Розгортай і їж. Обгортку

11.08.2004

      Економний і корисний, а головне — смачний винахід запатентували вчені з Орегонського університету США. Ці розумники вигадали плівку для зберігання продуктів. От тільки не треба думати, що нічого нового в цьому винаході немає й такої плівки повно в наших супермаркетах, де нею обгортають усе — від м'яса до персиків. Ви коли-небудь пробували з'їсти такий персик, не розгортаючи? Отож-бо. А завдяки ідеї американських учених запхати до рота фрукт разом із плівкою буде не лише не гидко, а й дуже навіть смачно.

      Більше того, як запевняють винахідники, плівка, яка містить природні консерванти, може бути додатково «посилена» вітамінами і корисними мінералами. Окрім того, розроблений іще один оригінальний варіант «упаковки»: його можна просто розпилювати на фрукти та овочі, як аерозоль. Продукти при цьому вкриваються тонесеньким шаром їстівної речовини, яка довго зберігає їхню свіжість. За словами лікаря Януна Чжао та мікробіолога Марка Дешеля, яким належить авторство винаходу, розробити унікальну речовину для природної упаковки їм вдалося після серії експериментів з хітозаном — речовиною, яка міститься у панцирі крабів та креветок, а також з лізозимом, одним із компонентів яєчних білків.