Утриматись від насильства

20.02.2014

Щонайменше 26 жертв, тисячі поранених, сотні тисяч готових не лише на словах покласти душу й тіло за свою свободу — цього вже і видалося достатньо Заходу для того, аби і з вуст тамтешніх дипломатів пролунало давно очікуване майданівцями слово «санкції». Неприємна новина для Банкової: у версію про «екстремістів–терористів–радикалів», через яких у нашому мирному королівстві сталися певні неприємності, «там» не вірять. І відповідальність за вже і, не дай Боже, надалі пролиту кров покладають передусім на одну людину: Віктора Януковича.

Учора в Брюсселі на екстрене засідання зібралися міністри закордонних справ держав Європейського Союзу. Ініціювала цю зустріч верховний представник ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон. На порядку денному одне питання — ситуація в Україні. На той час, коли цей номер верстався до друку, зустріч іще тривала, тож про її результати ще було невідомо. Але до початку засідання голова Комітету в закордонних справах Європарламенту Елмар Брок закликав обговорити запровадження санкцій проти українських можновладців.

«Влада України втрачає свою легітимність», — із такою різкою заявою вчора виступив голова Європарламенту Мартін Шульц. І закликав ЄС «створити загрозу термінових та цілеспрямованих санкцій проти тих, хто бере участь у порушенні прав людини». «В Україні розгортається трагедія. Провал влади щодо участі в справжньому діалозі призвів до відновлення насильства та загибелі численних протестувальників та міліції. Це глибоко шокує і є неприйнятним», — наголосив глава законодавчого органу Євросоюзу, закликавши ЄС «надати надійну пропозицію вагомої фінансової допомоги Україні — за умови, якщо ситуація буде вирішена мирним шляхом та буде знайдене політичне рішення».

Співдоповідачі Парламентської Асамблеї Ради Європи у справах України Майліс Репс і Марієтта де Пурбе–Лундін, які прибули до Києва з раніше запланованим візитом, також нагадали українській владі, що намагання силою звільнити майдан Незалежності «стане переходом однієї з червоних ліній, визначених у січневій резолюції ПАРЄ». А генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланн закликав усі політичні сили в Україні «діяти відповідально й утримуватися від подальшого насильства», пообіцявши надати допомогу юридичних і конституційних експертів Ради Європи Верховній Раді, яка «має провести серйозне обговорення того, як покласти край кризі в Україні».

Без зайвих еківоків висловився міністр закордонних справ Швеції Карл Більд: «Треба сказати прямо — остаточна відповідальність за смерть і насильство в Києві лежить на Президентові Януковичу», — заявив він у своєму «Твіттері».

Майже такими самими словами від імені США висловився і посол Сполучених Штатів в Україні Джеффрі Пайєтт. Позавчора після перекриття метрополітену він особисто розрулював автомобільний затор у центрі Києва, щоб встигнути на зустріч.

Серед безумовних прихильників України залишається Польща, де на телеканалах тривають цілодобові марафони, присвячені Майдану, в лікарнях Підкарпатського воєводства приймають наших поранених (у кого немає візи — обіцяють допомогти), а глава МЗС Радослав Сікорський збирається до Києва.

Прем’єр–міністр Польщі Дональд Туск також закликав ЄС запровадити санкції проти винних в ескалації насильства українських можновладців. Аналогічну позицію висловив президент Франції Франсуа Олланд, який також наголосив на потребі швидких і точечних санкцій.

Нарівні з Францією до застосування санкцій вустами міністра закордонних справ Франка–Вальтера Штайнмаєра закликав навіть вірний європейський союзник Москви — Німеччина: «Той, хто у ці години відповідальний за ухвалення рішень, що призводять до подальшого кровопролиття, повинен знати — стриманість, яку Європа до цього часу виявляла у рішенні щодо персональних санкцій, напевно, буде переосмислена», — заявив Штайнмаєр.

І лише з Росії для Віктора Януковича є добрі вісті. Тамтешнє МЗС не добирає слів на адресу противників «регіональної» влади, а заодно і їхніх «поплічників» на Заході. « У заяві зовнішньополітичного відомства РФ Захід прямо звинувачують у сприянні «коричневій» революції в Україні. Більше того, Москва обіцяє «пустити в хід увесь свій вплив, щоб в Україні запанував мир».

Наводимо витяги із заяви російського МЗС: «У Києві та низці інших міст України цієї ночі в результаті злочинної діяльності радикальних сил від опозиції пролилася кров. Є загиблі та поранені як серед цивільного населення, так і серед правоохоронних сил, які захищають законні інтереси держави із забезпечення правопорядку... Безчинствуючі молодчики знущаються з міліціонерів, військовослужбовців, десятки яких отримали травми. По суті, йдеться про спробу силового захоплення влади».

Далі цитувати не варто, бо й так усе зрозуміло.

А ТИМ ЧАСОМ...

Папа Римський Франциск учора звернувся до сторін конфлікту в Україні із закликом припинити насильство. «З тривожним серцем стежу за тим, що цими днями відбувається у Києві. Запевняю український народ у своїй духовній близькості й молюся за жертви насильства, за їхні родини і за поранених. Закликаю усі сторони припинити будь–які насильницькі дії та шукати порозуміння і миру в країні», — із таким закликом Папа Франциск звернувся до десятків тисяч учасників загальної аудієнції на площі Святого Петра, повідомляє радіо «Ватикан».

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>