З того світу — свідчення проти Путіна

13.05.2015

Незаконні формування «Донецька...» й «Луганська народна республіка» повністю керовані з Москви та були б неможливі без окупації частини Донбасу російською армією. Про це йдеться в доповіді «Путін. Війна», оприлюдненій колегами загиблого російського опозиціонера Бориса Нємцова вчора — через два з половиною місяці після його вбивства в Москві. Для ЗМІ в Москві обвинувальні матеріали у вигляді книжки презентували Ілля Яшин та Михайло Касьянов.

«Кремлівська політика щодо «ДНР» і «ЛНР» украй закрита й непрозора. Однак факти прямого регулювання політики цих нібито «незалежних республік» сховати неможливо. Фактично йдеться про створення на сході України псевдодержав, керованих із Москви, ...для тиску на офіційний Київ», — сказано в доповіді. За даними Нємцова та його колег, хоча юридично Кремль вважає «Новоросію» частиною України, ключові рішення її квазі-керівників залежать від російських чиновників і політтехнологів. За висновком укладачів доповіді, одну з ключових ролей у процесі зовнішнього управління «народними республіками» відіграє помічник президента Росії Владислав Сурков, який формально відповідає за питання співробітництва з Абхазією й Південною Осетією.

За словами Іллі Яшина, який очолював групу опозиційних активістів та журналістів, що доопрацьовували доповідь загиблого соратника, «всі серйозні військові успіхи сепаратистів були забезпечені участю підрозділів російської армії». «Масоване втручання російської армії змусило Президента Петра Порошенка сісти за стіл переговорів із сепаратистами в Мінську. Але, фактично, сепаратистів у Мінську представляє Путін», — заявив Яшин.

«Поставки [російських] озброєнь у зону конфлікту неможливо розглядати інакше, як військове втручання в справи сусідньої держави», — підкреслюється в доповіді Нємцова.

Книга «Путін. Війна» складається з розділів про втручання Росії у внутрішню політику України через окупацію Криму й Донбасу, рекрутування російських найманців і чеченських бойовиків для війни за міфічну «Новоросію» тощо.

Згідно з матеріалами Нємцова, на Донбасі загинуло не менше 220 російських солдатів. Труни йшли двома найбільшими партіями: влітку 2014 року — після боїв під Іловайськом (тоді , за найскромнішою оцінкою, в РФ повернулося не менше 150 трун з позначкою «вантаж-200») та в лютому після Дебальцевого, де загинуло щонайменше 70 громадян Росії. І якщо «за Іловайськ» родичі загиблих отримали від уряду Путіна по 3 млн. рублів компенсації, то «дебальцевські» жертви залишилися без компенсацій.

Як запевняють джерела Нємцова, кримінальна справа проти багатодітної матері Світлани Давидової за обвинуваченням у державній зраді на користь України мала на меті залякати тих родичів загиблих солдатів, які думали про контакти з журналістами.

«Якщо Нємцова розстріляли біля стін Кремля, то з нашими підзахисними в Іванові можуть зробити взагалі що завгодно. Ніхто й не помітить», — пояснив юрист, що представляє інтереси родин двох загиблих десантників.