Новий метал Ковальця

05.06.2015

Починаючи з 2006 року на традиційному київському турнірі пам’яті легендарного тренера Валерія Лобановського боротьбу за трофей ведуть молодіжні збірні. Здавалося, домашній статус змагань мав би бути важливим помічником для української збірної в її прагненні виграти Кубок. Проте з дев’яти спроб нашій «молодіжці» лише одного разу вдалося перемогти на Меморіалі Лобановського.

Цьогорічні баталії, які після річної паузи, що була обумовлена початком війни на Донбасі, знову повернулися до столиці України, принесли перемогу збірній Словенії. Наша ж команда втретє обмежилася статусом фіналіста змагань. Примітно, що два з трьох фіналів «синьо-жовті» програли по пенальті.

У протистоянні зі словенцями наставник української «молодіжки» Сергій Ковалець спеціально під «лотерею» наприкінці ігрового часу випустив на поле, як йому здавалося, майстра вiдбиття 11-метрових ударiв Тимофія Шеремету. Однак молодий голкіпер запорізького «Металурга», який у нещодавньому матчі проти «Динамо» дебютував у прем’єр-лізі, зміг парирувати лише один удар. А от його візаві зі словенської збірної Аліасу Котману вдалося двічі перехитрити українських одноліткiв. Вiдтак трофей здобула збiрна, що лише вдруге змагалася на Меморіалі Лобановського.

Цікаво, що кілька місяців тому підопічні Ковальця вже зустрічалися зі словенцями, і тоді, граючи в гостях, «синьо-жовті» в контрольному поєдинку переграли команду Пріможа Гліхи з рахунком 2:0.

На жаль, у більш принциповому протистоянні відтворити «раніше пройдений матеріал» українським футболістам не вдалося. Можливо, негативно вплинув на результат тягар відповідальності, адже перед стартом турніру наставник заявив, що його команда всiма силами прагнутиме виграти турнір. Вочевидь брак психологічного досвіду не дозволив команді Ковальця втримати мінімальну перевагу, яку на 29-й хвилині їй забезпечив єдиний у складі «легіонер» — півзахисник леверкузенського «Байєра» Владлен Юрченко.

На збір, що передував Меморіалу Лобановського, Ковалець викликав 27 футболістів, що представляли 14 українських команд. Таке величезне клубне представництво свідчить лише про одне — наставник проводить активну селекцію, формуючи кістяк для «молодіжки» нового скликання, яку вже незабаром очікує старт у відборі на наступний ЧЄ. Як і в збірній U-21 попередньої генерації, Ковальцю доведеться вирішувати проблему, пов’язану з відсутністю достатньої ігрової практики в його підопічних. Адже з майже трьох десятків футболістів на футбольне поле в матчах прем’єр-ліги в сезоні, що завершився, час від часу виходив хіба що півзахисник «Дніпра» Андрій Близниченко та форвард «Говерли», орендований у «Динамо», Дмитро Хльобас.

Щоправда, у найвідповідальніші моменти Сергій Іванович зможе запросити підтримки в Олександра Петракова, під орудою якого виступають найкращі українські юнаки віком до 20 років. Нині вони набираються неоціненного міжнародного досвіду в Новій Зеландії, де триває груповий раунд юнацького чемпіонату світу. Лідери цієї команди — «дніпрянин» Лучкевич, динамівці Бурда і Чумак — непогане, думається, підкріплення для «старшої» збірної.

ТАБЛО

Турнір пам’яті Валерія Лобановського. Молодіжні збірні U-21. Фінал. Словенія — Україна — 1:1 (Захович, 77 — Юрченко, 29; по пен. — 6:5). Матч за 3-тє місце. Греція — Молдова — 2:0.