На Донецьк!

05.08.2014
На Донецьк!

Президент Петро Порошенко переконаний, що українці з притаманними їм волелюбством і патріотизмом зуміють відстояти свою державу, відновити та захистити її територіальну цілісність, а також зламати «імперські плани іншої країни». Утім глава держави не поспішає називати приблизні терміни ліквідації терористів на Донбасі та завершення АТО. Чого не скажеш про його підлеглих. Так, на думку начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка, активна фаза антитерористичної операції на сході України завершиться менш ніж через місяць. А міністр оборони Валерій Гелетей додає, що українські війська досягли значного успіху в боротьбі з проросійськими сепаратистами і близькі до перемоги над ними. Згодом речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко, відхрещуючись від прямих запитань щодо строків завершення АТО, назвав крайній термін знешкодження бойовиків: «До зими 2014 року терористів точно вже не стане на нашій землі».

Двісті тисяч за мерзотника

М’яко кажучи, подібні «ворожіння на кавовій гущі» під час бойових дій є не дуже доречними. Тим більше, що ці прогнози припали саме на минулу п’ятницю, коли під Шахтарськом колона наших десантників потрапила у засідку російських найманців, яка перетворилася на справжню «м’ясорубку».

Точні дані про кількість загиблих досі не відомі. Попередньо, за iнформацiєю РНБО, йдеться про 10 загиблих та 13 поранених десантників, доля ще 11 не відома. За неофіційними даними, загиблих у рази більше.

«Складнощі в тому, що серед загиблих є і терористи... Є певні труднощі з ідентифікацією тіл», — каже прес-офіцер штабу АТО Олексій Дмитрашківський. Мовляв, бойовики вдягнуті в українські однострої, на яких відсутні будь-які знаки розрізнення.

Вражає той факт, що бойовики залюбки фотографувалися й знімали відео поруч із тілами загиблих десантників. Серед них і російський найманець iз Санкт-Петербурга Дмитро Грицюк, який глумився над убитими і виклав ці жахливі фото і відео в мережі iнтернет. Один з українських бізнесменів призначив чималу винагороду — 200 тис. доларів тому, хто візьме цього нелюда живим чи мертвим. Загалом за вихідні загинуло не менше сорока наших вояків.

Звільнення стане несподіванкою

Незважаючи на втрати, сили АТО хоча й повільно, але продовжують звільняти населені пункти Донбасу від місцевих бойовиків та російських найманців. Минулої п’ятниці підрозділи сил АТО (зокрема й добровольчий батальйон «Азов») звільнили селище Новий Світ, розташоване лише за 25 км від Донецька. Також iз боєм наші бійці узяли Мар’їнку і вийшли на околиці Донецька. Два блокпости терористів у цьому районі буквально рознесли в мотлох.

А в ніч на суботу 80-та окрема аеромобільна бригада львівських десантників знищила велику колону бойовиків, що рухалась від Суходольська до Луганська: а це сім танків, п’ять БТРів, три установки «Град» і близько семи машин iз боєзапасом. Втрати бойовиків становлять близько півтори сотні осіб. За день до цього бойовики ЛНР помилилися, обстрілявши власну автоколону поблизу Красного Луча і вбили п’ятьма пострілами в область серця свого поплічника Олександра Просєлкова — заступника «народного губернатора» так званої ДНР Павла Губарєва.

Учора ж українські військові зайняли місто Ясинувата, яке є важливим пунктом залізничного сполучення регіону. Звільнення цього міста дозволило охопити Донецьк iз півночі та перекрити один iз важливих каналів постачання зброї та техніки для терористів. До речі, до Донецька днями повернувся з РФ один із лідерів донецьких терористів, російський політтехнолог Олександр Бородай.

Отже, кільце навколо Донецька і Луганська поступово стискається. За словами радника Президента Юрія Луценка, для швидкого закінчення війни зараз необхідно взяти Донецьк, і план визволення міста шахтарів, який стане несподіванкою для терористів, уже існує.

«Якщо ми його реалізуємо, можна буде впевненіше дивитися в майбутнє України, — заявив Луценко. — Взяття столиці Донбасу означатиме 90 відсотків перемоги. Одна з наших головних помилок, що ми допустили туди перебазування основних терористичних сил».

Водночас російська авіація продовжує ледь не щодня грубо порушувати повітряний простір України, заходячи вглиб нашої країни до 10—15 кілометрів. У РНБО такі дії росіян вважають провокаціями, бо авіація заходить на малих висотах.

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора вступили в силу зміни до Податкового кодексу і держбюджету на 2014 рік, прийняті минулого четверга Верховною Радою і підписані Президентом України у п’ятницю. Згідно з цими змінами, тимчасово — до 1 січня 2015 року — введено військовий збір, який стягуватимуть за ставкою 1,5% з доходів фізичних осіб.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>