Цегла замість патронів

09.09.2014
Цегла замість патронів

Пікетувати — справа непроста, іноді доводиться одягати балаклаву. Майже як на фронті...

Не вщухає конфлікт між активістами ВО «Свобода» та будівельною компанією «Інвест-Будресурс», яка будує житловий комплекс на околиці столиці — в Святошинському районі за адресою Львівська,15. Замовником будівництва є Міністерство оборони України, забудовником — ТОВ «Інвест-Будресурс». Будівництво ведеться на території колишнього військового містечка № 195, фонди якого ще в 2004 році були передані для збільшення житлового фонду службового житла ГУР Міністерства оборони шляхом будівництва житла за рахунок інвесторів.

Міноборони: у нас усе по закону!

Здачу першої черги намічено на II квартал 2015 року. Втім українські офіцери та інвестори, за чий кошт зводиться житло, серйозно занепокоєні — «свободівці» ось уже кілька місяців блокують будівництво. У тих своя правда — вони намагаються зберегти дерева, якими заросло закинуте військове містечко. В цьому їх підтримує частина місцевих жителів.

Не змогло поставити крапку в конфлікті навіть рішення суду. Окружний адміністративний суд міста Києва від 24 лютого 2014 року у справі № 826119257/13-а відмовив у задоволенні позову представника пікетувальників. Утiм активісти вирішили оскаржити це рішення в Апеляційному суді міста Києва. Засідання вже кілька разів переносилося.

За офіційними даними, в Україні в черзі на житло стоїть близько 45 тис. сімей військовослужбовців. Через військовi дії на Донбасі до них додасться ще велика кількість пільговиків. Однак державне фінансування вкрай обмежене. Наприклад, у серпні Кабінет Міністрів України видав розпорядження № 729-р, згідно з яким Міністерство регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства та облдержадміністрації закуплять 70 квартир для сімей загиблих військових в 19 областях України та місті Києві. Але загиблих та скалічених українських бійців більше в десятки разів.

Думки з приводу конфлікту категорично різняться. Так, Міністерство оборони стверджує: будівництво житла для військовослужбовців здійснюється на законних підставах. За їхніми словами, хід будівництва неодноразово перевіряли відповіднi контролюючi органи. Так, у квітні та вересні 2013 року перевірку будівництва проводила Рахункова палата України, в червні 2013 року — Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради, в листопаді 2013 року — Державна екологічна служба та міська станція захисту зелених насаджень, у лютому 2014 року — Київська прокуратура з нагляду за додержанням законів у вiйськовiй галузi. За результатами всіх перевірок було підтверджено законність використання зазначеної земельної ділянки для будівництва.

Водночас, за словами Міноборони, питання будівництва житла на згаданій земельній ділянці неодноразово ставало об’єктом зазіхань з боку так званих «протестувальників», претензії яких мають відверто рейдерський і провокаційний характер. Основна мета дій зацікавлених осіб — перерозподіл земельних ресурсів шляхом викривлення фактів з акцентом на начебто незаконному та неправомірному виділенні зазначеної ділянки для потреб ГУР МО України та позбавлення права постійного користування вищезгаданою земельною ділянкою. При цьому «пікетувальники» широко застосовують гасла проти знищення лісу і пам’яток історії, незважаючи на протилежну правову позицію відповідних контролюючих органів, у тому числі Генеральної прокуратури України, якою спростовується позиція «пікетувальників».

За справедливість і проти нищення дерев

«У нас iз Міністерством оборони конфліктів немає! Ми реагуємо не на міністерство, а на можливі випадки зловживань», — сказав очільник «Свободи» Олег Тягнибок. За його словами, мешканці виступили проти того, що відбувається незаконна забудова. Потім з’ясувалося, що цей забудовник прикривається Міністерством оборони. Нібито він декілька квартир iз цього будинку вирішив передати Міністерству оборони.

«А знаєте, як це буває? Будуєш 100 квартир, а кілька квартир — для того, щоб тебе прикривали. Особливо зараз — дуже модно і популярно віддати нібито на потреби вояків АТО. А насправді... Добре, ми не маємо нічого проти, але роби це згідно з чинним законодавством, щоб були всі необхідні документи, — продовжує Тягнибок. — Наша київська організація активно займається питанням незаконних забудов. І це не перший випадок. Ви розумієте, це не ми ініціюємо, це — громада ініціює. Громада ініціює і звертається до нас — до всіх політичних партій і громадських організацій. І тоді вже ми підключаємося».

«У нашому житловому комплексі сім’ям безквартирних військовослужбовців Української армії буде передано майже 12 тис. кв. м. житла. Це близько 200 квартир. В умовах, коли Україна фактично перебуває в стані війни, перешкоджання будівництву можна трактувати як диверсію в тилу української армії», — не погоджується з ним Роман Хабін, директор ООО «Інвест-Будресурс».

«Хочу наголосити — будівництво ведеться на законних підставах. Міноборони та забудовник мають увесь пакет документів для будівництва: правовстановлюючий документ на землю, містобудівні обґрунтування та обмеження, акт обстеження зелених насаджень, розроблений і затверджений проект, експертний звіт по проекту, декларацію на виконання підготовчих робіт та дозвіл на виконання будівельних робіт», — підсумовує директор.

Утім, за словами одного з ініціаторів пікетування, активіста «Свободи» Юрія Левченка, їхня команда не може чекати закінчення судового процессу. «Під прикриттям нібито будівництва квартир для військових винищують 4 гектари лісопаркової зони, яка була незаконно виділена колись Головному розвідувальному управлінню Міністерства оборони, — каже Юрій Левченко. — Розповідають, нібито там є квартири для військових. Насправді там є тільки 5 квартир для військових — із 200 тисяч квадратних метрів забудови. Тому зрозуміло, які це квартири для військових, їх, очевидно, отримає генералітет. Тобто йдеться про черговий дерибан київської землі — 4,5 гектара лісопаркової зони. Всі навколишні мешканці проти. У нас є понад 2,5 тисячі підписів — до мене звернулися люди, щоб iз цим можна було щось зробити».

ПОШУК ІСТИНИ

Контроль замість блокування

Редакція жодним чином не збирається визначати міру правоти чи провини жодної зі сторін. Утiм очевидно, що це якраз та делікатна ситуація, де немає чорного і білого. А потрібна зваженість у заявах та вчинках, адже розхитування армійського тилу Україні точно не потрібне. Тут залишається дослухатись поради експерта Фонду громадської безпеки Юрія Гаврилечка, який вважає, що ситуацію вже давно треба переводити в площину діалогу. Метою такого діалогу має стати переведення енергії активістів iз блокування в ефективний громадський контроль. Насамперед для того, аби це омріяне для багатьох житло дісталося найдостойнішим, тим, хто його справді потребує. Насамперед героям східного фронту!