«Богам» смакувала — і нам допоможе

10.12.2013
«Богам» смакувала — і нам допоможе

«Сонячний» фрукт: цілющий і смачний. (з сайта moya–vselennaya.com.)

«Сезон хурми», що триває нині, лікарі радять використати сповна. Цей фрукт корисний насамперед людям із хворим серцем і тим, хто піддається впливу депресії. Хурма багата на калій, а цей мікроелемент перешкоджає виникненню аритмій. Якщо з’їдати по 1—2 плоди хурми в день протягом двох тижнів, можна зміцнити серцевий м’яз, кажуть медики. Тим, хто потерпає від впливу магнітних бур, напередодні природних збурень лікарі рекомендують з’їдати два–три фрукти.

З латинської слово «хурма» перекладається як «їжа богів». Вона містить вітаміни А (тут його більше, ніж у гарбузі і перці) і С. Ці вітаміни допомагають зміцнити імунітет, що особливо актуально нині, в сезон застуд. Якщо вже «схопили» ГРЗ, то, як доповнення до основного лікування, призначеного лікарем, можна полоскати горло соком одного стиглого плоду хурми. Перед цим його слід змішати з 3 ложками теплої води.

Мікроелемент магній, що є у хурмі, заспокоює нерви, а вуглеводи, фруктоза і глюкоза діють як легкі «антидепресанти», повертаючи гарний настрій. Однак хворим на діабет цей фрукт вживати не можна: хурма підвищує рівень цукру у крові.

Цей фрукт також допоможе й тим, хто потерпає від закрепів: пектинові волокна працюють як щітка для кишечнику, вбирають в себе шлаки і стимулюють випорожнення. Також цей фрукт містить залізо і кальцій, які сприяють кровотворенню.

Хурму можна використовувати і з косметичною метою. Якщо ваша шкіра має розширені пори і схильна до вугрів, спробуйте маску з м’якоті одного плоду хурми і яєчного жовтка. Нанесіть на очищену шкіру на 20 хвилин, потім змийте теплою водою.

Купуючи хурму, звертайте увагу на її шкірку. Вона має бути твердою і гладкою, як у стиглого помідора. М’якоть стиглого плоду напіврідка, желеподібна або борошнисто–пастоподібна. Така хурма не тільки найсмачніша, а й найбільш корисна — у ній найбільше корисних для здоров’я речовин.