Карлсен — 0:1. Сьома партія. Ананд — Карлсен — 0,5:0,5; рахунок у матчі — 4,5:2,5 на користь Карлсена.