«У французькій стороні, на чужій планеті...»

18.02.2014
«У французькій стороні, на чужій планеті...»

Навчання за кордоном буває і якісним, і дешевим. (з сайта oblrada.sumy.ua.)

Усе частіше українські студенти для навчання обирають закордонні виші. За даними Центру дослідження суспільства, який проводив моніторинг, перші позиції займають країни, де навчання для українців повністю безкоштовне — Німеччина, Чехія та Польща. В останній існує добре розвинута мережа стипендій для іноземців, а також карта поляка, завдяки якій українці можуть також абсолютно безкоштовно навчатися в польських вишах. Привілеями для українських абітурієнтів є і те, що в іноземних вишах можна одержувати стипендію, завдяки якій студенти можуть оплачувати своє проживання за кордоном. «Стипендії, звісно, бувають різні, залежно від того, як ти навчаєшся. Але мені її повністю вистачає, щоб не просити у батьків, принаймні на харчування», — розповіла «УМ» студентка Університету імені Карла у Празі Марина Пустовіт.

Студенти, які навчаються за кордоном, одним із пріоритетів іноземного навчання називають відсутність корупції та нижчу ціну за навчання, аніж в Україні. «Такі поняття, як корупція у навчанні або ж якісь подарунки викладачам, у Франції — дикість», — розповідає українка Вікторія Величкіна, яка навчається у Франції в університеті Ніцца–Софія–Антиполіс на факультеті інформації та комунікації.

Навіть у вишах, де навчання платне, ціна за рік часом набагато менша, аніж в Україні. «30 тисяч гривень коштує навчання, для прикладу, в університеті Шевченка, а в Австрії взагалі безкоштовне», — розповідає «УМ» майбутня студентка віденського національного університету Андріана Бобаль.

Ще кілька років тому одну із провідних позицій рейтингу навчання за кордоном займала Швеція, проте протягом останніх двох років її популярність зменшилася. Як прокоментував «УМ» цю ситуацію експерт Центру досліджень суспільства Єгор Стадний, «причиною відмови від шведського навчання стали нововведення у цій країні. Тепер безкоштовну освіту у Швеції можуть одержувати лише члени Євросоюзу. Для українців навчання там платне».

Загадкою для експертів залишається Франція. Навчання в цій країні для іноземців також безкоштовне, проте за останні кілька років українці не так активно обирають цю країну. Кількість українських студентів тут зменшилася на 5%. «Пояснити, чому Франція втратила позиції у рейтингу, нам важко, проте я думаю, що це короткостроковий спад, пов’язаний із підвищенням популярності Польщі та Німеччини», — коментують «УМ» у Центрі. Пасе задніх і Росія, яка ще кілька років тому була однією з провідних країн за престижністю навчання серед українців, — кількість наших студентів там зменшилась на 6%. Експерти вважають, що причиною спаду є дороге життя у Білокам’яній, оскільки саме столицю зазвичай обирали вітчизняні студенти.

Суттєвих обертів за останні роки в рейтингу набрали й Іспанія та Італія — українське студент­ство в цих країнах збільшилося вдвічі. На думку Єгора Стадного, причиною є значна кількість заробітчан–українців у цих країнах: «Більшість людей, які працюють в Іспанії та Італії, намагаються «перетягнути» і своїх дітей туди, тому італійські та іспанські виші так активно поповнюються нашими студентами».

Протягом останніх кількох років збільшилась кількість студентів і в країнах Азії. Студентка Ганьнанського педагогічного університету в Китаї Ірина Стрілець обрала цей виш задля можливостей вивчити мову. «Навчання там дешевше, ніж в Україні, абсолютно немає корупції в університетах. Вивчив — здав. У майбут­ньому планую повернутися до України або поїхати ще кудись», — каже вона.

Щодо вартості навчання серед країн, у яких немає безкоштовних програм для українців, то найвища ціна у Британії: середня вартість за один семестр — 9 тисяч фунтів стерлінгів (більше 130 тисяч гривень), а найдешевше можна навчатися в Австрії 730 євро — семестр (8,89 тисячi гривень).

Цікаво, що діти відомих українських політиків Олега Царьова, Павла Лєбєдєва, Андрія Шишацького та Вадима Лук’янова, які є адептами «русского мира» в Україні, навчаються саме в Британії.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>