Банки у зоні стабільності

26.02.2014

Попри непросту ситуацію у державі, банківська сфера продовжує функціонувати нормально. А це може слугувати запорукою того, що фінансова ситуація в Україні стабілізується.

«Регіональні підрозділи та управління Національного банку України продовжують працювати у штатному режимі, — повідомили у прес–службі НБУ. — Структурні підрозділи продовжують виконувати свої функціональні обов’язки, а Нацбанк — свої конституційні функції». За інформацією прес–служби, регулятор виконує як поточні завдання, пов’язані з моніторингом та контролем ситуації на грошово–кредитному і валютному ринках, а також забезпечує стабільність банківської системи в цілому. «Всі платежі у системі СЕП проходять у штатному режимі», — стверджують у НБУ.

На думку аналітиків, важливість стабільної роботи банківської системи неможливо переоцінити. Адже її дестабілізація могла б призвести до зупинки розрахунків між підприємствами, в такому разі почне знижуватися ділова активність, скоротяться доходи і прибутки. А це призведе до зниження зарплат працівників, надходження доходів у центральний та місцевий бюджети.

Завдання уряду в такій ситуації — разом із НБУ забезпечувати стабільність роботи національної платіжної системи. Нині не існує жодних обмежень на проведення розрахунків між суб’єктами економічної діяльності. Банки при цьому забезпечені достатньою ліквідністю. Тож усі розрахунки між юридичними і фізичними особами проводитимуться вчасно.

Також, за висновком експертів, Національний банк та уряд мають достатньо важелів, аби забезпечити нормальну роботу банків і стабільність національної валюти. Деякі обмеження на роботу банків у центрі Києва спричинені різкою дестабілізацією політичної ситуації, решта ж фінустанов працює у штатному режимі. Тож нині варто не вірити чуткам та не користуватися неперевіреною інформацією. Адже в такому випадку постраждати можуть насамперед пересічні громадяни.

ЯК ВІДОМО

Мінфін «iз головою»

Виконувач обов’язків міністра фінансів України Юрій Колобов напередодні зустрічався з куратором уряду Олександром Турчиновим та запевнив його, що керівництво міністерства перебуває на робочому місці та виконує всі посадові обов’язки. За словами Колобова, поки Верховна Рада не призначила уповноваженого за діяльністю Міністерства фінансів, нинішні очільники відомства виконуватимуть свої посадові обов’язки в повному обсязі.