Святе місце поки що порожнє...

12.12.2013
Святе місце поки що порожнє...

У Києві є вже один пам’ятник Миколі Терещенку — на території лікарні «ОХМАТДИТ». (з сайта wikimedia.org.)

«Бульвар Шевченка позбувся «смотрящего», — жартують кияни. Семиметровий постамент (привезений, до речі, у 1946 році з Харкова, де він призначався для пам’ятника Пушкіну) поки порожній. Але на вакантне місце вже є кілька претендентів. Заступник голови міськадміністрації Руслан Крамаренко запропонував встановити там монумент Михайлу Терещенку, українському підприємцю і меценату, засновнику кількох непересічних музеїв, на чиї кошти колись розбудовували Київ. До цього прізвища додають ім’я ще одного мецената початку минулого століття — Лазаря Бродського. В соціальних мережах уже організовано збір коштів на новий монумент — бізнесмен Гарік Корогодський висловив готовність виділити на цю справу 100 тис. грн.

Утiм Терещенко чи Бродський — це лише один із варіантів. «УМ» поцікавилася у людей на Євромайдані, кого вони хотіли б бачити на місці Леніна.

«Там має стояти пам’ятник Степану Бандері або Роману Шухевичу, тому що це — герої України», — вважає Віктор з Одеси. Отець Іван Личак iз Львівської області, представник УПЦ КП, теж не проти увічнити цих героїв: «Якщо дивитися на революційну діяльність, то Бандера пасував би найбільше. Він набагато менше крові пролив, ніж Ленін, і та кров була за Україну. Але, з огляду на те, що деякi люди не сприймають цю постать, то можна було б обрати когось більш поміркованого. Наприклад, Василя Стуса чи Василя Симоненка».

«Я вважаю, що замість Леніна треба поставити Леніна, — знизує плечима Микола з Києва. — Це все ж таки історія, якою б вона не була. Стояв собі і стояв. Тим паче він з якогось дуже цінного каменю зроблений. Навіщо було руйнувати?»

«Треба поставити там хрест. Щоб люди більше в Бога вірили, а не в оту злу систему», — вважає Валерій iз Червоногородки Львівської області.

«Іван Мазепа — найкращий кандидат. Він багато коштів витрачав на архітектуру: на церкви і колегії, фінансував українську культуру», — переконаний Степан із Миколаївської області.

«Думаю, не варто ставити пам’ятник. Там погана аура. Пропоную облаштувати на тому місці якийсь красивий фонтан», — каже киянин Віталій.

Цікавий також досвід інших країн. У Вільнюсі, наприклад, Леніна, знесеного цього літа, замінили на монумент «Духу народу». Композицію з птахом, який виривається з клітки, обрали серед численних варіантів на конкурсних засадах.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>