Кусючі «перчики»

31.03.2015
Кусючі «перчики»

Художник «УМ» Володимир Солонько на виставці презентував карикатури, які першими побачили читачі газети.

Відкриття VIII художньої виставки «Карикатуристи України» під трохи авантюрним і багатозначним девізом «Ла-ла-ла», що нещодавно відбулося у галереї «Майстерня» Центрального будинку художника, зібрало як ніколи багато публіки — братів і сестер по цеху, журналістів, письменників, просто небайдужих. Популяризації заходу сприяв випуск «Перця на передовій», скромно названого одним із його творців, Олексієм Коханом, «бойовим листком». Ці маленькі (формат А8), але кусючі «перчики» (8 випусків 2014-15) зайняли в експозиції виставки окремий стенд, і розглядали їх відвідувачі не менш уважно, ніж роботи на стендах персональних.

Було з приводу чого сперечатися. Коли літні, із сивиною на скронях чоловіки затримуються біля одного із стендів і кажуть: «Це неоднозначно!» — як ви гадаєте, добре це чи погано? Я потім підійшов до цього стенду і теж замислився. Крим у вигляді ріпки, і двійко «дідусів» схопилися за «вершок» — один у личаках і косоворотці, на другому вгадуються вишиванка й шаровари... Дотепно. Та й до малюнку як такого претензій немає. Інша річ — ідейне навантаження. Хіба те, що сталося з Кримом, результат такої собі взятої зі сторінок «Кайдашевої сім’ї» сусідської сварки? Безумовно, в ракурсі Криму і навколо нього можна і треба критикувати і навіть висміювати недолугість нашої української влади та еліти. Але це не означає, що художник у своєму творі повинен ставити її в один ряд із владою та елітою ворога-агресора.

Як людина, яка побувала на більшості попередніх виставок, можу запевнити: раніше «неоднозначності» було менше. Можливо, тому, що й учасників із року в рік більшає, і самі вони глибше осмислюють проблематику, якої торкаються у своїх творах.

Чи треба дивуватися, що з огляду на згадуваний девіз значна частина експозиції «зосередилася» на певній особі? Отой ґоблін чи троль із заморського мультика, що на початку 2000-х ледь не викликав міжнародний скандал, порівняно з деякими шедеврами «Ла-ла-ла» здається невинною забавкою. Чого вартий, наприклад, «Спрут» Олексія Кохана. Надати портретної схожості «фізіономії» не ведмедя, не змія, а восьминога. Інший корифей української карикатури Анатолій Василенко одну із своїх робіт нарік так: «По яйцях гадину!». Хто грає роль цієї гадини, здогадатися неважко. На «яйцях» красуються написи: «ДНР» і «ЛНР». Є тут і ще один персонаж — чоловік у вишиванці і з вилами, чимось навіть схожий на того, що схопився за «Крим-ріпку» на малюнку шановного колеги. Отут «неоднозначність» не відшукаєш навіть із мікроскопом. Все однозначно. Як і у багатьох роботах цього та інших майстрів. Скажімо, особисто мені припав до душі доробок херсонця Олександра Коноваленка, особливо його голий лобуряка, якого чорти підводять до казана: «А, це ви! От добре, а я вже думав, що правосеки!».

Побільшало у творах і філософії. Анатолій Кізлов, який лише вдруге бере участь у виставці, вважає, що глибокий загальнолюдський сенс має бути в кожному творі. Можна побачити і «обіграти» на малюнку біблійний мотив у паперовій стрічці, що навхрест оперізує пачку банкнот, як це зробив Сергій Федько. А в когось виникла паралель між розписом на античній вазі, де зображено атлетів під час марафону, і... сучасним сюжетом із бойовиками, які атакують блок-пост... (Геннадій Назаров).

У рамках виставки, як завжди, було підбито підсумок конкурсу імені Валерія Зелінського «Карикатура в українській пресі» за 2014 рік. Почесні дипломи отримали криворіжець Анатолій Гайно, який воює зараз під Маріуполем у складі 93-ї механізованої бригади, але зміг передати Коханові свої твори, Віктор Голуб з міста Здолбунів на Рівненщині, донеччанин Микола Капуста, Сергій Рябоконь, Олег Смаль, який уславився своєю імпровізованою виставкою на Майдані, спаленою і відтвореною автором, Володимир Солонько, Сергій Федько. Потім дійшла черга до переможців цьогорічної виставки «Ла-ла-ла». Золотий диплом виборов Анатолій Василенко, «срібло» отримали 84-річний Радна Сахалтуєв і Олег Смаль, «бронзу» — Олег Гуцол, Микола Капуста і Олександр Міхнушев, почесні дипломи — Анатолій Гайно, Віктор Голуб, Олександр Монастирський і Геннадій Назаров.

Треба сказати наостанок, що VIII Виставка триватиме у «Майстерні» до 9 квітня, та є ідея продовжити її у військових шпиталях України.