«Героями є люди і навіть... ліки»

27.01.2015

Цього року відома у світі Київська гомеопатична школа відзначає 80-річчя. До цієї дати лікар-гомеопат із тридцятирічним стажем Антон Попов — онук засновника школи Дем’яна Попова і син заслуженого лікаря України Тетяни Попової — написав книгу «У медичному задзеркаллі» (Пригоди лікаря-гомеопата), яку складають 43 новели-спогади.

«У дитинстві саморобні дверцята з матовим склом та дерев’яною ручкою-ґудзиком ховали неабиякий скарб — гомеопатичну аптечку. Розчиняти їх дозволялося лише мамі», — пригадує автор.

Дем’ян Попов за життя прийняв понад мільйон пацієнтів і був єдиним гомеопатом Радянського Союзу, що отримав орден Трудового червоного прапора. Це при тому, що в СРСР цей напрям лікування зазнавав тиску: забороняли створювати гомеопатичні товариства, друкувати будь-яку літературу, використовувати гомеопатичні ліки.

«Кожне оповідання — це випадки з практики, пов’язані з конкретними життєвими історіями. Ще одним «героєм» цих оповідань є гомеопатичні ліки. У нас, на жаль, гомеопатію досі використовують на 2-3 відсотки від її можливостей. А це не просто наука — це світогляд і філософія. Вона навіть інколи може підправити людську долю та вплинути на пошук призначення в житті. Адже лише здорова людина здатна приймати правильні рішення», — вважає автор.

Завдяки новій книзі читачі дізнаються, що гомеопатією користувалися багато відомих людей: природодослідник Чарльз Дарвін, письменник Чарльз Діккенс, поет Йоганн Гете, засновник знаменитої династії мільярдерів Джон Рокфеллер, італійський віртуоз скрипки Ніколо Паганіні.

Книга видана Українською академією друкарства у Львові. Вона є другою в Україні серед науково-популярних видань про гомеопатію, що побачила світ українською мовою. Першою були «Нариси про гомеопатію» Тетяни Попової, які вийшли ще у минулому столітті.