Мороз i сонце — день жахливий

09.01.2015

Хтозна, чим би закінчився похід на Дніпро для одного з черкаських рибалок, якби небайдужі не повідомили працівникам обласного Управління державної служби з надзвичайних ситуацій про зграю лебедів, що замерзає у Липівському заказнику на Дніпрі. «Точне місцезнаходження птахів було невідоме, тож рятувальники та екологи, утворивши кілька мобільних груп, почали пошукові роботи», — розповів «УМ» помічник начальника Управління ДСНС у Черкаській області Костянтин Проценко.

Саме вони несподівано натрапили на рибалку, який лежав на кризі, примерзнувши до неї. Щастя, що чоловік виявився живим, тож його терміново доправили до берега, де передали парамедикам аварійно-рятувального загону. Як з’ясувалося, у льодовому полоні чоловiк провів цілу добу.

А причиною ситуації, що ледь не завершилася трагедією, стала банальна сварка між рибалками через ополонки, у яких вони ловили рибу. За словами врятованого, словесні баталії переросли в кулачні бої. Від одного з ударів чоловік упав і втратив свідомість. А коли прийшов до тями, то зрозумів, що не може поворухнутися, оскільки його одяг примерз до криги. Провівши понад добу на дніпровській кризі, він уже й не розраховував на порятунок.

Медики, котрі оглянули чоловіка, визнали його стан задовільним. Схоже, свою рятівну роль відіграло й спиртне, випите незадовго до сварки. Після надання першої допомоги рибалка відмовився від госпіталізації, і його відвезли додому.

Знайшли рятувальники і місце бідування лебедів — на невеликій акваторії незамерзлої води заповідника, відомій у рибалок як «Чорна яма», плавало більше десятка птахів, які по осені чомусь не вирушили у вирій. Проте, коли орнітологи на катері наблизилися до лебедів, ті миттю здійнялися у небо. На воді залишився лише один птах, який виявився хворим.

Врятованого лебедя було передано до Черкаського зоопарку. До речі, там нині мешкає і пара пеліканів, яку черкаські рятувальники звільнили з льодового полону на Дніпрі напередодні. Зграя пеліканів, що невідомо яким чином серед зими опинилася у наших краях, помітивши людей, теж здійнялася в небо, залишивши хворих крилатих родичів.