Головне – не знижувати оберти

27.02.2014
Головне – не знижувати оберти

Цьогоріч український АПК готується отримати ще більший прибуток.

Незважаючи на тримісячне протистояння і політичну кризу, українська економіка виявила міцність і стійкість. Для інвесторів це є позитивним сигналом. Хоча до багатьох інвестиційних планів, що складаються саме в грудні–січні, Україна не потрапила, стабілізація ситуації дозволяє робити оптимістичні прогнози. Цього року Україна закріпить лідируючу позицію в агросекторі й підтвердить, що має потужний експортний потенціал сільгосппродукції.

За словами директора Департаменту стратегічного планування розвитку економіки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Євгена Олейнікова, незважаючи на зруйнований імідж безконфліктної країни, Україна все ж показала, що у неї достатньо поміркованості, щоб не впасти у прірву. «Хорошою ознакою для інвесторів стане те, що ми здатні зупинитися, навіть коли відбулося крайнє загострення ситуації, і це сигнал для інвесторів, що українці — це не ті люди, які зруйнують усе навколо себе заради власних ідей і амбіцій», — сказав експерт.

Нагадаємо, лише в першому півріччі цього маркетингового року Україна відправила на експорт 18,5 млн. тонн зернових, усього ж планується експортувати 33 млн. тонн. Як зазначив Євген Олейніков, постійне зростання населення планети робить продовольчий ринок найбільш привабливим для інвестування. Крім того, розвиток агросектору посилює продовольчу безпеку країни, яка є важливою складовою національної безпеки будь–якої країни.

Експерти зазначають, що, крім розвитку географії поставок українських зернових, зростають надходження від продажу. Як заявив в. о. міністра аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, у 2013 році Україною до КНР буде продано продукції АПК на 800 млн. дол. США проти 70 млн. дол. США в 2012 році. У планах на 2014 рік — збільшення обсягів продажу до 2—2,5 млрд. дол. США.

Відзначимо, що, незважаючи на тримісячне протистояння, доходи бюджету минулого місяця зросли на 12,2% — до 22,5 млрд. грн. При цьому Україна не вибивається з графіка з виплат зобов’язань перед МВФ, здійснюючи виплати відповідно до графіка.

Протистояння не позначилося на стабільності виплат зовнішніх зобов’язань, однак може позначитися на інвестиційній привабливості. Значна увага до підвищення інвестиційної привабливості української економіки була і має бути постійною — знижувалися податкові бар’єри, для пріоритетних галузевих проектів запрова­джувалися пільги, розроблялися програми підтримки. Однак події трьох останніх місяців припали саме на період складання інвестиційних планів — і тому все ж позначилося на прийнятті рішень потенційними інвесторами не на користь України. Як вважає Євген Олейніков, інвестори вважали за краще взяти паузу на цей рік. Утім запас міцності, який ми напрацювали, дозволить нам з надією дивитися вперед.

А ТИМ ЧАСОМ...

Шляхи до виходу вгору

Враховуючи розвиток подій в Україні протягом останніх днів, Кабінет Міністрів України наголошує, що ситуація в країні залишається керованою і в рамках легітимного законодавчого та нормативного простору. Верховна Рада залишається вищим законодавчим органом, який працює в рамках своїх повноважень.

Кабінет Міністрів і Міністерство фінансів працюють у нормальному режимі і забезпечують виконання своїх функцій і завдань. Після ухвалення рішення Верховною Радою щодо нового керівництва уряду нині діючий Кабмін забезпечить передачу влади в повній відповідності до чинної Конституції України і законодавства.

Як зазначив в. о. Прем’єр–міністра України Сергій Арбузов, сьогодні завданням уряду є забезпечення добробуту кожного громадянина і держави в цілому. Незважаючи на складні обставини, кожне міністерство і відомство має продовжувати працювати і забезпечувати нормальну керованість для безперервного функціонування систем забезпечення вітчизняних міст та інших населених пунктів. «Через непросту ситуацію знизилися показники надходжень до бюджету, а також курс національної валюти. Тому саме зараз важливо об’єднати зусилля для того, щоб стабілізувати економіку. Інакше країна може опинитися в умовах, коли зупиняться підприємства, громадяни перестануть отримувати заробітну плату, казна спорожніє, у держави не буде коштів для виконання навіть мінімального пакета соціальних програм, — зазначив в. о. Прем’єр–міністра. — Безумовно, в демократичній країні завжди є опозиція. І весь наш досвід ми готові використати як в коаліційному уряді, так і в пропозиціях фахівців діючого наразі уряду щодо питань стабілізації фінансових і економічних процесів, недопущення подальших провалів і призупинення негативних тенденцій в економіці і соціальній сфері країни».