«Затяжка» смертю

20.11.2014
«Затяжка» смертю

Зламай сигарету! Доки вона не зламала тебе...

Нікотин вбиває, статистика — добиває...

Сьогодні — Міжнародний день відмови від куріння. Починаючи з 1977 року, його відзначають у багатьох країнах світу у третій четвер листопада — з ініціативи Американського онкологічного товариства. Організатори й учасники тематичних заходів прагнуть привернути увагу до проблеми якомога ширше коло громадян, лікарів усіх спеціальностей, відтак — бодай на йоту зменшити поширення тютюнової залежності. Фахівці переконані: профілактика тютюнопаління та постійне інформування суспільства про згубний вплив нікотину на організм — важливий фактор здоров’я і довголіття.

Адже куріння, як свідчить медична статистика, викликає 25% летальних випадків від ішемічної хвороби серця, 75% смертей від емфіземи легенів і хронічного бронхіту, 98% летальних випадків — від раку гортані, близько 96 % — від раку легень, 30% — від усієї онкології. Якщо ситуацію з курінням «пустити на самоплив» і облишити спроби навернути людей до здорового способу життя, то, згідно з невтішними прогнозами медиків, до 2020 року в світі кожні три секунди помиратиме один курець.

В Україні від наслідків куріння щороку прощаються із життям близько 100 тисяч людей. Ті, хто почав палити до 15 років, уп’ятеро частіше помирають від раку легенів. Та ж медична статистика стверджує, що 40% наших співгромадян, що старші 15 років, не розлучаються з цигаркою. А це близько 19 мільйонів осіб. Із них 34% — затяті курці. Загалом за поширеністю куріння Україна — на сьомому місці у світі.

Сумний лідер у регіональній статистиці курців — Харків. Тут щодня помирають від наслідків куріння 9 осіб. Тривожні цифри і щодо «дитячого» куріння. Серед випускників українських шкіл близько 60% уже палять відкрито. І, як свідчать спеціальні опитування, мінімум кожен другий восьмикласник хоча б раз пробував закурити...

«За останні 5 років в Україні втричі збільшилася кількість жінок-курців. Нерідко можна бачити мам із грудними дітьми і вагітних, які палять. На жаль, не всі до кінця розуміють, що майбутня мама робить свого ненародженого малюка мимовільним заручником цієї згубної звички, — говорить столичний лікар-педіатр Надія Унич. — Малюк уже в материнській утробі стає пасивним курцем, його розвиток значно ускладнюється. Дитина народжується нездоровою або й мертвою...»

Медики наголошують, що куріння є однією з причин безпліддя у жінок і статевого безсилля — у чоловіків. Жінки-курці, за висновком голландських учених, платять за згубну звичку 11 роками життя. Нікотин вкорочує життя чоловікам-курцям на три роки...

Кинь сигарету, жуйку бери!

Однак чи так просто відмовитися від шкідливої звички, навіть знаючи, що вона вкорочує тобі життя? Ні. Розрубати вузол залежності від нікотину людині рідко під силу самотужки, стверджують курці, якi мають відповідний досвід. Окрім неодмінних у такій ситуації сили волі й мотиву, необхідна підтримка фахівців. Нині існує багато сучасних засобів, які допомагають курцям розпрощатися зі своєю пристрастю до сигарет. Наскільки ефективні ці засоби, чи мають протипоказання і чи достатньо їх для лікування нікотинової залежності?

«Нікотинзамісна терапія — медикаментозний метод, коли куріння цигарок замінюють іншим засобом, що містить нікотин, — пояснює лікар-нарколог Сергій Андрющенко. — Скажімо, нікотиновим пластирем, нікотиновою жувальною гумкою, інгалятором, льодяником чи спреєм для носа».

Як діють ліки? Наприклад, із пластиру нікотин всмоктується через шкіру і певним чином заміняє цигарку. Пластир зазвичай містить від 7 до 25 міліграмів нікотину. Для кожного курця доза підбирається індивідуально. Адже і залежність буває різною — хтось більше курить і тривалий час, а хтось недавно стартував.

Мікродози нікотину містять і жувальні гумки та льодяники, покликані допомогти курцеві у період відвикання від цигарок. Тим, хто кидає курити, на перших порах потрібно близько 20 штук гумки на день, стверджує фахівець. Коли рука тягнеться до сигарети — беріть жуйку. В середньому людина викурює за день приблизно одну пачку цигарок, курить кожні 45—50 хвилин. За таким же принципом, що й жуйка, діють льодяники. Ще є інгалятори (їх вдихають) та назальні спреї (впорскують через ніс). Індивідуальну схему застосування цих засобів розробляє лікар.

Звісно, аби відбити охоту до нікотинового «кайфу», все подальше життя ходити з гумками, льодяниками чи спреями не доведеться. Ці засоби потрібні для заміни куріння через отримання нікотину іншим шляхом. Спершу людина поступово замінює цигарки, наприклад, жуйкою, потім поступово знижує дозу. І доводить її до мінімуму, доки не зможе повністю відмовитися від цигарок.

«Цигарка містить майже шість тисяч різних речовин. Понад дві тисячі цих речовин — отруйні: чадний газ, ацетон, смоли, аміак, радіоактивні речовини. Плюс нікотинозамісної терапії в тому, що ці допоміжні засоби, окрім нікотину, не містять інших шкідливих речовин, які є у цигарці», — каже лікар-нарколог.

Але кожен медикаментозний засіб має свої мінуси. Скажімо, рухи, які виконує людина під час використання інгалятора, нагадують процес куріння. Тому цей засіб не допоможе повноцінно боротися зі звичкою палити.

Тим, хто зважився позбутися залежності від нікотину, як варіант пропонують електронні сигарети. Але, на думку лікаря, електронні сигарети не мають жодного відношення до лікування нікотинової залежності.

Мотивація, психолог і погляд на себе збоку

Найефективніше — комплексне лікування. Окрім медикаментозної терапії, важливо робити акцент на мотивації. З курцем повинен працювати психолог або консультант з хімічної залежності. Людину необхідно поінформувати про шкідливий вплив нікотину, розказати про наслідки куріння для здоров’я. Важливо підказати курцеві, що можна і чого не можна робити, якщо хочеш позбутися шкідливої звички. «Мало жувати гумку. Людина має отримувати правильну інформацію про свій стан, необхідно поглянути збоку на свою залежність, — наголошує Сергій Андрющенко. — Найбільш ефективна терапія — коли нікотинзамісні засоби поєднуються з психологічними консультаціями та іншими медикаментами (скажімо, заспокійливими).

І найголовніше. Не треба боятися звертатися до фахівців. Хоч нікотинзамісні засоби вільно продаються в аптеках, це не означає, що вони допоможуть позбутися куріння самостійно. Перед початком лікування оптимально — порадитися з лікарем. Фахівець підбере метод подолання шкідливої звички, найбільш оптимальний для вас. Адже при лікуванні необхідно враховувати багато факторів — і тривалість куріння, і кількість викурених сигарет за день, і вік, і стать, хронічні захворювання, протипоказання до застосування, загальний стан здоров’я.

А ТИМ ЧАСОМ...

Близько двох мільйонів українців кинули курити за останні шість років, стверджує колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. «Ми бачимо скорочення смертності населення України. Це завдяки тому, що українці почали більше уваги звертати на здоровий спосіб життя, зокрема стали менше курити».

Згідно зі статистикою, знизилася кількість смертей серед українців від захворювань, які може спричинити куріння. Скажімо, від атеросклерозу в 2005 році померло майже 28 тис. осіб, у 2012 — майже 19 тис., від хронічних захворювань дихальних шляхів: у 2005 року — 19 тис. осіб, у 2012 — 10 тис.

За словами лікаря, смертність від туберкульозу скоротилася до 4 тис. осіб у 2012 році порівняно з 8 тис. в 2005-му. «Більш ніж на 14% знизилася смертність від інфарктів. Це ще раз показує, що профілактична медицина важливіша, ніж лікувальна», — наголошує пан Поліщук.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Згідно із визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, курцем вважають людину, яка випалює мінімум одну сигарету на день упродовж не менш як 12 місяців.