«Рагульська» слава

20.11.2014

«Файне місто Тернопіль» — ця фраза відома далеко за межами обласного центру, а вже в ньому самому її вживають всі кому не ліньки і за будь-якої нагоди. В тому числі й ті, хто поняття не має, звідки вона взялася. Тобто знають, звичайно, що це слова з пісні, але пісні цієї чи то не чули, чи не дослухалися, бо до сучасних шлягерів вона не належить. Тим часом слова там — дуже навіть специфічні, судіть самі:

 

Я мав сімнадцять років,

я вчитися не хтів.

Я втік від мами з татом,

я болт на все забив.

В Тернополі торчав,

катав у ширку димедрол.

Я ненавидів поп,

я слухав тіко рок-н-рол.

Камон, Вася, старайся

не трусити попіл.

Добий, бродяга, п’ятку і поїдем

В файне місто Тернопіль.

Я там зустрів чувіху,

їй шістнадцяти не було.

Зовсім малолєтка,

але в ліжку як акула.

Я з нею все забув,

забув про ширку й димедрол,

Але вона любила диско,

а не рок-н-рол.

Камон, Вася, старайся

не трусити попіл.

Добий, бродяга, п’ятку і поїдем

В файне місто Тернопіль.

Вона крутила Боні Ем —

і я від того звар’ював,

Нагнав її із хати, ше й під сраку

надавав.

І хоч я понімав, шо то в свої

ворота гол,

Але баби на час — форева онлі

рок-н-рол...

 

У далекі 90-ті ця пісенька з драйвовою музикою була досить популярною завдяки виконавцям — оригінальному львівському гурту «Брати Гадюкіни». Але його соліст Сергій Кузьмінський ( вже покійний, на жаль) написав її як своєрідний стьоб-пародію на хлопця-рагуля, і вже точно гадки не мав, що тим рядком колись прославлятимуть Тернопіль. В одному зі своїх останніх інтерв’ю на запитання, чи відомо йому, що пісня стала мало не неофіційним гімном міста, він відверто відповів: «Якби знав, що так станеться, то написав би пристойніші слова. Паскудна пісня, мушу сказати...».

А от у нинішньої тернопільської влади, як виявилось, із цього приводу зовсім інша думка. Саме з її ініціативи під час недавнього перебування «Братів Гадюкіних» у Тернополі в мерії відбулося підписання договору з міським головою Сергієм Надалом про передачу місту невиключних майнових прав на музичний твір. Як повідомив журналістам заступник міського голови, а донедавна начальник управління культури міськради Олександр Смик, відтепер Тернопіль має право на «використання, відтворення та публічне виконання пісні «Файне місто Тернопіль», а також можливість використовувати назву пісні як офіційний бренд». А задля вшанування виконавців та автора в Тернополі незабаром мають встановити стенд з інформацією про «Братів Гадюкіних» — біля будинку, де, за розповідями музикантів, і була колись написана Кузьмінським «не файна» пісня.