Чи виручить «гостьовий» гол?

07.05.2015
Чи виручить «гостьовий» гол?

«Ювентус» виграв першу частину півфінального протистояння у чинного володаря Кубка чемпіонів. (з сайта УЄФА.)

Після того як керманич УЄФА Мішель Платіні прийняв рішення збільшити кількість учасників Ліги чемпіонів, шарм та привабливість цього турніру серйозно впали. У першу чергу, тому, що суттєво зріс відсоток нецікавих матчів, обумовлений наявністю в турнірній сітці як «слабеньких чемпіонів», так і взагалі команд без «чемпіонських титулів». У гонитві за фінансовими бонусами УЄФА свідомо пожертвувала спортивною складовою елітного турніру, де групові змагання перетворилися на «театр одного-двох акторів», а перші стадії «плей-оф» більшою мірою стали передбачуваними та прогнозованими подіями.

По суті, справжня, непідробна й захоплива боротьба в сучасній Лізі чемпіонів розпочинається лише з півфінальної стадії. У нинішньому розіграші до «топ-4», як і належить високому статусу турніру, пробилися лише чемпіони — тріо національних лідерів з Іспанії, Італії та Німеччини підсилив чинний переможець ЛЧ. Нагадаємо, що з часу започаткування Суперліги ще жодній команді не вдалося виграти два поспіль розіграші. Утім у мадридському «Реалі» наголошують, що всерйоз готуються до того, аби чемпіонський Кубок залишився в їхньому клубному музеї ще на один сезон.

Щоправда, після завершення першої частини півфінального протистояння з «Ювентусом» турнірні перспективи «вершкових» у ЛЧ-2014/2015 серйозно ускладнилися. Не сказати, що мінімальна поразка мадридців у Турині (1:2) виглядає катастрофою, проте у матчі-відповіді без перемоги над італійським грандом підопічним Карло Анчелотті не обійтися. А «Юве», як відомо, — команда з міцною обороною, та й досвід успішної гри з «Реалом» у «Старої синьйори» є. Пам’ятає про нього, щоправда, лише капітан команди Джанлуїджі Буффон, який у сезоні 2002/2003 років допоміг туринському гранду подолати «вершкових» у півфіналі ЛЧ. Утім не в останню чергу саме завдяки надійній грі свого голкіпера-ветерана «Юве» вперше за 12 років пробився до топ-4 Суперліги й має непогані шанси зіграти у її фіналі, який у цьому році прийматиме Берлін. За словами наставника італійського чемпіона Массіміліано Аллегрі, його підопічні заклали хороший фундамент для загальної перемоги над «Реалом», утім для підсумкового успіху потрібен іще один «шедевральний» матч.

Водночас футболісти «Реала» визнають, що в Турині припустилися грубих помилок, які призвели до негативного результату. Примітно, що критикують себе не тільки захисники, а й представники атакувальної ланки. Думається, колумбійському форварду мадридців Хамесу Родрігесу ще довго буде снитися епізод, у якому він iз близької відстані поцілив не в площину, а в поперечину воріт. «Результат не найгірший, який міг би бути, тому ми віримо в перемогу», — підбадьорює себе і колектив Родрігес. І справді, дуже важливим фактором у цьому двоматчевому протистоянні є гостьовий гол, забитий лідером «королівського» клубу Кріштіано Роналдо. Варто зазначити, що це вже 76-й влучний удар португальця у Лізі чемпіонів, який дозволив йому вийти в лідери гонки бомбардирів ЛЧ і паралельно з цим випередити форварда «Барселони» Ліонеля Мессі, в активі котрого 75 м’ячів.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал.
Перший матч.

«Ювентус» (Італія) — «Реал» (Іспанія) — 2:1

Голи: Мората, 9, Тевес, 58 (пен.) — К. Роналдо, 27

«Ювентус»: Буффон, Ліхтштайнер, Бонуччі, К’єлліні, Евра, Маркізіо, Пірло, Стураро (Барцальї, 64), Відаль, Тевес (Перейра, 86), Мората (Ф. Льйоренте, 78)

«Реал»: Касільяс, Варан, Пепе, Рамос, Марсело, Карвахаль, Іско (Ернандес, 63), Кроос, Родрігес, Бейл (Хесе, 86), К. Роналдо.

Попередження: Бонуччі, 5; Тевес, 46; Відаль, 56; К’єлліні, 90+3 — Марсело, 57; Карвахаль, 75; Родрігес, 85

Суддя — Аткінсон (Англія).

Турин, «Ювентус стедіум», 41000 глядачів.