Донбас на екрані

14.10.2014
Донбас на екрані

44-ту «Молодість» відкриє «Три серця» режисера Бенуа Жако. Зустріч із К’ярою Мастрояні, Катрін Деньов і Шарлотою Генсбур — це справжній осінній подарунок усім любителям кіно «про любов».

Коли стріляють гармати — час для кінофестивалів. Адже це «серйозна розмова про те, що відбувається у суспільстві», каже гендиректор «Молодості» Андрій Халпахчі. Зважаючи на те, що фінансування кінофестивалю, який пройде у Києві з 25 жовтня по 2 листопада, скоротилося, один раз подію можна було б і відмінити. За словами Халпахчі, «Держкіно виділило близько 950 тис. грн., а від КМДА — поки ні копійки, хоча рік тому саме місто виділяло 650 тисяч». Але «Молодість» продовжить своє існування, закривши очі на дiрки в бюджеті і простягнувши руку, а точніше рахунок у банку, для пожертв. «В Сараєво наші друзі теж багато років проводять фестиваль у важкі часи», — підкреслив Халпахчі. І додав, що «Молодість» не відійде від військових тем. Це неможливо.

До відкриття кінофестивалю залишилося обмаль часу. Та програма досі невідома, конкурсна комісія продовжує обирати документальні фільми. «Ми не можемо відмовити режисерам, які приїжджають iз зони АТО і привозять документальні стрічки, і тому продовжуємо дообирати», — сказав Халпахчі.

Гендиректор пообіцяв, що цього року буде насичена українська програма. До неї увійдуть кілька десятків прем’єрних фільмів, знятих в країні протягом року, — ігрові, анімаційні, документальні, короткометражні. У попередні роки кінофестиваль не міг похвалитися великою кількістю картин, знятих українцями. Пояснювали це тим, що в Україні мало знімають, а якщо знімають — часто це продукт другого сорту.

Загалом на цьогорічному кінофестивалі будуть представлені картини з більше 60 країн світу. Сам фестиваль відкриється у Палаці мистецтв «Україна» стрічкою «Три серця» режисера Бенуа Жако. В ній зайняті зірки європейського кіно, серед яких Катрін Деньов, Шарлота Генсбур і К’яра Мастрояні. Прем’єра картини в Європі відбулася наприкінці літа. Українському глядачеві ще тільки належить познайомитися з сюжетними перипетіями ліричної драми, над якою працювали кінематографісти Франції, Німеччини, Бельгії.

До речі, режисер Бенуа Жако (творець картин «Прощавай, моя королево», «В лісовій гущавині», «Маркіз де Сад») приїде на фестиваль із майстер–класом. Поки що це єдиний зірковий гість, який завітає на «Молодість». На жаль, аксіоми ніхто не відміняв, нема грошей — нема зірок. Добре, що хоч кіно є. І цього разу як серйозна розмова.